Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovos su krūties vėžiu mėnuo – rožine spalva pasipuošė 6 žymūs sostinės paminklai

Spalis, minimas kaip kovos su krūties vėžiu mėnuo, todėl tai yra puiki proga atkreipti dėmesį į šios ligos prevenciją ir gydymą. Tarptautinė Vilniaus Moterų Asociacija (IWAV), jau 17 metus iš eilės imasi iniciatyvos „Sužydėjusi viltis“ ir kasmet pasitelkia unikalius būdus, siekdama skleisti žinią apie šią klastingą ligą, rašoma „Sužydėjusi viltis“ pranešime spaudai.
Rožine spalva pasipuošė 6 žymūs sostinės paminklai
Rožine spalva pasipuošė 6 žymūs sostinės paminklai / Organizatorių nuotr.

Rožiniai šalikai ant 6 žymių sostinės paminklų

Minėtos iniciatyvos dėka, Vilniečiai ir miesto svečiai nuo penktadienio iki sekmadienio turės galimybę pamatyti žymiausius Vilniaus paminklus: rašytojos Žemaitės, Užupio angelą, Vokiečių gatvėje esančią Barboros Radvilaitės skulptūrą, Jurgos Ivanauskaitės skvere gyvenančią menininkės Ksenijos Jaroševaitės katę, T.Kosčiuškos gatvėje įkurtą brolių Vileišių paminklą ir K.Kalinausko gatvėje stovinčią Franko Zappos skulptūrą, pasipuošusius rožiniais šalikais – tai simbolinis gestas, skirtas kovai su krūties vėžiu. Prie iniciatyvos, puošiant paminklus, prisidėjo ir „British School of Vilnius” bendruomenė.

IWAV ir „Sužydėjusi viltis“ iniciatyvos pirmininkė Ugnė Kukliauskaitė-Kairienė sako, kad rožinėmis atributikomis papuoštos miesto skulptūros siunčia svarbią žinutę apie moterų sveikatos priežiūros būtinybę.

„Rožinė spalva yra tarptautinis kovos su šia liga simbolis, tad toks miesto skulptūrų papuošimas ne tik vizualiai atkreips gyventojų dėmesį, bet, tikimės, ir paskatins rūpintis savo sveikata, atlikti profilaktinius tyrimus bei palaikyti moteris, kovojančias su šia liga“, – sako iniciatyvos pirmininkė.

Kasmet krūties vėžys pareikalauja 500 gyvybių

Krūties vėžys šiuo metu yra dažniausias onkologinis susirgimas pasaulyje ir dažniausia moterų onkologinė liga: kasmet pasaulyje krūties vėžiu suserga daugiau nei 2 milijonai moterų, miršta apie 600 tūkstančių. Tuo tarpu Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 1700 krūties vėžio atvejų, o daugiau nei 500 moterų nuo šios ligos miršta.

„Mūsų „Sužydėjusi Viltis“ iniciatyva šį rudenį pradeda jau 17-uosius savo gyvenimo metus ir mes jau esame užsibrėžę du tikslus – skleisti žinią, informuoti, edukuoti visuomenę: seseris, mamas, močiutes, kaimynes ir visas moteris esančias aplinkui mus, jog ankstyva diagnostika, patikra, savirūpestis ir sveikata yra vienintelis ir didžiausias turtas, kurį mes visos turime“, – akcentuoja U.Kukliauskaitė-Kairienė.

„Sužydėjusios vilties“ dėka, nuo praeitų metų spalio mėnesio, bendradarbiaujant su Nacionalinio vėžio institutu (NVI), papildomai buvo patikrinta daugiau kaip tūkstantis moterų iš 15 savivaldybių.

Nuo 2008 m. IWAV iniciatyvos bendruomenei pavyko surinkti daugiau kaip 350 tūkst. eurų. Lėšos skirtos informuotumui apie ligą didinti ir būtiniausių medicininių priemonių – biopsinių adatų, audinių žymeklių ir UV recirkuliatorių, kurių nekompensuoja valstybė – įsigijimui.

Prisideda prie įvairių renginių

IWAV su savanorėmis iš daugiau nei 25-ių šalių, nuolat dalyvauja įvairiuose renginiuose bei aktyviai skleidžia žinią apie krūties vėžio diagnostikos svarbą.

„Mes pastoviai dalyvaujame įvairiose veiklose bei aktyviai prisidedame prie visuomeninių, sporto ir sveikatingumo iniciatyvų, primenant kas yra svarbiausia – moteriška bendrystė, palaikymas ir rūpestis. Mums labai svarbu, kad mūsų perteikiama informacija pasiektų kuo daugiau moterų. Asociacija jau 16 kartą NVI perdavė šiuolaikiškas krūties vėžio diagnostikai reikalingas priemones. Netrukus tokios pat priemonės bus pristatytoms ir kitoms ligoninėms.

Be to, rugsėjį prisijungėme prie sveikatingumo ir mitybos specialistės Gretės Brokienės organizuojamų pilateso mankštų, artimiausiu metu planuojame dalyvauti Kauno padelio klubo „Rožinio Kaspino“ moterų padelio ir teniso turnyruose Kaune ir Klaipėdoje – turnyro metu surinktos lėšos bus skiriamos krūties vėžio prevencijai ir gydymui. Taip pat ištisus metus kviečiame moteris iš visos Lietuvos registruotis ir atvykti į NVI krūtų mamografinei patikrai“, – pasakoja U.Kukliauskaitė-Kairienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant