Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

KTU prof. D.Martuzevičius: virusas neplistų, jeigu kaukes dėvėtume tinkamai

Kauno technologijos universiteto (KTU) prof. Dainius Martuzevičius įsitikinęs, kad jeigu kaukes visi dėvėtų tinkamai, viruso plitimo atvejų reikšmingai sumažėtų. Anot jo, sergančiųjų skaičiai auga, nes kaukes daug kas užsideda netinkamai arba išvis neužsideda. Pašnekovas taip pat išaiškino, kas saugo efektyviau: medicininės vienkartinės ar trikotažinės daugkartinės kaukės, o kada rinktis respiratorių?
Netinkamai dėvima apsauginė veido kaukė
Netinkamai dėvima apsauginė veido kaukė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Viena iš viruso plitimo priežasčių — netinkamai dėvimos veido kaukės

Kaip pabrėžė 15min kalbintas KTU Cheminės technologijos fakulteto Aplinkosaugos technologijos katedros prof. D.Martuzevičius, kaukės efektyvumas priklauso nuo to, kaip ją dėvite. Svarbu suprasti, kad įprastos medicininės kaukės saugo ne jus, o atvirkščiai — nuo jūsų, — nepraleidžia viruso į aplinką. Tai reiškia, kad jeigu esate besimptomis ligonis, tačiau tinkamai dėvite kaukę, iškvepiant virusas į aplinką nepasklis. Anot pašnekovo, jeigu žinote, kad turėsite kontaktą su sergančiuoju, reikėtų rinktis išorinę apsaugą užtikrinantį respiratorių. Beje, jų efektyvumas siekia 90 ir net daugiau procentų.

Daugiau ligos atvejų atsiranda, manyčiau, todėl, kad arba netinkamai dėvima, arba kas nors visai neužsideda.

Pasak jo, jeigu medicininę kaukę užsidedate tinkamai, efektyvumas gerokai išauga ir net gali prilygti respiratoriui — svarbiausia, kad jas dėvėtų kiekvienas, o ne dalis visuomenės, kaip yra dabar. Prof. D.Martuzevičius paaiškino, kad tikimybė užsikrėsti itin išauga, kai susitinka du netinkamai kaukes dėvintys žmonės, na, o jeigu jiedu kaukes užsidėtų taip, kaip reikia, efektyvumas išaugtų net iki 95 procentų!

„Jeigu kaukes visi dėvėtų tinkamai, viruso plitimo atvejų reikšmingai sumažėtų ir jis neturėtų plisti. Daugiau ligos atvejų atsiranda, manyčiau, todėl, kad arba netinkamai dėvima, arba kas nors visai neužsideda“, — pabrėžė prof. D.Martuzevičius.

Prof. D.Martuzevičius: „Geriau dėvėti tą pačią, negu užsidėti netinkamai ar apskritai neužsidėti“

15min paklaustas apie vienkartinių kaukių dėvėjimą ilgesnį laiką, pavyzdžiui, kelias dienas, pašnekovas svarstė, kad net ir tai žymiai geriau negu nieko.

„Dėvėti antrą kartą, – pabrėžė, – tikrai nerekomenduojama gydytojams ar žmonėms, kurių darbe būtinas sterilumas. Esant civiliniame sektoriuje, geriau jau dvi dienas dėvėti tą pačią, negu užsidėti netinkamai ar apskritai neužsidėti.“

Jeigu priklausote rizikos grupei, verčiau dėtis respiratorių. Tiesa, anot pašnekovo, išsirinkti tinkamiausią nėra paprasta, o juolab dabar, kai pasirinkimas ribotas. Prof. D.Martuzevičius atkreipė dėmesį, kad prasidėjus pandemijai respiratorių dizainas, o dėl to ir kokybė, suprastėjo.

„Kaip žmogui išsirinkti? Pasakysiu paprastai, šiuo metu nelabai turime iš ko rinktis, tenka pirkti tai, kas yra. Paprastai reikėtų rinktis žinomų gamintojų produktus, tačiau dabar prieinami gaminiai yra nežinomų gamintojų, dažniausiai iš Kinijos. Kad ir koks respiratorius bebūtų, svarbiausia jį gerai prispausti prie veido, nosies, nes liekantys tarpeliai yra pagrindinis trūkumas, leidžiantis virusui plisti“, — sakė jis.

KTU nuotr./Dainius Martuzevičius
KTU nuotr./Dainius Martuzevičius

Paprašytas papasakoti apie pavasarį KTU atliktą tyrimą, prof. D.Martuzevičius sakė: „Pradžioje tyrėme ligonines pasiekiančius respiratorius, sudarėme rinkoje esančių apsauginių produktų duomenų bazę, padedančią suprasti, kokios apsaugos galima tikėtis iš vieno ar kito dizaino respiratorių. Ištyrėme ir medicinines bei trikotažines kaukes.“

Geriau rinktis vienkartinę medicininę ar daugkartinę rankų darbo kaukę? Pastarosios, pastebėjo prof. D.Martuzevičius, dažniausiai mažiau efektyvios už vienkartines, tačiau daug geriau apsaugo negu, pavyzdžiui, nosį dengiantis šalikas. 15min jis paaiškino, kad net jeigu visi dėvėtume (tinkamai!) daugkartines trikotažines kaukes, to užtektų, kad virusas neplistų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veido kaukė

CO2 gali kauptis, bet pavojaus nėra

Ar iš skeptikų lūpų girdimos kalbos, esą dėvėdami kaukes nuodijamės, iš piršto laužtos? Anot pašnekovo, nors toks teiginys neteisingas, šioks toks pagrindas yra. Medicininės kaukės yra daug pralaidesnės už respiratorius, oras jose lengvai cirkuliuoja, todėl CO2 nesikaupia. Pašnekovas įsitikinęs, kad nėra jokio pagrindo nerimauti.

„Testuojant respiratorius atliekamas specialus anglies dioksido pašalinimo testas. Kad kuo greičiau pasišalintų įkvėptas oras, dedami specialūs ventiliai, tačiau šiuo atveju jie netiktų, nes į aplinką iškvepiant orą pasklistų ir virusas“, — kalbėjo jis bei pridūrė, kad ilgiau būnant su respiratoriumi CO2 koncentracija gali padidėti ir pasireikšti nuovargis. Visai kaip ir nevėdintose mokyklos klasėse — vaikai greičiau pavargsta, jaučiasi išsiblaškę ir sunkiau susikaupia.

Galintis pasireikšti lengvas apsvaigimas yra geriau, negu įkvėpti didelį kiekį dulkių ar virusų.

Vis dėlto prof. D.Martuzevičius paaiškino, kad turime suprasti, jog respiratorius — profesionali apsaugos priemonė žmonėms, dirbantiems ekstremaliomis sąlygomis, todėl galintis pasireikšti lengvas apsvaigimas yra geriau, negu įkvėpti didelį kiekį dulkių ar virusų.

Taisyklingas kaukės dėvėjimas

  • Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad visiškai dengtų burną ir nosį;
  • Dėvint kaukę, negalima jos liesti rankomis;
  • Nusiimant kaukę, negalima liesti rankomis pačios kaukės, tik raištelius;
  • Nusiėmus kaukę arba ją palietus, reikia nusiplauti rankas;
  • Vienkartinės veido kaukės keičiamos kai sudrėksta, bet ne rečiau kaip kas 4 valandas;
  • Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudotas po kiekvieno naudojimo reikia išmesti.

Kuria puse dėvėti?

15min kalbintas prof. D.Martuzevičius paaiškino, kad nėra skirtumo, kuria puse užsidėsite medicininę kaukę. Pasak jo, perkirpę pamatytumėte, jog ji sudaryta iš tankaus polimero audinio pagaminto vidinio sluoksnelio, kuris ir atlieka pagrindinę filtravimo funkciją, bei jį iš abiejų pusių nuo pažeidimų saugančio švelnaus audinio. Anot jo, vienintelė priežastis, kodėl prie veido verčiau neglausti spalvotos pusės, — medžiagoje esantys dažai, kurie kai kam gali išprovokuoti alergiją.

KTU prof. D.Martuzevičius siūlo patiems patikrinti veido kaukės veiksmingumą. Atlikite paprastą testą: užsidėję veido kaukę pabandykite užpūsti žvakę. Jeigu pavyko, reiškia, kad jūsų veido apsauga per daug pralaidi ir vertėtų rinktis kokybiškesnę.

Kam kaukės nėra privalomos:

  • Išimtys dėl kaukių dėvėjimo taikomos negalią turintiems žmonėms, kai jie dėl savo negalios tiesiog negali nešioti burną ir nosį dengiančių veido apsaugos priemonių.
  • Turintys kvėpavimo, psichikos, autizmo spektro sutrikimų ir kt. gali būti be kaukių, jei dėl sveikatos būklės jų negali dėvėti.
  • Tačiau svarbu suprasti, kad būtina dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, jei žmogaus turima negalia, pavyzdžiui, judėjimo, tai daryti leidžia.
  • Žmonėms, turintiems klausos negalią, rekomenduojama dėvėti veido apsaugos skydelius, nes gestų kalba neatsiejama nuo mimikos ir žmonės dažnai skaito iš lūpų. Veido skydeliai rekomenduojami ir kvėpavimo sutrikimų turintiems žmonėms.
  • Prievolės gimdymo metu gimdyvėms dėvėti apsaugines veido kaukes ministerija nėra nustačiusi, tačiau esant tam tikroms aplinkybėms tokį sprendimą gali priimti gydymo įstaiga.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas