„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kuo desertuose pakeisti cukrų? Pataria konditerijos ekspertas T.Lauvray

Viena sričių, kurios Naujų metų pažadai beveik niekada neaplenkia, – saldumynų ir desertų vartojimas. Visgi visuotinai sutariama, kad radikaliai keičiami įpročiai retai kada atneša norimą rezultatą, todėl pokyčių patariama imtis palaipsniui, rašoma išplatintame pranešime. Pavyzdžiui, neatsisakant skanėstų, mažinti pridėtinio cukraus kiekį juose.
Abrikosų pyragas
Abrikosų pyragas / 123RF.com nuotr.

Alternatyvų pridėtiniam cukrui – apstu

„Žmonės vis dažniau teiraujasi ne skanesnio, o sveikesnio deserto, domisi jo sudėtimi, renkasi subalansuoto skonio ir sudėties saldumynus.

Jau kurį laiką populiarėja gaminiai be pridėtinio cukraus, glitimo, laktozės, veganiškos desertų alternatyvos. Dėmesio sulaukia ir natūralūs produktai: tikras šokoladas, natūrali varškė ir grietinėlė, kefyro kremai, vaisių tyrės“, – sako Thierry Lauvray, „Iki“ konditerijos ekspertas.

Pasak konditerio, atsižvelgiant į pirkėjų poreikius, inovacijos desertus paliečia kasmet – peržiūrima jų sudėtis ir siekiama juos priartinti prie kuo sveikesnio varianto.

Pranešimo autorių nuotr./Thierry Lauvray
Pranešimo autorių nuotr./Thierry Lauvray

T.Lauvray dalijasi naudingais patarimais, kurie pravers ir ruošiantiems desertus namuose.

„Aš esu už tai, kad naudotume viską, kas yra natūralu ir ką lengviausia rasti po ranka, todėl natūralus medus – vienas iš mano favoritų, kuriuo galime pakeisti cukrų.

Įvairiuose konditeriniuose gaminiuose cukrų taip pat iš dalies pakeisti galime naudodami džiovintus vaisius: abrikosus, slyvas, spanguoles – šie džiovinti vaisiai yra mano mėgstamiausi.

Figos, datulės – vieni saldžiausių džiovintų vaisių, kurie taip pat puikiai tiks į įvairius konditerinius kepinius“, – pasakoja T.Lauvray.

Anot konditerijos eksperto, cukrų pakeisti galime ir agavų sirupu – jis suteikia saldumo ir turi pakankamai neutralų skonį. Dar vienas jo mėgstamas ingredientas yra klevų sirupas – tai ne tik puiki alternatyva cukrui.

Klevų sirupas gaminiams taip pat suteikia švelnaus, bet kartu ir intensyvaus skonio. Tačiau T.Lauvray pabrėžia, kad nors šie sirupai – sveikiau už cukrų, juos taip pat privalome atidžiai dozuoti.

Vida Press nuotr./Klevų sirupas
Vida Press nuotr./Klevų sirupas

Pasak specialistų, desertais sveikiausia mėgautis pirmoje dienos pusėje ir popietės metu. O atėjus saldžiajai dienos akimirkai prie deserto geriausia rinktis becukrę kavą ar arbatą, vandenį, nes becukriai gėrimai – tai vienas iš geriausių būdų sumažinti cukraus kiekį kasdienėje mityboje.

Ką rekomenduoja ekspertai?

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad per dieną suvartojamo cukraus kiekį reikėtų sumažinti iki mažiau nei 10 proc. nuo bendrojo per dieną suvartojamo energijos kiekio, o norint pagerinti sveikatą, geriausia cukraus vartojimą sumažinti ir iki 5 proc.

Anot PSO ekspertų, suaugusiems reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 25 g, vaikams – 12 g cukraus per dieną. Tai reiškia, kad suaugusiam žmogui tektų 6 arbatiniai šaukšteliai, o vaikui – 3 arbatiniai šaukšteliai cukraus per dieną.

Net jei visiškai iš savo mitybos raciono išbrauktume tortus, bandeles, o kavos negardintume cukrumi, tai dar nereiškia, jog jo negausime valgydami kitus, iš pirmo žvilgsnio nekaltus, maisto produktus. Todėl reikėtų domėtis mėgstamų gaminių sudėtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų