„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kuo mūsų organizmui naudingi burokėliai

Ruduo mums dovanoja tikrą vitaminų bombą: vaisiai, daržovės, šakniavaisiai… Tik spėk rinktis, kaip nudžiuginti savo organizmą naudingais mineralais ir suteikti jam dar daugiau energijos ir jėgų. Viena iš puikiausių lietuviškų daržovių – tai burokėliai. Taigi, pasidomėkime, kuo jie ypatingi ir naudingi.
Burokėliai
Burokėliai / Fotolia nuotr.
  • Burokėliuose gausu B, PP grupės vitaminų, betaino, mineralinių medžiagų, tokių kaip jodas, magnis, kalis, kalcis, geležis, bioflavonoidų. Nenustebkite, kad burokėliuose aptinkamas nemažas kiekis vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, fosforo, o štai naudinguosiuose lapuose gausu vitamino A.
  • Burokėlių skanaukite į  sveikatą, kadangi jie teigiamai veikia kaulų, arterijų būklę, suteikia švytėjimo ir elastingumo jūsų odai.
  • Padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.
  • Mažina vėžio riziką ir piktybinių auglių formavimąsi.
  • Tinka žmonėms, kurie kenčia dėl besikaupiančių skysčių organizme, ir tiems, kurie turi problemų dėl antsvorio.
  • Burokėliai – idealus pasirinkimas visiems, kurie turi problemų dėl kraujo, pavyzdžiui, nukritęs hemoglobino kiekis, įtariama anemija, leukemija.
  • Burokėliai valo inkstus, kraują, mažina mūsų organizmo rūgštingumą, padeda  iš kepenų pašalinti toksinus.
  • Skanaudami burokėlius mes padedame ir savo smegenims, kadangi šie dėl savo ypatingos sudėties dovanoja ir puikią psichologinę sveikatą bei nuotaiką.
  • Kraujagyslės ir širdis jums tikrai padėkos, jeigu valgiaraštyje nestokosite burokėliais pagardintų patiekalų: burokėliai padeda praplėsti kraujagysles, užkerta kelią sklerozei, turi raminamąjį poveikį, kuris būtinas normaliam širdies darbui.
  • Tinka hipertonijos, aterosklerozės ir kitų širdies bei kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai ir gydymui.
  • Burokėliai netgi saugo nuo radioaktyvių ir sunkiųjų metalų, kadangi juose gausu pektinų. Apskritai, šios daržovės sureguliuoja cholesterolio kiekį, sulaiko kenksmingų mikroorganizmų plitimą žarnyne.
  • Šios daržovės nepakeičiamos, kai esate išsekę, reikia atgauti jėgas, kadangi stiprina organizmą, imunitetą, gerina virškinimą ir netgi spartina medžiagų apykaitą. 
  • Kadangi burokėliuose gausu folio rūgšties, kuri atsakinga už naujų ląstelių statybą, jie puikiai tiks visoms damoms, kurios rūpinasi savo išvaizda. Be to, burokėliai jaunina!
  • Tačiau verta žinoti, kad nors burokėliai ir labai puiki daržovė, jos skanauti reikėtų atsargiai tiems, kurių skrandžio veikla jautri ar itin padidėjęs rūgštingumas.
  • Ar naudingi virti burokėliai? Pasirodo, net ir virti burokėliai išsaugo savyje naudingas medžiagas ir mineralus. Tačiau kai kurie su malonumu kerta ir neapdorotas daržoves – galite išbandyti! 
  • Gerdami burokėlių sultis, būkite atidūs, o dar geriau, maišykite jas su kitomis, pavyzdžiui, morkų. Padauginę galite pajusti galvos svaigimą, netgi pykinimą, todėl nepersistenkite. 

Siūlome jums pluoštelį receptų, ką galite pasigaminti iš šios puikios rudeninės daržovės! 

Sumuštiniai su keptais burokėliais
Receptas: Sumuštiniai su keptais burokėliais
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 39
Receptas
Ingredientai
Prancūziškas batonas 1.00 vnt.
Burokėliai: 4.00 vnt. (virti)
Medus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Fetos sūris: 100.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (Karamelizuotiems svogūnams)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Karamelizuotiems svogūnams)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (Karamelizuotiems svogūnams)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite kepimo skardoje.

2. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, čiobrelius, kmynus, smulkintus  česnakus, gautu padažu apšlakstykite burokėlius ir kepkite juos karštoje orkaitėje apie 15 min.

3. Kol burokėliai keps, paruoškite svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste su cukrumi.

4. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, jas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada ant kiekvienos riekelės tepkite fetos sūrio, dėkite po keptą burokėlio griežinėlį ir krėskite šaukštą svogūnų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Įdaryti burokėliai
Receptas: Įdaryti burokėliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 69
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio virti)
Obuoliai: 6.00 vnt. (rūgštūs)
Ryžiai: 6.00 valg. š. (biriai virtų)
Razinos: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinė: 100.00 g (15 proc. riebumo)
Riešutai: 1.00 valg. š. (kapotų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, išskobkite vidų, pabarstykite druska, pipirais.

2. Obuolius nulupkite, stambiai sutarkuokite ir sumaišykite su ryžiais, razinomis bei cinamonu.

3. Šia mase įdarytus burokėlius sudėkite į karščiui atsparų indą, ant kiekvieno uždėkite po šaukštą grietinės, užberkite riešutų. Į indą įpilkite truputį vandens, įdėkite sviesto ir kepkite orkaitėje apie 30 min.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Burokėlių užkandėlė
Receptas: Burokėlių užkandėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 24
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė)
Burokėliai: 4.00 vnt. (pailgi)
Ožkų pieno sūris: 200.00 g (jeigu nemėgstate, galite rinktis bri sūrį)
Moliūgo sėklos: 50.00 g
Persikai: 1.00 vnt. (didesnė skardinė konservuotų persikų puselių)
Vynuogių kauliukų aliejus 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių burokėliams ir 2 valg. š. - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - užpilui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nušveiskite, nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

2. Persikus supjaustykite skiltelėmis.

3. Moliūgų sėklas paskrudinkite sausoje keptuvėje.

4. Salotų lapelius sudėkite į sandarų indelį ir apie valandą palaikykite šaldytuve – bus traškesni.

5. Burokėlius išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir citrinos sultimis ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min., tada atvėsinkite.

6. Į salotų dubenėlius dėkite plėšytų salotų lapelių, tada burokėlių, persikų puselių ir sūrio gabalėlių. Salotas apliekite paruoštu užpilu.

Suskleisti
Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
Receptas: Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (lapelių)
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės labai gerai prinokusios)
Grietinėlė: 100.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Vynuogių kauliukų aliejus (užpilui) 2.00 valg. š.
Grūdėtos garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.

2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.

5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.

6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.

7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Burokėlių karpačas
Receptas: Burokėlių karpačas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 5.00 vnt. (dideli virti)
Salotos: 200.00 g (kelios saujelės įvairių smulkių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje.

2. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų.

3. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse.

4. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.

Kulinaro patarimas. Šias salotas galite valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Burokėlių karpačą skanu valgyti ir su apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, taip pat su kedrinėmis pinijomis.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Burokėliai su karamelizuotais svogūnais
Receptas: Burokėliai su karamelizuotais svogūnais
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt.
Moliūgai: 150.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Tepamas varškės sūrelis 150.00 ml
Rikotos sūris: 150.00 g
Sviestas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Švieži žalumynai (krapai, petražolės) 100.00 g
Kaip gaminti

1. Burokėlius, morkas ir moliūgą nulupkite, stambiai supjaustykite, tada sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejaus ir apelsinų padažu ir kepkite karštoje orkaitėje, kol suminkštės.

2. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

3. Nedideliame puodelyje išlydykite sviestą ir, iki dailiai pagels, apkepinkite svogūnus. Tada suberkite rudąjį cukrų, svogūnus šiek tiek pasūdykite, pagardinkite pipirais, įpilkite šlakelį apelsinų sulčių, puodelį uždenkite ir troškinkite svogūnus ant mažos ugnies apie 10 min., tada atidenkite ir palaukite, kol visas skystis nugaruos.

4. Svogūnus, morkas, moliūgus ir burokėlius išdėliokite lėkštėse, ant viršaus krėskite su rikota sumaišyto tepamojo varškės sūrelio, dėkite po kelias krapų ir petražolių šakeles.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Burokėlių kotletai
Receptas: Burokėlių kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 74
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 50.00 ml
Džiūvėsiai: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Burokėlius ir svogūną sutarkuokite smulkesne burokine tarka, pagardinkite prieskoniais, pasūdykite. 

2. Suberkite į masę dribsnius ir gerai išmaišykite.

3. Formuokite kotletukus. Juos apvoliokite džiūvėsiuose ir iš abiejų pusių apkepkite įkaitintame aliejuje.

4. Tada įpilkite šlakelį vandens ir dar apie 5 min. patroškinkite uždengtoje keptuvėje.

Skanu su baltuoju padažu ir bulvėmis.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Burokėlių ir pupelių mišrainė
Receptas: Burokėlių ir pupelių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 29
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (virti)
Pupelės: 2.00 st. (virtų)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (virti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Agurkai: 10.00 vnt. (mažų, marinuotų)
Obuoliai: 60.00 g (pusė)
Majonezas: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Burokėlius sutarkuokite, susmulkinkite kitas daržoves ir kiaušinius, pagardinkite prieskoniais ir išmaišykite su majonezu.

Jei mėgstate švelnesnį skonį, agurko galite nedėti.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Troškinti burokėliai su džiovintais grybais
Receptas: Troškinti burokėliai su džiovintais grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (virti)
Grybai: 50.00 g (sauja džiovintų baravykų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Druska: 4.00 g (pusė nubraukto šaukštelio)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (keli)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Kotanyi malūnėlis "Baravykų ir prieskoninių žolelių mišinys" 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 70.00 ml
Kaip gaminti

1. Kiekvieną nuluptą burokėlį apipjaukite ištisine juostele ir pasidėkite - bus pagrindas „rožytei“.

2. Svogūnus pakepinkite aliejuje, supilkite tarkuotus burokėlius, pasūdykite, pagardinkite „Kotanyi“ prieskoniais, mairūnais.

3. Suberkite pasūdytame vandenyje su pipirais ir lauro lapeliais išvirtus baravykus. Išmaišykite ir troškinkite keptuvėje apie 10 min.

4. Iš burokėlių juostelių suformuokite „rožytes“ ir pridėkite į jas troškinio. Puoškite krapais.

Šis patiekalas skanus ir šiltas, ir šaltas.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
Receptas: Trinta burokėlių sriuba su sūriu ir migdolais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (aštrus)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1-1,5 l)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pagal skonį)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 100.00 g (pagal skonį)
Migdolai: 1.00 valg. š. (migdolų drožlės arba skaldyti migdolai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į verdantį sultinį. Virkite, kol suminkštės. Supjaustykite slyvas, svogūną ir česnako skilteles.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite smulkintą svogūną bei česnaką. Juos suverskite į verdančius burokėlius, sudėkite pomidorų padažą, pjaustytas slyvas, paskaninkite druska, pipirais, citrinų sultimis ir dar virkite kelias minutes, kol suminkštės slyvos.

3. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite, sutrinkite ir vėl užvirkite. Tiekdami į lėkštes įtrupinkite sūrio ir pabarstykite migdolais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
Receptas: Burokėlių sriuba su graikiniais riešutais
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 500.00 g
Burokėliai: 600.00 g
Mėsos sultinys: 2.00 l
Porai: 1.00 vnt.
Bulvės: 3.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (kininis)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Vyšnios: 150.00 g (džiovintos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 valg. š. (smulkinta kalendra arba petražolės)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Mėsą dėkite į puodą. Supilkite sultinį, įmeskite laurų lapelį ir užvirkite. Nugriebkite putas, puodą uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą.

2.Burokėlius nulupkite, perpjaukite per pusę, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 30 minučių. Porą supjaustykite žiedais, bulves, salierų stiebus – nedideliais gabalėliais, kininį kopūstą – juostelėmis ir iki mėsos virimo pabaigos likus pusvalandžiui sudėkite į puodą.

3.Burokėlius supjaustykite storais šiaudeliais, sudėkite į puodą. Suberkite džiovintas vyšnias, graikinius riešutus, supilkite raudonojo vyno actą ir virkite dar apie 10 minučių.

4.Mėsą išimkite, supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais, sudėkite atgal į sriubą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

5.Sriubą tiekite pabarstytą smulkintomis kalendromis arba petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Citrusų, keptų burokėlių su sūriu salotos
Receptas: Citrusų, keptų burokėlių su sūriu salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 15
Receptas
Ingredientai
Salotos: 1.00 vnt. (nedidelė gūžė)
Gražgarstės: 30.00 g (2 saujos)
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Apelsinai: 3.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 30.00 g (saujelė)
Mėlynųjų pelėsių sūris: 200.00 g (150-200 g)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š. (užpilui)
Medus: 3.00 valg. š. (skystas - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nuplautas, nusausintas salotas suplėšykite, gražgarstes kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Nuluptus burokėlius supjaustykite maždaug pusės centimetro storio griežinėliais. Išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iškepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

3. Apelsinus nulupkite, suskirstykite skiltelėmis, minkštimą pasmulkinkite. Smulkintus riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Mėlynųjų pelėsių sūrį supjaustykite mažais gabalėliais.

4. Į dubenį suberkite salotas ir gražgarstes, išmaišykite. Ant viršaus sudėkite keptus burokėlius, apelsinų gabalėlius. Viršų apibarstykite skrudintais riešutais, smulkintu sūriu.

5. Paruoškite užpilą: nuluptą česnako skiltelę sutrinkite ir gerai išsukite su skystu medumi. Supilkite balzaminį actą, aliejų, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite. Apliekite salotas.

 

Suskleisti
Burokėlių salotos su žuvimi
Receptas: Burokėlių salotos su žuvimi
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 52
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Avokadai: 2.00 vnt.
Žuvis: 400.00 g (karštai rūkyta skumbrė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį ir padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti pagal skonį ir padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys pagal skonį)
Krapai: 10.00 g (šakelės papuošti)
Majonezas: 3.00 valg. š. (padažui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (padažui)
Krienai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Grietinėlė: 100.00 ml (padažui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius išimkite iš marinato, labai gerai nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir suberkite į tris taures.

2. Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais, iš karto apšlakstykite citrinos sultimis (kad nepatamsėtų) ir suberkite ant burokėlių. Skumbrę labai gerai išdarinėkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant avokadų.

3. Majonezą sumaišykite su grietine ir krienais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada atsargiai šaukštu įmaišykite iki putų išplaktą grietinėlę. Ant salotų krėskite po kelis šaukštus puraus padažo. Tiekite su skrudinta itališkos duonos riekele.

Suskleisti
Burokėlių mišrainė
Receptas: Aukštaitiška burokėlių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 262
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio virti)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Bulvės: 4.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (rauginti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .

2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.

Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.  

Suskleisti
Burokėlių sriuba su kukuliais ir džiovintais grybais
Receptas: Burokėlių sriuba su kukuliais ir džiovintais grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 77
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt. (3 - 4 nedideli)
Svogūnai: 2.00 vnt. (0,5 - kukuliams)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grybai: 200.00 g (sauja, džiovintų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Bulvės: 3.00 vnt. (3 - 4)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (3 - 4 aštraus)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - sriubai ir kukuliams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (sriubai ir kukuliams)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Barščių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Faršas: 300.00 g (300 - 400 jautienos - kukuliams)
Mėsos prieskoniai: (kukuliams) 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į faršą įtarkuokite pusę svogūno, suberkite mėsos prieskonius, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Dideliame puode užvirkite 2–2,5 l vandens ir sumeskite šlapiomis rankomis suformuotus kukulius.

2. Burokėlius, morkas ir bulves supjaustykite šiaudeliais ar kubeliais ir sumeskite į verdančią sriubą. Džiovintus grybus išmirkykite ir apvirkite, kol suminkštės.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, grybus ir maišydami apkepkite. Keptus svogūnus su grybais sudėkite į verdančią sriubą, paskaninkite barščių prieskoniais, pipirais, druska, sudėkite pomidorų padažą, laurų lapelius ir virkite ant nedidelės ugnies 40–45 minutes. Tiekdami paskaninkite grietine ir pabarstykite smulkintais žalumynais.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Suskleisti
Burokėliai, marinuoti su actu
Receptas: Burokėliai, marinuoti su actu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 302
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Vanduo: 1.00 l
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 9.00 valg. š. (9 proc.)
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapnieji)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus burokėlius išvirkite, nulupkite ir supjaustykite (arba stambiai sutarkuokite).
  2. puodą supilkite vandenį, actą, suberkite visus prieskonius ir užvirinkite.
  3. Suverskite burokėlius, vėl užvirinkite. Iš užkaitinto mišinio išgriebkite laurų lapus ir pipirų žirnelius.
  4. Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.

Taip paruošti burokėliai labai tinka sriuboms, šaltibarščiams, garnyrui.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai
Receptas: Su medumi marinuoti burokėliai ir svogūnai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 37
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 kg
Svogūnai: 4.00 vnt.
Actas: 200.00 ml (raudono vyno - marinatui)
Medus: 200.00 g (marinatui)
Vanduo: 300.00 ml (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Nulupkite ir sutrinkite stambia trintuve arba supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
  2. Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Susmulkintas daržoves sumaišykite, sukrėskite į stiklainius. Į puodą supilkite marinato produktus, kaitinkite, kol ištirps medus.
  3. Užpilkite ant daržovių stiklainiuose. Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
Receptas: Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 51
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virtų)
Džiovintos slyvos: 100.00 g (jas iš anksto šiek tiek pamirkykite)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š. (tyro - tiks ir moliūgų sėklų ar saulėgrąžų)
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
  2. Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
  3. Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
  4. Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
  5. Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.

 

Suskleisti
Burokėlių traškučiai
Receptas: Burokėlių traškučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 67
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
  3. Burokėlių griežinėlius išdėliokite vieną šalia kito ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus ir apibarstykite druska.
  4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, kol burokėliai bus traškūs. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir patiekite nedelsdami.
Suskleisti
Aštrios burokėlių salotos
Receptas: Aštrios burokėlių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 49
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (nedidelių)
Salotos: 1.00 sauja (lapelių)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (didelis)
Riešutai: 1.00 sauja (mėgstamų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (0,5 - salotoms ir 0,5 - užpilui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties - užpilui)
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š. (užpilui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š. (užpilui)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį kiniško penkių rūšių prieskonių mišinio - užpilui)
Kaip gaminti
  1. 2 burokėlius iškepkite orkaitėje (bet neperkepkite), nulupkite, supjaustykite šiaudeliais.
  2. Likusius burokėlius nulupkite, sutarkuokite smulkia trintuve.
  3. Riešutus sukapokite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
  4. Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais žiedeliais, juos apšlakstykite pusės apelsino sultimis ir pamaigykite, kad nebūtų tokie aštrūs.  
  5. Paruoškite užpilą: česnako skilteles išspauskite, aitriąją papriką sukapokite, prieskonius sumaišykite su sezamų aliejumi ir apelsino sultimis, pagal skonį berkite prieskonių, labai gerai išmaišykite ir bent valandą jį palaikykite, kad susimaišytų skoniai.
  6. Abejus burokėlius sumaišykite su nuplautomis ir nuvarvintomis salotomis, svogūnais ir  išdalykite  į lėkštes.
  7. Ant viršaus berkite skrudintų riešutų ir pilkite padažo. Tiekite su mėgstamos duonos riekele.
  8. Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo laiko).
Suskleisti
Ančių krūtinėlės salotos su figomis ir burokėliais
Receptas: Ančių krūtinėlės salotos su figomis ir burokėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.1 / 12
Receptas
Ingredientai
Antis: 400.00 g (2 vnt. ančių krūtinėlės)
Burokėliai: 3.00 vnt. (nedidelių folijoje keptų arba virtų)
Figos: 2.00 vnt. (violetinių)
Salotos: 100.00 g (lapų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Aliejus: 2.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Kaip gaminti
  1. Ančių krūtinėles nusausinkite, odą kelis kartus įpjaukite įstrižai.
  2. Dėkite į įkaitintą keptuvę oda į apačią. Kol viena pusė kepa, gausiai užberkite druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
  3. Apverskite, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kiekvieną pusę kepkite po 1,5 minutės. A
  4. pkeptas krūtinėles sudėkite į skardą ir 180–190 0C įkaitintoje orkaitėje kepkite 10–12 minučių.
  5. Išėmusi leiskite mėsai „pailsėti“ 5–8 minutes, kad tolygiai pasiskirstytų sultys. 
  6. Salotas perrinkite, nuplaukite ir gerai nusausinkite, didesnius lapus supjaustykite.
  7. Burokėlius supjaustykite labai plonais griežinėliais, figas – skiltelėmis. Kedrines pinijas 3–4 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  8. Salotų lapus sudėkite į didelį dubenį, ant viršaus gražiai išdėliokite kitus reikalingus produktus.
  9. Įberkite druskos, juodųjų pipirų, įpilkite balzaminio acto ir aliejaus. Labai atsargiai išmaišykite ir iš karto patiekite.
  10. Pagaminsite per 35 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo).   
Suskleisti
Burokėlių blyneliai
Receptas: Burokėlių blyneliai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 53
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (virtų)
Manai: 120.00 g
Vanduo: 120.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Virtus burokėlius sutarkuokite burokine tarka.
  2. Manų kruopas užpilkite vandeniu ir palikite kelioms minutėms, kad išbrinktų.
  3. Išbrinkusias kruopas sudėkite į dubenėlį su tarkuotais burokais.
  4. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gerai išmaišykite. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus.
  6. Formuokite nedidelius apvalius blynelius ir apkepkite juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir bus iškepę.
  7. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių, tuomet perkelkite į lėkštes.
  8. Patiekite šiltus su bulvių koše. Skanaus!
Suskleisti

!DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ SU BUROKĖLIAIS RASITE ŠTAI ČIA 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs