Žinoma, tai nereiškia, kad jūs visiškai negausite druskos, tačiau alternatyvos bus sveikesnės, turinčios daugiau mineralų.
Lapkotiniai salierai
Salierai skatina šlapimo išsiskyrimą, ramina, mažina pilvo pūtimą. Deja, salierus dažniausiai vartojame tik kaip prieskonį. O juk iš šių daržovių galima paruošti skanių ir sveikų patiekalų. Pavyzdžiui, lapkočiai su jogurto padažu – nekaloringas, virškinimą gerinantis užkandis. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis.
Pačiuose salieruose galime aptikti organinio natrio, kuris puikiausiai pakeičia druską. Pavyzdžiui, salierus galite susmulkinti ir vartoti šviežius su įvairiais patiekalais, taip pat džiovinti ir vėliau apibarstyti patiekalus vietoje druskos.
Jūros druska
Gaunama iš vandens telkinių, ji dažniausiai taip pat daugiausiai turi natrio ir chloro, tačiau atsižvelgiant į išgavimo būdus, jūros druskos sudėtis skiriasi nuo, tarkime, iškastinės akmens druskos. Ji švaresnė, taip pat papildyta tokiais mineralais kaip kalis, geležis, cinkas.
Kuo jūros druska tamsesnė (gali būti, net juodos (tokia vulkaninės kilmės), pilkos spalvos), tuo joje daugiau priemaišų, mineralų, pavyzdžiui, geležies. Nepamirškite ir to, kad tokioje druskoje gali būti ir sunkiųjų metalų, kaip švino ar gyvsidabrio, liekanų.
TAIP PAT SKAITYKITE: Medikai įspėja: cholesterolis užkemša kraujagysles. Kaip mažinti jo kiekį?
Jūros druska yra rupesnė, išraiškingesnio skonio nei įprasta rafinuota, juolab, kad iš jūros išgautoje didelį vaidmenį vaidina ir mineralai.
Himalajų druska
Himalajų druska išgaunama Pakistano regione, kitur rašoma, kad Indijoje, tačiau svarbiausia tai, kad šie rožiniai druskos kristalai išties užkariavo lietuvių virtuves. Akivaizdu, kad Himalajų druską mėgsta sveiko gyvenimo būdo propaguotojai, taip pat ji vilioja ir rožine spalva, kurią suteikia tokie mineralai, kaip geležis, varis, magnis ir pan.
Beje, Himalajų druskoje mažiau natrio ir chloro nei kitose druskų rūšyse, tačiau daugiau kalcio, geležies, kalio ir magnio.
TAIP PAT SKAITYKITE: Psichologė Asta Budvytienė: „Gyvenimas ateitimi mums yra pražūtingas“
Jūros kopūstai
Japonai savo virtuvėje vartoja kelias dešimtis jų rūšių. Jūros kopūstuose gausu jodo, itin reikalingo skydliaukės veiklai, vitaminų ir mikroelementų. Medikai teigia, kad jūriniai dumbliai savo nauda žmogaus sveikatai gerokai pranoksta visus sausumoje esančius augalus. Jūros kopūstai dar vadinami jūros ženšeniu, mat padeda atgauti jėgas, suteikia energijos.
Jūros kopūstai veiksmingai sugeria šlakus ir toksinus iš organizmo, valo kraują. Mūsų parduotuvėse jų būna marinuotų ir džiovintų. Jūros kopūstai yra specifinio skonio ir kvapo, todėl geriausia jų dėti kaip prieskonių patiekalams gardinti.
Sojų padažas
Jame yra ypatingų aminorūgščių, mikroelementų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus. Sojų padažas jau seniai ne naujiena mūsų kraštuose, daugelis žmonių jį vartoja vietoj druskos. Pasiūla taip pat nemenka, tad kaip išsirinkti geriausią?
Sojų padažo būna tamsaus ir šviesaus: tamsus stipresnis, labiau tinkantis marinatams, šviesus – švelnesnio skonio, tinka sriuboms, sušiams. Atidžiai skaitykite etiketes, įsitikinkite, kad produktas natūralus, t. y. pagamintas fermentuojant sojų pupeles (į padažą dedama ir skrudintų kviečių ar miežių kruopų, tad labai gerai, jei jos nurodomos padažo sudėtyje). Pirkite tik į stiklinius butelaičius supilstytą sojų padažą. Geriausiai ekologišką.
Rūgščios sultys, česnakai, prieskoniai
Puikiai tiks įvairios rūgščios sultys, tarkime, citrinų, česnakai, džiovintos ir šviežios žolelės, garstyčios, krienai, žaliosios citrinos. Visus šiuos prieskonius galite maišyti tarpusavyje, kad atrastumėte jums labiausiai tinkantį derinį.
Kuri druska sveikiausia?
Dažniausiai įvairių rūšių druskų sudėtis yra labai panaši ir skiriasi vienų ar kitų mineralų kiekis. Tačiau ir pastarųjų ne jūra. Taigi, geriausia rinktis pagal skonį ir skanauti tiek, kiek rekomenduoja mitybos žinovai. Ne daugiau kaip 5 g per dieną!
TAIP PAT SKAITYKITE: Dailiname kūno linijas: smagūs būdai padės sudeginti 200 kcal