Kuo skiriasi natūralus jogurtas nuo ekologiško? Mitybos specialisto A.Sujetos komentaras

Renkantis jogurtą, lietuviams svarbiausia, kad jis būtų natūralus. Jaunimas jogurto nori ekologiško, o vyresni didelį dėmesį skiria Lietuvoje pagamintiems jogurtams, rodo „Pieno žvaigždžių“ užsakymu atlikta apklausa. Šiuos ir kitus tyrimo rezultatus apžvelgia biomedicinos mokslų daktaras, sveikos mitybos specialistas Artūras Sujeta.
Pora virtuvėje
Pora virtuvėje / 123RF.com nuotr.

Visuomenė mano, kad sveikas jogurtas tai natūralus ir ekologiškas

Paprašius žmonių pasirinkti, kurios savybės jiems nurodo, kad jogurtas yra sveikas, didžioji dalis pasirinko apibūdinimą „natūralus“. Antras pagal populiarumą apibūdinimas – „ekologiškas“.

„Pieno žvaigždžių“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė Edita Stasytienė sako, kad šiuos terminus žmonės gana dažnai painioja tarpusavyje, bet iš tiesų, tarp jų yra ryškių skirtumų.

„Natūralus yra tas jogurtas, kurio sudėtinėse dalyse yra tik pienas ir raugas, jame negali būti jokių kitų priedų – dėl to niekad nepamatysite natūralaus jogurto su vaisiais ar uogomis. O ekologiškas gali būti ir jogurtas su priedais. Tokiu atveju tiek pienas, tiek ir džemai ar uogienės privalo būti iš ekologiškų ūkių“, – sako E.Stasytienė.

Bakterijos ne gąsdina, o skatina pirkti

Tyrime atsiskleidė ir dar viena įdomi visuomenės nuomonės apie maisto terminus detalė. Kaip sveikesnį jogurto pasirinkimą „su bifidobakterijomis“ apklaustieji išskyrė bene pusantro karto dažniau, nei apibūdinimą „su probiotikais“.

Dr. A.Sujeta sako: „Man asmeniškai pasirodė kiek netikėta, kad žmonės visai nesibaimina žodžio „bakterijos“ ir bifidobakterijas vertina palankiau nei probiotikus. O iš tiesų, šie terminai yra labai glaudžiai susiję: bifidobakterijos yra probiotikų rūšis. Yra ir daugiau probiotikų rūšių, pavyzdžiui, laktobakterijos ar propionobakterijos. Laktobakterijos labiau būdingos kefyrui, o jogurtai turtingi būtent bifidobakterijomis. Tad kai kalbame konkrečiai apie jogurtus, terminai „su bifidobakterijomis“ bei „su probiotikais“ yra beveik sinonimiški.“

Koks iš tiesų turi būti ekologiškas jogurtas

Vos keturi iš dešimties apklaustųjų žino, kad jogurtas, tam, kad galėtų būti vadinamas ekologišku, privalo turėti oficialų sertifikatą. Dr. A.Sujeta paaiškina, kokias savybes turi atitikti jogurtas, kad galėtų būti sertifikuotas:

„Ekologiško jogurto gamybos kelias prasideda nuo ūkio ir karvių gyvenimo kokybės. Visų pirma, pačių karvių pašaras privalo būti ekologiškas, draudžiama joms duoti augimą skatinančius preparatus ar sintetinius maisto papildus. O ir kiti etapai, tai yra saugojimo, perdirbimo ir transportavimo, privalo būti ekologiški. Visas šis procesas yra griežtai kontroliuojamas, ūkiai tikrinami, ir tik neradus pažeidimų, išduodami oficialūs sertifikatai.“

Jaunimas atidžiau žvelgia į laktozę

Apklausos duomenys atskleidė, kad jaunesnės amžiaus grupės (18–34 m.), palyginti su vyresniais (55–74 m.), dvigubai dažniau mano, kad jogurtas be laktozės yra sveikesnis nei įprastas jogurtas. Dr. A.Sujeta atkreipia dėmesį, kad tai populiarus, tačiau neteisingas mitas.

„Produktai su ir be laktozės turi tik tą vieną esminį skirtumą – laktozę. Laktozė tai pieno cukrus, angliavandenis. Įprastuose pieno produktuose šis angliavandenis yra pradinės formos, o produktuose be laktozės – jau išskaidytas į gliukozę ir galaktozę.

Tyrimai rodo, kad tokiame, kaip ir paprastame piene, yra tų pačių baltymų, kalcio, fosforo, vitamino B12, riboflavino ir vitamino D, kurio kartais pridedama papildomai. Produktai ir su, ir be laktozės yra vienodai sveiki. Didžiausias skirtumas tas, kad produktai be laktozės leidžia jos netoleruojantiems žmonėms gauti visą pieno produktų naudą, išvengiant nemalonių šalutinių poveikių“, – sako dr. A.Sujeta.

Apklausa atskleidė, kad, nepaisant visuomenėje kartais pasitaikančių mitų, natūralūs ir ekologiški produktai yra palankiai vertinami nepriklausomai nuo žmonių amžiaus grupių. Ir nors vieniems svarbu bifidobakterijos, o kitiems - pagaminimo šalis, visi šie kriterijai rodo sąmoningą visuomenės rūpestį savo sveikata ir savijauta.

Siekiant išsiaiškinti lietuvių nuomonę apie ekologišką jogurtą, reprezentatyvi apklausa internete buvo atlikta vasarį. Tyrimą atliko bendrovė „Norstat“, jame dalyvavo vienas tūkstantis 18–75 metų respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis