Kuo ypatingi žalios spalvos vaisiai ir daržovės?

Retas žmogus prieštarautų, kad estetinis maisto pateikimas yra labai svarbus ir neabejotinai daro didesnį ar mažesnį poveikį renkantis patiekalą arba atskirą maisto produktą. Tačiau ar susimąstome, kad vaisių ir daržovių spalva taip pat gali daryti poveikį ne tik jų skoniui, bet ir mūsų apetitui? Dar daugiau – skirtingos spalvos vaisiai ir daržovės pasižymi ir ypatingomis maistinėmis savybėmis.
Įrodyta, kad žaliajame supermaiste yra didžiausia koncentracija lengvai virškinamų mitybinių medžiagų.
Įrodyta, kad žaliajame supermaiste yra didžiausia koncentracija lengvai virškinamų mitybinių medžiagų. / „Shuterstock“ nuotr.

Žalios spalvos vaisiai ir daržovės visiems pažįstami puikiai, jų gausu bet kurioje maisto prekių parduotuvėje – tai yra brokoliai, briuselio ir kiti kopūstai, salotos, špinatai, šparagai, agurkai, agrastai, žaliosios paprikos, žirneliai ir žaliosios vynuogės. Beje, kiviai ir avokadai taip pat priskiriami prie žalios spalvos vaisių, nors kartais ir būna labiau gelsvi, nei žali.

Žalią spalvą šiems vaisiams ir daržovėms suteikia tas pats pigmentas, kuris nudažo medžių lapus ar žolę. Tai – chlorofilas.

Ruy Barbosa, Flickr.com/Sveika mityba prasideda nuo įprastų dalykų
Ruy Barbosa, Flickr.com

Žalia – ir nervams, ir virškinimui

Valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės teigimu, yra įrodyta, kad žalia spalva raminamai veikia nervų sistemą.

„Žalios spalvos vaisiuose ir daržovėse gausu vertingų maistinių medžiagų – skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų – kalcio, vitaminų C ir K, folio rūgšties, karotenų ir omega-3 riebalų rūgščių. Šios spalvos vaisius ir daržoves labai naudinga įtraukti į savo racioną – jose esančios savybės padeda mažinti kraujospūdį ir blogojo cholesterolio kiekį bei daromą žalą organizmui, normalizuoja virškinimą, stiprina imuninę sistemą, gerina regėjimą ir mažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį“, – pasakojo gydytoja dietologė.

Kokteiliai – greita ir paprasta

Jeigu sukate galvą, kaip pasidaryti žalios spalvos patiekalą iš šviežių vaisių ir daržovių, tiesiog sutrinkite kokteilį – bus ir greita, ir maistinga. Siūlome keletą receptų, kuriuos tikrai verta išbandyti.

Obuolių ir avokado kokteilis

  • 2 dideli žali obuoliai
  • 3 kiviai
  • 2 puodeliai šviežių špinatų
  • 1 puodelis vandens
Vida Press nuotr./Žaliavalgiškas kokteilis
Vida Press nuotr.
 

Špinatų kokteilis

  • 3 puodeliai špinatų
  • 3 puodeliai braškių
  • 1 bananas
  • 2 puodeliai vandens

Kivių ir bananų kokteilis

  • 3 kiviai
  • 2 bananai
  • 2 nektarinai
  • 3 puodeliai špinatų
  • 1 puodelis vandens

Petražolių ir avokado kokteilis

  • Nedidelė saujelė petražolių
  • ½ avokado
  • ¼ puodelio graikinių riešutų
  • 2 šaukštai laimo sulčių
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštai medaus
  • 1 puodelis vandens

Petražolių ir mango kokteilis

  • Pusė saujos petražolių
  • 1 mangas
  • ½ puodelio ananaso kubelių
  • 1 puodelis obuolio kubelių
  • 1 persikas

„Obuolių pyrago“ kokteilis

  • 3 dideli obuoliai
  • 3 puodeliai špinatų
  • Šiek tiek cinamono
  • 3 šaukštai citrinų sulčių
  • 1 šaukštelis citrinos žievelės (jei ją naudosite, rinkitės gerai nuplautas ekologiškas citrinas)

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą ir pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų