Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė

Gydytoja dietologė pataria, kaip kūrybingai paįvairinti paciento mitybą įtraukiant medicininės paskirties gėrimus. Mat juos galima ne tik gerti, bet ir panaudoti ruošiant maistą.
Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė
Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė / Suportan nuotr.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja dietologė Gertruda Babravičienė sako, kad medicininės paskirties gėrimai yra aktualūs pacientams, jau turintiems arba kuriems gresia mitybos nepakankamumas. Šią būklę išduoda normos ribos nesiekiantis kūno masės indeksas (KMI), kūno svorio sumažėjimas per trumpą laikotarpį ir sumažėjusios suvalgomo maisto porcijos.

„Medicininės paskirties gėrimus skiriame žmonėms, kurie tam tikrą laiką negali valgyti įprastai, kietos konsistencijos maisto ar tiesiog turi prastą apetitą ligos metu. Šių gėrimų tikslas yra užtikrinti paciento energijos poreikius. Medicininės paskirties gėrimai yra labai koncentruoti, juose gausu visų reikalingų medžiagų: baltymų, angliavandenių, riebalų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų, skaidulinių ir mineralinių medžiagų“, – aiškina ji.

Pavyzdžiui, viename 200 ml talpos buteliuke „Supportan“ yra 20 g baltymų ir 300 kalorijų – tai gana didelis kiekis baltymų mažoje pakuotėje.

Suportan nuotr./Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė
Suportan nuotr./Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė

Naudoti gaminant maistą

Gydytojos dietologės teigimu, medicininės paskirties gėrimus galima vartoti paprasčiausiai juos gurkšnojant, tačiau ieškantiems kūrybiškesnių būdų juos įtraukti į savo arba sergančio šeimos nario mitybą ji pataria panaudoti gėrimus ruošiant maistą.

„Vasaros laikotarpiu dažniausiai norisi atsigaivinti, todėl gėrimus galima pašaldyti ir gerti kaip šaltą kavą, nes „Supportan“ yra ir kapučino skonio, arba medicininės paskirties gėrimus galima įmaišyti į pieno ir ledų kokteilį. Jeigu norisi dar šalčiau – rekomenduojama gėrimus užšaldyti ledukų formelėse. Tai labai aktualu pacientams, kamuojamiems opomis nusėtos stemplės, mat jie nori, kad maistas lengvai slystų ir vėsintų“, – vardija gydytoja G.Babravičienė.

Ji priduria, kad medicininės paskirties gėrimų galima įpilti į košę, vaisių kokteilį, pyrago ar blynų tešlą, taip pat net išsikepti saldų omletą.

„Fantazijų, kaip galima panaudoti medicininės paskirties gėrimus maisto gaminime, ribų nėra. Mitybos nepakankamumo kamuojamiems ligoniams paprastai yra neribojamos kalorijos, mažiau galvojama apie tai, kad kažkoks maistas gali būti nepalankus sveikatai. Svarbiausia – užtikrinti reikiamą baltymų ir kalorijų kiekį, todėl naudoti šiuos gėrimus galima visur, kur tik pavyksta sugalvoti“, – akcentuoja gydytoja dietologė.

Šalia įprasto maisto rekomenduojama sunaudoti bent vieną buteliuką gėrimo per visą dieną, o geriausiai – du, kad būtų patenkinti visi paciento energijos poreikiai.

„Skirdama, kiek buteliukų išgerti per dieną, stengiuosi individualiai įvertinti paciento situaciją – skaičiuoju, kiek jis suvalgo įprasto maisto, kiek gauna baltymų ir kalorijų, kiek ir ko jam trūksta. Labai daug veiksnių nulemia rekomendacijas“, – pažymi gydytoja G.Babravičienė.

Suportan nuotr./Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė
Suportan nuotr./Kūrybingi būdai, kaip paįvairinti paciento mitybą – pataria gydytoja dietologė

Kada įtraukti į mitybą?

Kalbėdama apie klaidas gydytoja dietologė sako, kad pacientai medicininės paskirties gėrimus išgeria per greitai, dėl to gresia jame esančių medžiagų neįsisavinimas ir viduriavimas.

„Visada akcentuojame, kad medicininės paskirties gėrimus reikia gerti po truputėlį tarp pagrindinių valgių, ne šalia jų. Pacientai dažniausiai domisi šių gėrimų skoniais. Jų yra įvairių, todėl galima rinktis pagal savo prioritetus. Vartojimo laikas nėra ribojamas“, – teigia ji.

Anot gydytojos G.Babravičienės, medicininės paskirties gėrimus dažniausiai vartoja onkologiniai ligoniai, pacientai prieš ir po operacijos. Tačiau yra ir daugiau atvejų, kai šių gėrimų prireikia. Pavyzdžiui, atlikus dantų implantaciją, dėl anginos pašalinus tonziles, po žandikaulio operacijos, kai maitinimuisi paliekamas tik mažas tarpelis šiaudeliui.

„Net ir nevalgiems vaikams, kurių per mažas svoris yra laikomas sveikatos problema, puikiai tinka šie gėrimai, kurie gali būti puikiu užkandžiu tarp pagrindinių valgymų. Tuomet tėvai ramūs, kad vaiko užkandis tarp valgymų yra ne tik skanus, bet ir visiškai subalansuotas, turtingas baltymais, kurie be galo svarbūs augančiam organizmui“, – tvirtina gydytoja dietologė.

Receptų su medicininės paskirties gėrimais rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų