Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 10

Kyla rūgštis, ėda rėmenį? Metas susirūpinti savo mitybos įpročiais

Kyla rūgštis, ėda rėmenį – šie simptomai būdingi gastroezofaginiam refliuksui, kuris gali būti diagnozuojamas kaip atskiras susirgimas arba gali būti susijęs su kitomis virškinamojo trakto ligomis: funkcinė dispepsija arba dirgliosios žarnos sindromu.
Virškinimas
Virškinimas / 123RF.com nuotr.

Med. dr. doc. gastroenterologė ir dietologė Aida Žvirblienė portalui manodaktaras.lt teigia, kad refliukso liga nėra tokia nekalta, mat daugelis yra įpratęs ją vertinti tik kaip kylančią rūgštį ar rėmens ėdimą.

Jau yra mokslinius tyrimus pristatančių straipsnių, kuriuose pateikiama įrodymų, kad yra nemažai sąsajų tarp refliukso ligos ir kolorektalinio vėžio.

„Azijos populiacijos žmones tyrusi studija pateikia tyrimus, kad sergant refliuksu bene 1,5 karto išauga tikimybė susirgti šia onkologine liga. Su gastroezofaginio refliukso liga siejamos ir stemplės onkologinės ligos, pavyzdžiui, stemplės adenokarcinoma. Anksčiau svarbiausias akcentas buvo skiriamas medikamentiniams gydymui – refliukso simptomų mažinimui per rūgštingumo mažinimą, o šiandien atsigręžiama į mitybą“, – teigia medikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas