Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laikinosios sostinės skoniai: kaip tarpukariu atrodė aukštuomenės susibūrimai ir stalo vaišės

Koks gi galėtų būti Laikinosios sostinės Kauno (1919–1940 m.) skonis? Tikriausiai kiek salstelėjęs, lyg tie biskvitai ir riešutiniai pyragaičiai, siūlyti svečiams „fiveo‘clock‘uose“, arba arbatėlėse? Galbūt šiek tiek rūgštokas, kaip valstybės prezidentų mėgtas rūgpienis su bulvėmis. Bet būtinai stiprus ir sotus – kaip penkių patiekalų vakarienė iškilminguose pokyliuose. Ir gal tiek gaižokas nuo svečių rūkomų tabako dūmų bei iki galo nepatirtas dėl skubėjimo kiekviename pokylyje pašokdinti damą pagal valso, fokstroto, tango ir kitokius garsus.
Pobūvio svečiai prie vaišių stalo Latvijos pasiuntinybėje. Iš kairės: trečias sėdi režisierius Andrius Oleka-Žilinskas, už jo stovi aktorė Antanina Vainiūnaitė. Antra iš dešinės stovi aktorė E. Žalinkevičaitė-Petrauskienė, sėdi operos solistė  Vincė Jonuškaitė-Zaunienė, šalia jos visuomenininkė Jadv
Pobūvio svečiai prie vaišių stalo Latvijos pasiuntinybėje. Iš kairės: trečias sėdi režisierius A.Oleka-Žilinskas, už jo stovi aktorė A.Vainiūnaitė. Antra iš dešinės stovi aktorė E.Žalinkevičaitė-Petrauskienė, sėdi operos solistė V.Jonuškaitė-Zaunienė / Foto-Press nuotr.

Kaip išlikti gyvam prie vaišių stalo?

Perfrazuojant vieną tarpukario maisto gaminimo vadovėlių autorių, reiktų sutikti, kad ypač svarbus dalykas gyvenime yra „penybos kanalas“. Šį dalyką puikiai žinojo ir Kauno aukštuomenė. Tad menkiausių susitikimų, anuomet būtinų mandagumo vizitų ir revizitų ar didesnių švenčių, pokylių palydovas buvo maistas.

Matyt, ne veltui ir Kaune rezidavę užsienio diplomatai, ir užsienyje apsistoję Lietuvos pasiuntiniai ar Lietuvos valstybės prezidentai jau nuo pirmųjų nepriklausomybės metų nemažai dėmesio skyrė, kaip tuomet vadinta, „sveikinimų ir vaišinimų politikai“. Ji nebuvo pigi, bet, matyt, efektyvi.

Intriguojančiuose atsiminimuose apie gastronomijos žinių patirtis Kaune 1938–1939 m. Lenkijos karo atašė Leonas Mitkievičius: „Labai greitai įsitikinau, kad aukštosios visuomenės bendravime, be kitų dalykų, viena svarbiausių sąlygų, kurią turi atitikti kandidatas į diplomatinę, netgi karinę, tarnybą – turėti stručio skrandį ir ta­lentą žaibiškai orientuotis patiekalų ir gėrimų sąrašuose.“

Lenkijos atstovas skundėsi nesibaigiančiu sausio–vasario mėnesių vaišių maratonu. Anot jo, buvo tokių savaičių, kai „visut visi vakarai būdavo užimti“. Kartais per dieną reikėdavo daly­vauti pusryčiuose, vienoje ar dviejose popietinėse arbatėlėse, o va­kare – iškilminguose pietuose.

Mejerio Smečechausko nuotr./Spaudos darbuotojų pokylio dalyviai „Metropolio" restorane. Kaunas, apie 1932-1933 m.

Kyla klausimas, kaip reikėjo išgyventi ir išlaikyti šviesią galvą šioje vaišių karuselėje? Labiau patyrę diplomatai žinojo keletą gudrybių, kuriomis pasidalino ir su iš Lenkijos atvykusiu naujoku.

Esminis patarimas: geriausiai pasirinkti tik vieną patiekalą, rekomenduotina mėsišką, o „meistriškai imituojant valgymą“, kitus palikti lėkštėse. Taip pat gerti reikia tik vienos rūšies vyną. Kitaip tariant, reiktų susilaikyti nuo maisto ir gėrimų padauginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant