Netirpios skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, šalina toksines žarnų atliekas, padeda apsisaugoti nuo storosios žarnos vėžio, mat palaiko reikiamą žarnų rūgštinę-šarminę (pH).Tirpios skaidulos – mažina širdies ligų riziką, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. O ką apie uogų naudą sako specialistai?
Uogų valgymas priklauso nuo sezono
Vilniaus universiteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas sutinka, kad uogos – itin naudingos ir reikalingos ant mūsų stalo.
Tiesa, Visuomenės sveikatos instituto specialistai atlikę Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimą, išsiaiškino, jog šalies gyventojai uogų valgo gana nemažai.
„Lyginant su daržovėmis, kurių iš tiesų valgome nepakankamai, uogų suvalgome užtektinai. Žinoma, būtų galima rekomenduoti jų suvalgyti žymiai daugiau, bet tikrai negalime sakyti, kad jų racione trūksta“, – teigė prof. dr. Rimantas Stukas.
Tiesa, kalbant apie uogų vartojimą, profesorius pastebi vyraujantį sezoniškumą.
„Kai uogų derlius uždera, pastebimas didelis vartojimo augimas. O atvežtinių uogų neturime taip jau ir daug. Nors galbūt tai nėra taip ir blogai, nes rekomendacijose nurodoma valgyti kuo daugiau vietinės produkcijos“, – pasakojo specialistas.
Visos uogos savaip naudingos
Paklaustas, kurias uogas valgyti sveikiau, Vilniaus universiteto profesorius tikino, kad kiekviena uoga turi savo naudingųjų savybių, tačiau kelias naudingesnes lietuviams išskyrė.
„Visos uogos turi naudingųjų medžiagų, ypač jos naudingos dėl antioksidacinių savybių, bioflavanoidų. Na, o jei reikėtų išskirti ryškų sveikatinantį poveikį turinčias uogas, galbūt galėtume akcentuoti šilauoges ir serbentus.
Šilauogėse yra antioksidantų labai reikalingų geram regėjimui palaikyti, o juoduosiuose serbentuose gausu antioksidaciniu poveikiu pasižyminčio vitamino C“, – įvardijo prof. R.Stukas.
Žiemą geriau rinktis ne uogienes
Žiemą profesorius rekomenduoja rinktis ne uogienes su pridėtiniu cukrumi, o šaldytas uogas.
„Geriausias konservavimo būdas – šaldymas. Tyrimai rodo, kad šaldytose uogose biologiškai aktyvių medžiagų labai nesumažėja. Nei cukraus nereikia.
Dar galima ir sublimacija arba liofilizacija. Tai taip pat neblogas konservavimo būdas. Tiesa, skirsis tokių uogų panaudojimo būdas. Jos daugiau naudojamos konditeriniam papuošimui, skonio pagerinimui“, – pasakojo visuomenės sveikatos specialistas.
Reikalinga higiena ir saikas
Pasak jo, jei žmogus sveikas ir jam nereikia stebėti glikeminio indekso, uogų kasdien galima suvalgyti 300-400 gramų.
„Žinoma, reikia atsiminti, kad pačias uogas geriau valgyti nei gerti jų sultis, mat šios gali būti iš koncentrato, be to sultyse pašalinamos naudingos skaidulinės medžiagos, gali būti pridėtinių angliavandenių“, – perspėjo R.Stukas.
Taip pat priminė, kad valgant uogas, būtina elementari higiena. „Uogas būtina plauti. Valgydami jas, nežinome, kokiomis trąšomis jos buvo laistytos, tad rizika sveikatai išlieka“, – priminė profesorius.