Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje 11 metų trumpiau nei moterys gyvenantys vyrai – silpnoji lytis?

Sveikatos specialistai sako, kad Lietuvoje ilgėja gyvenimo trukmė. Skaičiuojama, kad mūsų šalies piliečiai vidutiniškai gyvena maždaug 73,5 metų, tačiau moterys – gerokai ilgiau nei vyrai. Tokie duomenys pateikiami Nacionalinės sveikatos tarybos metiniame pranešime, kuris ketvirtadienį pristatomas Seime.
Vyrai gyvena 11 metų trumpiau negu moterys
Vyrai gyvena 11 metų trumpiau negu moterys / 123rf nuotr.

Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko profesoriaus Juozo Pundziaus teigimu, pagrindiniai rodikliai rodo, jog Lietuvos žmonių sveikata kiek pagerėjo, o gyvenimo trukmė pailgėjo.

„Kita vertus, nerimą kelia labai didelis gyvenimo trukmės skirtumas tarp vyrų ir moterų. Vyrai gyvena 11 metų trumpiau negu moterys“, – sako prof. J. Pundzius.

Pasak profesorius, toks didelis atotrūkis būdingas Afrikos, Azijos, neišsivysčiusių šalių gyventojams. „Mes nesam tokie, bet šie didžiuliai skirtumai verčia susimąstyti, ar Lietuvoje vyrai nėra silpnoji lytis“, – svarsto profesorius. Specialistų teigimu, moterys gyvena ilgiau todėl, kad geriau rūpinasi savo sveikata.

Prof. J. Pundzius taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad Lietuvoje išlieka labai didelis sergamumas širdies ir kraujagyslių ligomis. Tai esą priklauso nuo sisteminių dalykų bei susiję su tuo, kaip žmonės saugo savo sveikatą.

Pasaulyje – sveikatos priežiūros krizė

Anot Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininko, pasaulis šiuo metu išgyvena sveikatos priežiūros krizę. „Ekonomiškai jokia valstybė nebėra pajėgi patenkinti susirgusių žmonių poreikių, nes sveikatos technologijos, vaistai, įvairūs implantai, aparatūra, šiandien siūloma medicinai, labai brangiai kainuoja“, – teigia J. Pundzius. Šalys esą imasi riboti šias išlaidas.

Sprendžiant problemą, siūloma optimizuoti gydymo įstaigų tinklą, atsisakyti nereikalingų tarnybų, racionaliai skirti vaistus ir rinktis tik efektyviausias gydymo technologijas, kurios stipriai pagerintų gydymo kokybę.

Vis dėlto, pasak prof. J. Pundžiaus, sveikatos priežiūra žmogaus sveikatą lemia tik 10 proc. „Raktas į šitos krizės sprendimą yra profilaktika ir (...) sveikos gyvensenos ugdymas, kuris neleidžia susirgti ligomis, reikalaujančiomis didžiulių išlaidų“, – įsitikinęs sveikatos specialistas.

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT radijo žinios

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas