Lietuvoje mėgstamiausia juodoji arbata netinkamai paruošta gali tapti kenksminga

Lietuviai geria itin daug arbatos, tačiau daro tai bet kaip ir praranda galimybę pasimėgauti, rodo tyrimas.
Puodelis kavos
Puodelis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Arbata

Daugiausia lietuvių arbatą renkasi dėl to, kad tai skanu ir sveika, tačiau, arbatos žinovo teigimu, tikrai sveikas šis gėrimas bus tik tinkamai paruoštas.

Pasak Andriaus Žilinsko, karštomis vasaros dienomis arbata gali būti skanus pagrindas gaiviam šaltam gėrimui.

„Tai puiki saldžiųjų vaisvandenių alternatyva, kurią lengvai galima pasigaminti namuose ir saldinti pagal savo skonį. Tačiau itin svarbu mokėti ją tinkamai paruošti“, – teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Nereikėtų gerti pastovėjusios juodos arbatos

Anot A.Žilinsko, šaltai arbatai paruošti rekomenduojama naudoti maždaug dvigubai daugiau arbatžolių nei karštai, jei gėrimą planuojate pateikti su ledo kubeliais. Žinovas ragina nebijoti eksperimentuoti ir šį koncentratą pagardinti mėgstamu sirupu, sultimis, uogomis ar vaisiais ir, galiausiai, supilti viską į ledo kupinas stiklines.

Flickr.com/Arbata su ledukais
Flickr.com/Arbata su ledukais

Jei gaminate šaltą arbatą ir norite, kad ji atvėstų greičiau, perpilkite ją per ledų kubelius – taip gėrimas greičiau atvės ir galėsite atsigaivinti iš karto. Karštą arbatą patariama perpilti per ledukus dar ir todėl, jog vėsinant ją tik šaldytuve, karštas gėrimas gali pakenkti šaldymo įrenginiui.

Momentinio poveikio nėra jokio: ir šilta, ir šalta arbata veikia panašiai kaip energetinis gėrimas, tik šilta veikia greičiau.

Greitai atvėsinti arbatą šaltam gėrimui svarbu ir dėl kitos priežasties. Mėgstančius juodąją arbatą arbatos žinovas perspėja: paruošę juodosios arbatos puodelį ir palikę jį ilgesniam laikui atvėsti (pvz. ryte geriate iš vakaro ruoštą arbatą), galite pakenkti savo organizmui.

„Pagrindinė atšalusios juodosios arbatos problema yra tai, kad jos aktyvios medžiagos yra surišamos į netirpius junginius, kurie linkę užkimšti inkstų kanalėlius, sudarydami „smėlį“ ir akmenis. Momentinio poveikio nėra jokio: ir šilta, ir šalta arbata veikia panašiai kaip energetinis gėrimas, tik šilta veikia greičiau, ir vasarą netgi vėsina geriau. Skiriasi igalaikis poveikis – šilta arbata didina filtraciją ir taip skatina inkstus „valytis“, o atšalusi ilgainiui gali padėti formuotis akmenims“, – teigia A.Žilinskas.

Tačiau, anot specialisto, net ir vasarą nebūtina arbatos šaldyti. Atsivėsinti karštą dieną arbata gali padėti ir geriama karšta. Šiltas gėrimas verčia kūną daugiau prakaituoti, o garuodamas prakaitas efektyviai vėsina. Svarbu būti lengvai apsirengus, kad prakaitui būtų kur išgaruoti. Todėl arbatos puodelis labai tiks kaitinantis saulėje, bus puiki priemonė atvėsinti nuo žaidimų įkaitusius vaikus.

Pusė respondentų mėgsta šaltą arbatą

Juodoji arbata Lietuvoje yra pati populiariausia – ypatingai tarp vyrų, tai atskleidė atliktas tyrimas. Pusė respondentų geria šaltą arbatą: 6 proc. geria ją nepriklausomai nuo metų laiko, 20 proc. geria, bet dažniausiai tik šiltu metų laiku, 24 proc. pripažino geriantys, bet retai.

A.Žilinskas pataria rinktis juodąją arbatą iš Nepalo regiono. „Tai itin kokybiškos arbatos šalis“, – teigia jis.

15min/Viktorijos Savickos nuotr./Arbata
15min/Viktorijos Savickos nuotr./Arbata

Palei Indijos šiaurinę sieną nusidriekęs Nepalas savo kalnuotuose regionuose augina arbatą, kuri iki šiol pasauliui buvo menkai pažįstama. Ilam regionas, kuriame žaliuoja pagrindiniai tradiciniu būdu gaminamos arbatos sodai, yra Indijos Dardžilingo kaimynystėje.

Nepale, priešingai nei Indijoje, arbata daugiausiai auginama nedideliuose šeimos ūkiuose.

„Regionai abipus sienos dalijasi kalnais, klimatu ir dirva, todėl Nepalo arbata nenusileidžia savo kokybe. Nepale, priešingai nei Indijoje, arbata daugiausiai auginama nedideliuose šeimos ūkiuose. Šie, ilgus dešimtmečius savo produkciją pardavinėję po Indijos kompanijų vardais, tik dabar ima skintis sau pripažinimą premium klasės arbatų pasaulyje“, – rašoma pranešime.

„Žinoma, kalbant apie juodąją arbatą svarbu paminėti ir Dardžilingo regioną, kuriame auginama arbata taip pat yra labai kokybiška. Šiame regione naujojo derliaus Dardžilingo arbata pavasarį tituluojama kaip naujo arbatos sezono simbolis“, – pasakojo arbatos žinovas.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą „Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Lietuvos gyventojų arbatos vartojimo įpročių tyrimas vykdytas 2016 metų gruodžio 10–17 dienomis visoje šalies teritorijoje. Iš viso apklausti 1007 18–65 metų amžiaus respondentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų