Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje nustatytas ketvirtas šiemet maliarijos atvejis

Vilniaus universitetinėje ligoninėje 33 metų moteriai diagnozuota maliarija. Tai ketvirtas šiemet nustatytas šios pavojingos užkrečiamos ligos atvejis.
Uodas
Uodas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Ligonė šių metų balandžio pabaigoje į Lietuvą grįžo iš Indijos (Kalkutos), kur maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo. Gegužės 30 dieną ji pasijuto blogai ir įtarus maliariją buvo hospitalizuota. Atlikus kraujo tyrimus, maliarijos sukėlėjų nerasta.

Rugsėjo 8 dieną prasidėjus karščiavimo priepuoliui, ligonė pakartotinai hospitalizuota ir nustačius trečiadienės maliarijos sukėlėjus pradėtas specifinis gydymas, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Jo duomenimis, iki šių metų rugsėjo 23 dienos užregistruoti keturi įvežtinės maliarijos atvejai iš Afrikos ir Indijos. Trims ligoniams diagnozuota tropinė, vienai – trečiadienė maliarija. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad visi ligoniai maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, kurią sukelia kraujo pirmuonys, pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais (dar vadinamus drugio priepuoliais). Paprastai maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai.

Uodai užsikrečia įkandę sergantį maliarija žmogų ir kartu su krauju įsisiurbę maliarijos sukėlėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas