Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Linos sūnui Gabrieliui – širdies auglys: išgelbėti gali tik operacija

Lina Griciūtė, gyvenanti Anglijoje, apie sūnaus Gabrieliaus ligą, kuriam vos vieneri, negali kalbėti be ašarų. Sudėtinga diagnozė mažyliui smogė vos gimus, o šiandien vilties išgyventi suteikia tik galimybė atlikti operaciją Bostone, kuri kainuoja daugiau kaip 160 tūkst. eurų.
Mažajam Gabrieliui reikalinga operacija
Mažajam Gabrieliui reikalinga operacija / Asmeninio archyvo nuotr.

Lina pasakoja, kad Anglijoje gyvena jau seniai – atskrido mėnesiui, tačiau viskas susiklostė taip, kad ten sutiko savo būsimą vyrą Rafaelį, ištekėjo, susilaukė trijų sūnų.

„Mes labai norėjome grįžti į Lietuvą, tokia buvo mūsų svajonė, tačiau ištiko pandemija, teko viską atidėti, be to, laukiausi, tad buvo rizikinga skristi. Gimė mūsų Gabrielius – pagrandukas. Labai jo laukėme. Tačiau tik jam gimus supratau, kad kažkas blogai – jis kvėpavo labai sunkiai, tad gydytojai jį išsivežė atlikti tyrimų“, – pasakoja Lina.

Asmeninio archyvo nuotr./Mažajam Gabrieliui reikalinga operacija
Asmeninio archyvo nuotr./Mažajam Gabrieliui reikalinga operacija

Gąsdinanti diagnozė

Moteris sako, kad diagnozė smogė kaip griaustinis iš giedro dangaus. „Kai tik buvo nukirpta virkštelė, pamatėme, kad jam kvėpuoti labai sunku. Gydytojai iškart jį išvežė, kad patikrintų būklę. Laukėme palatoje ilgai – buvo pandemija, tad išeiti niekaip negalėjau. Supratau, kad kažkas ne taip – apėmė keistas jausmas, bloga nuojauta. Kai grįžo gydytojai ir pasakė, kad padarė nuotrauką ir pamatė, jog širdelė labai didelė, nežinojau, kur dėtis.

Galiausiai buvo atlikta echoskopija ir gydytojas pasakė, kad niekada nėra matęs tokio dalyko. Buvo nustatyta, kad Gabrieliui ant kairiojo širdutės vožtuvo yra auglys, kuris vadinasi fibroma. Kairysis vožtuvas yra atsakingas už kraujo pasiuntimą į organus. Auglys vis auga ir sukelia vis daugiau problemų. Gabrieliui jau reikia keisti šį vožtuvą. Pas gydytojus mes lankomės kas dvi savaites ir kaskart vis išgirstame naujienų, kurios nedžiugina. Niekas nesiima prognozuoti, ko tikėtis, nes vienintelė viltis – operacija, ir ją reikia atlikti kuo greičiau.

Per operaciją nebus pašalinamas visas auglys, tik didžioji jo dalis, tačiau tai leistų vaikui gyventi, nebebūtų pavojaus staigiai mirčiai. Bostone šis chirurgas Dr. Del Nido yra padaręs apie 40 tokių operacijų ir pažadėjo mums, kad operuotų mūsų sūnų. Žinau, kad Anglijoje buvo atliekamos tokios operacijos, tačiau jos baigėsi nesėkmingai“, – sakė mama.

Vaikai ir vyras – palaikymo komanda

Lina su vyru augina dar du sūnus ir jie šiandien yra didžiausia jos palaikymo komanda.

„Jie jau žino, kad, kai mama išvyksta į ligoninę, tai truks ilgai. Labai gaila nematyti savo sūnelių, tad džiaugiuosi, kad vyras kaip įmanydamas padeda, užsiima su vyresnėliais. Tiesa, turime raminti berniukus, nes didelė fizinė veikla veikia ir Gabrieliaus širdutę. Jis ne per seniausiai išmoko ropoti, baisu, kad gali būti pernelyg apkrauta širdis tada, kai jis pradės vaikščioti“, – pasakoja mama.

Asmeninio archyvo nuotr./Mažajam Gabrieliui reikalinga operacija
Asmeninio archyvo nuotr./Mažajam Gabrieliui reikalinga operacija

Ji priduria, kad mažylis negali ryti, todėl su jo mityba – sudėtinga, maistą jis gauna per vamzdelį. Be to, jis nuolat turi vartoti vaistus nuo aritmijos – per dieną jam tenka net dešimt dozių ir šiuo metu tai yra jau maksimali dozė. Mažytis dėl auglio kenčia ir dėl nuolatinio kosulio, tad naktys yra sudėtingos – jis negali miegoti, dėl kosėjimo širdies ritmas kyla, krenta deguonies kiekis, kartais tenka kviesti ir greitąją pagalbą.

Operacijai – 160 tūkst. eurų

Lina sako, kad operacija, kuri būtina jos sūnui ir galinti išgelbėti jo gyvybę, yra labai brangi. Šeima tikėjosi, kad NHS (Nacionalinė Anglijos sveikatos tarnyba) galės padėti ir apmokėti operaciją, jie kreipėsi ir į vietos žiniasklaidą, tačiau jų prašymas nebuvo patenkintas.

„Kaina nėra galutinė, nes ten teks atlikti naujus tyrimus ir praleisti mažiausiai šešias savaites, o visa tai kainuoja. Turėtume pinigų, skristume iškart, nes iš pat pradžių mums buvo pasakyta, kad vaikas neišgyvens, tad operacija yra viltis, jog gali įvykti stebuklas. Esu labai dėkinga gydytojai, kuri padėjo susisiekti su Bostone esančiu chirurgu, nes kiek ieškojome pagalbos, atsitrenkdavome į sieną – visi kartojo, kad neįmanoma pašalinti auglio. Dabar turime viltį ir judame į priekį“, – kalba Lina.

Dabar, kai radome tą langą atidarytą, tikėjimas ir viltis vėl grįžo.

Ji priduria, kad ilgą laiką paprasčiausiai negalėjo patikėti, jog sūnus taip sunkiai serga.

„Aš niekada negalvojau, kad tai nutiks mūsų šeimai. Deja, bet taip nutiko. Buvo ir yra labai sunku. Ilgą laiką buvau užsidariusi ir užsisklendusi nuo viso pasaulio, nenorėjau žmonių paguodos... Kaltinau save, Dievą, tačiau yra sakoma, kad Dievas uždaro duris, bet palieka atidarytą langą, tik reikia jį surasti. Dabar, kai radome tą langą atidarytą, tikėjimas ir viltis vėl grįžo. Turiu būti stipri ir negaliu pasiduoti“, – sako Lina.

Norintys ir galintys padėti šeimai, paaukoti gali čia:

www.savegabriel.com arba https://gofund.me/41fb4c33.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas