Anksčiau maistas buvo nevalgomas
Ugnė Šakūnienė daugiau nei 30 metų gyvena su persodintu inkstu, todėl jai dažnai tenka gulėti ligoninėje. Pasak Ugnės, jos patirtis rodo, kad tose ligoninėse, kur maistas gaminamas vietoje, jis būna kur kas skanesnis. Atrodo, tas pats kotletas, ta pati košė ar sriuba, tačiau visai kitas skonis.
Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje moteris gulėjo prieš 1,5 metų. Tuo metu maistas jai pasirodė labai prastas. „Duoda, tarkim, bulvinius blynus, bet jie būna visiškai nevalgomi vien dėl to, kad atšalę“, – prisimena Ugnė.
Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje moteris gulėjo prieš 1,5 metų. Tuo metu maistas jai pasirodė labai prastas.
Jos teigimu, porą kartų buvo atvejų, kai palatos kaimynės vėmė pavalgiusios ligoninėje duotos žuvies. „Tris kartus per dieną atnešdavo šilto vandens. Tuo metu šiek tiek skaudėjo gerklę, tad palatos kaimynėms pasidžiaugiau, kad visai gerai tas šiltas vanduo. „Vaikeli, čia arbata“, – pradėjo jos juoktis. Tai kad į arbatą nebuvo nė kiek panašu – šiltas vanduo, atsiduodantis termoso kamščiu“, – juokiasi U.Šakūnienė.
„Žinoma, maistas nėra svarbiausias dalykas ligoninėje, svarbu, kad išgydytų. Kai esi labai silpnas, iš viso valgyti nesinori. Norėtųsi paprastų dalykų – kad maistas būtų patiekiamas ne atšalęs, ir kad jis būtų šviežias. Na, ir dar šiek tiek įvairovės. Juk yra žmonių, kurie po sudėtingų operacijų, kurie serga sunkiomis ligomis – jie ligoninėse praleidžia ir mėnesius. Ne visi turi pinigų valgyti kavinėse“, – dalijosi Ugnė savo patirtimi.
Maisto kokybė pagerėjo pradėjus gaminti patiems
Pasak SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje apsilankyti nuspręsta būtent dėl to, kad prieš porą metų iš čia gauta daug skundų.
A.Kranausko teigimu, šį kartą situacija iš esmės pasikeitusi – maistu pacientai patenkinti, jo kokybė tinkama. Vienintelė pastaba ligoninei – racione galėtų būti daugiau daržovių.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Daiva Ruželienė Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninei taip pat neturėjo pastabų: maistas tinkamos temperatūros net tolimiausiame jo pateikimo taške, būdingos patiekalui išvaizdos, gaminimo patalpos švarios, paviršiai lengvai valomi ir pan.
Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninės direktoriaus Algimanto Pamernecko teigimu, situacija pasikeitė po to, kai prieš metus nuspręsta atsisakyti tiekėjų ir imtis patiems gaminti maistą. Akivaizdžiai pagerėjo maisto kokybė, nebeliko skundų, o ligoninė sutaupė – išlaidos maistui sumažėjo 38 proc.
„Kai įsikūrė virtuvė, mes turėjome tam tikrų išlaidų, o tos išlaidos atsipirko maždaug per metus“, – sako A. Pamerneckas. Jo teigimu, perkant paslaugą, kontroliuoti ir daryti įtakos maitinimo kokybei praktiškai nėra galimybių, o dabar visos problemos greitai išsprendžiamos.
TAIP PAT SKAITYKITE: Santaros klinikų Vaikų ligoninėje – tarsi karo metas: mažieji pacientai kankinasi, o valdžia jau dešimtmetį žada naują pastatą
Pacientai jau nebesiskundžia
Vilnietė Ingrida ligoninėje guli nuo pirmadienio. Ji maistui neturinti jokių priekaištų, sako, kad jis šiltas, įvairus: pusryčiams – košės, pietums – įvairi mėsa, vakarienei buvo patiektas varškės apkepas. Dar atneša vaisių, sausainių.
Po operacijos sveikstanti moteris sako, kad maisto jai pakanka – iš namų prašė atnešti tik ledų ir vandens. „Lankausi ir restoranuose, tad galiu pasakyti, kad maistas čia normalus, labiau naminis“, – dalijasi įspūdžiais Ingrida.
Jelena Petrulina iš Visagino Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje guli jau antrą savaitę. Ji sako taip pat maistu esanti patenkinta: viskas šviežia, gero skonio. Dar ir sausainių, bandelę gauna.
Patikrins keliasdešimt ligoninių
SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo A.Kranausko teigimu, atlikti patikrinimus ligoninėse nuspręsta reaguojant į dažnai pasitaikančius skundus viešojoje erdvėje.
Taip pat ministerija rengia naują maitinimo tvarką ligoninėms. Šiuo metu galiojančiuose reikalavimuose buvo numatyta 30 dietų, privaloma laikytis tam tikrų energijos ir maisto medžiagų normų.
„Tačiau kalorijų paros normą galima pasiekti pacientams duodant ir daug riebalų ir angliavandenių turinti maistą. Norime pasižiūrėti, kokia yra situacija Lietuvos ligoninėse, kokia yra geroji praktika, kokios yra blogosios praktikos, ir atsižvelgti į tai rengdami naują tvarką“, – sako A.Kranauskas. Jo teigimu, naujieji reikalavimai bus nebe rekomendaciniai, kaip iki šiol, o privalomi, daugiau dėmesio bus skiriama maisto vertei. Iš viso žadama patikrinti keliasdešimt ligoninių.
SAM apie planuojamą ligoninių maisto tikrinimą pranešė dar antradienį, t. y. patikrinimo išvakarėse, tačiau, kokias ligonines lankys, nepranešė.