Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maistas smegenims: mitybininkas įvardija naudingiausius produktus, kad liktume žvalūs

Vėstant orams ir trumpėjant šviesiam paros laikui vis dažniau pradedame ieškoti būdų, kaip pagerinti smegenų veiklą, kad kartu su gamta jos neužmigtų žiemos miegu. Mitybos specialistas, knygų „Mitybos inžinerija I“ ir „Mitybos inžinerija II. Sveiko kūno paslaptys“ autorius Tomas Kravec'as interviu 15min sakė, kad, norėdami jaustis žvalūs, darbingi ir žingeidūs, privalome atkreipti dėmesį ir į savo mitybą.
Maistas smegenims
Maistas smegenims / 123RF.com nuotr.

Pasak pašnekovo, mūsų savijautą veikia daugybė aplinkos veiksnių, kurie dažnai vienas su kitu labai susiję. Įvairūs aplinkos veiksniai lemia ir daugelį mūsų sprendimų – netgi tai, kokį maistą mes renkamės.

Jau žinoma, kad mūsų smegenų neuronus labai gerai aktyvuoja pozityvus mąstymas. Ir priešingai, jeigu žmogus nuolat patiria stresą, negalime kalbėti apie efektyvų smegenų darbą. „Kai smegenys „užsiėmusios“ tik streso hormonų gamyba, susikaupti ir mąstyti produktyviai tikrai sunku. Taigi pozityvumas labai reikalingas. Juolab kad mums mąstant pozityviai organizmas pradeda gaminti laimės hormonus. Kai mes jaučiamės laimingesni, natūraliai mūsų smegenų veikla efektyvesnė.

Aišku, lengva pasakyti – būkime pozityvūs. Manau, kad pagrindinis dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį, – veikla, kuria užsiimame didžiąją dienos dalį. Jeigu darbas mums nepatinka, vakare natūraliai jausimės labai pavargę, nes smegenys, turėdamos prisiversti šiai veiklai, sunaudos kur kas daugiau energijos.

Beje, mūsų smegenys apskritai reikalauja daug energijos. Nors jos sudaro tik 2 proc. kūno masės, sunaudoja apie 20 proc. mūsų energijos, o jeigu patiriame stresą – dar daugiau. Todėl šioje situacijoje verta pagalvoti – arba turiu kažką keisti, arba sutarti su savimi, kiek laiko ir vardan ko užsiimsiu nemėgstama veikla“, – patarė T.Kravec'as.

Kaip tai susiję su maistu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas