Maisto medžiagos, kurios sustiprins ir pagražins plaukus

Jei parūpinsite savo plaukams puikios puoselėjamosios kosmetikos, dažais pagražinsite jų spalvą, bet organizmui stigs maisto medžiagų, kurios juos stiprina, darbas bus padarytas tik iš dalies.
Simpatiška moteris
Simpatiška moteris / Vida Press nuotr.

Štai ko plaukams labai reikia:

Omega 3 nesočiųjų riebalų rūgščių. Kai jų trūksta, galvos oda ir plaukai sausėja, pastarieji prasčiau auga ir nespindi. Organizmas pats šių rūgščių nepasigamina, todėl kiekvienos moters valgiaraštyje turėtų nuolat būti produktų su omega 3, tokių kaip žuvų taukai, riebios žuvys, avokadai, moliūgų sėklos, graikiniai riešutai, ispaninių šalavijų sėklos...

Geležies. Jos stygius – viena iš priežasčių, kodėl slenka plaukai. Šio mineralo daug mėsoje ir žuvyje. Jei nenorite gyvūninio maisto, valgykite lęšių, brokolinių, lapinių kopūstų, špinatų, ispaninių šalavijų sėklų...

Vida Press nuotr./Brokolis
Vida Press nuotr.

Baltymų. Nuo jų labai priklauso plaukų tvirtumas ir sveikata. Kai valgiaraštyje trūksta baltymų, plaukai tampa trapūs ir lūžūs, gali pradėti slinkti. Pieno produktai, mėsa, kiaušiniai, ankštiniai, riešutai, burnočių, bolivinių balandų, ispaninių šalavijų sėklos parūpina šios svarbios medžiagos.

Cinko. Šis mineralas dalyvauja ląstelių reprodukcijoje, baltymų sintezėje, padeda organizmui įsisavinti vitaminus ir kitus mineralus. Taigi nuo jo labai priklauso plaukų būklė. Cinko trūkumas juos silpnina ir skatina slinkimą, taip pat gali būti sauso skalpo ir pleiskanų priežastis. Cinko yra grūduose, raudonoje mėsoje, paukštienoje, kepenyse, krevetėse, austrėse, kiaušiniuose, sojų produktuose, moliūgų sėklose...

Seleno. Jis skatina plaukų augimą, mažina pleiskanojimą, apskritai šiam mineralui priskiriamos labai stiprios „anti-aging“ savybės. Valgykite bertoletijų riešutų, konservuotų sardinių, kalakutienos, jautienos kepenų, špinatų...

Vitamino A. Skalpą ir plaukus natūraliai drėkina organizmo išskiriami riebalai, o jiems pagaminti reikia vitamino A. Jo šaltiniai – gyvūniniai produktai, oranžinės ir geltonos daržovės (morkos, moliūgai, batatai...), sėklos...

Fotolia nuotr./Morkos
Fotolia nuotr.

Vitamino C. Kai trūksta šio vitamino, organizmas blogai įsisavina geležį. Be to, vitaminas C puikiai neutralizuoja laisvuosius radikalus. Daug vitamino C yra uogose (įvairių spalvų serbentuose, erškėtuogėse, šaltalankiuose, šermukšnių uogose, spanguolėse, bruknėse), petražolėse, brokoliniuose kopūstuose, paprikose, citrinose...

Vitamino E. Jis gerina kraujo cirkuliaciją, todėl ar plaukų folikulai bus gerai aprūpinami maisto medžiagomis ir deguonimi, kurių atneša kraujas, nuo jo smarkiai priklauso. Be to, vitaminas E – stiprus antioksidantas ir labai reikalingas plaukams, kad jie būtų atsparesni UV spinduliams ir greičiau atgautų jėgas po šių atakų. Natūralūs vitamino E šaltiniai – sėklos, riešutai, aliejus.

Vida Press nuotr./Kepinti riešutai
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų