Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maitinimas Šėtos gimnazijoje: draudžiami produktai ir idėja rengti „nevalgymo akciją“

Trečiadienį vaikų maitinimą šalies ugdymo įstaigose vertinanti komisija lankėsi Kėdainių rajono Šėtos gimnazijoje. Čia vertintojai rado parduodamą ir menkavertį, ir draudžiamą maistą bei pietumis ir užkandžiais nepatenkintus vaikus, mokyklos administraciją. Pastaroji užsiminė, kad kovojant su prasta maisto kokybe buvo planuota „nevalgymo akcija“.
Šėtos gimnazijos mokinių maitinimas
Šėtos gimnazijos mokinių maitinimas / ŠMM nuotr.

Gimnazijoje mokosi 302 mokiniai. Maitinimo paslaugos teikėjas šioje gimnazijoje yra UAB „Pontem“. Ši įmonė nuomoja maisto gaminimo patalpą − ugdymo įstaigos virtuvę.

Pirmas įspūdis – „dešrelių diena“

„Mokiniai gali valgyti per visas pertraukas. Prie valgyklos jie gali nusiprausti rankas. Valgykla tvarkinga“, – žiniasklaidai išplatintose išvadose pažymi Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

„Pirmas vaizdas, kurį pamatė tikrintojai, tarsi būtų pataikę į „dešrelių dieną“. Visi vaikai valgė po dešrelę, kai kurie prie jos turėjo makaronų, o kiti dar ir kopūstų salotų. Paklausti kodėl nepaėmė daržovių, vaikai atsakydavo, kad nenori, kad dešrelė jiems ir taip skani. Vaikams buvo pasiūlyta dar ir burokėlių sriuba, bet nedaug kas ją valgė. Visa tai buvo pavadinta „Tausojančių pietų“ variantu. Valgiaraštyje šiems pietums dar priklausė kompotas ir apelsinas, tačiau šių produktų ant stalų nematėme“, – priduriama išvadose.

ŠMM nuotr./Šėtos gimnazijos mokinių maitinimas
ŠMM nuotr./Šėtos gimnazijos mokinių maitinimas

Kitame pietų variante (netausojančiame), anot A.Kranausko, buvo žemaičių blynai bei apelsinai su kompotu. Taip pat buvo galimybė nusipirkti 3 rūšių salotų ir obuolių.

Mokiniai neatsisako „submarinų“

„Mokiniams atsigerti prie kriauklės buvo pastatytas ąsotis ir keli puodeliai. Akivaizdu, kad tų puodelių vaikams turėtų būti per mažai, nenorint keliems gerti iš vieno puodelio. Karšto vandens, kuris priklauso pagal reikalavimus, nebuvo“, – pažymima išvadose. Jose taip pat rašoma, kad dalis vaikų iš mokyklos per pertraukas ėjo į parduotuves pirktis „submarinų“ ir kitokio maisto.

Gimnazija dalyvauja „Pienas vaikams“ ir „Vaisių mokykloms“ programose.

„Ant prekystalio matėme kefyro, nors valgyklos personalas sakė, kad pieno produktus vaikai gauna iš minėtos ES finansuojamos programos, o paklausti vaikai sakė, kad sūrelių nebūna. Taigi, vaikams buvo siūloma per mažai pieno produktų, nebuvo viso grūdo duonos. Taip pat buvo ir valgomųjų ledų šaldytuvas“, – teigia vertintojai.

Ledai, anot jų, nuo rugsėjo pirmos dienos nebebus parduodami ugdymo įstaigose.

ŠMM nuotr./Šėtos gimnazijos mokinių maitinimas
ŠMM nuotr./Šėtos gimnazijos mokinių maitinimas

Valgykloje – draudžiami produktai

„Taip pat buvo siūloma vaikams bandelių su karameliniu įdaru, pūstų kukurūzų bei bulvių traškučių. Tokie produktai yra neleidžiami. Taip pat buvo neleidžiamų šaldytų picų ir šaldytų kepamų sumuštinių išilgai perpjautame batone.

Be to buvo ir įvairių menkaverčių saldžių užkandėlių, sausainių ir batonėlių. Vaikai dar galėjo nusipirkti sulčių arba buteliuką vandens“, – tvirtinama išvadose.

Anoniminėje anketoje, pasak komisijos, vaikai rašė, kad norėtų įvairesnio maisto, daugiau sveikatai palankių produktų, kitokių vaisių, skundėsi tiekiamo maisto kokybe.

„Mokyklos vadovas sakė, kad maistas dažnai būna neskanus, todėl vaikai jo nevalgo. Kovojant su prasta maisto kokybe buvo planuota net „nevalgymo akcija“. Mokyklos administracijos rengtoje apklausoje vaikai nurodė, kad maiste randama plaukų, kepsniai permirkę aliejuje, porcijos mažos, karbonadai sudžiūvę, neskanu, tas pats maistas patiekiamas kelias dienas iš eilės, jis tik pašildomas. Tuo pagrindu gimnazija išsiuntė skundą maitinimo paslaugos teikėjams“, – teigia komisija.

Vertinimas – 6 balai iš 10-ies

Ji vaikų maitinimui Kėdainių rajono Šėtos gimnazijoje skyrė 6 balus iš 10-ies. Komisijos rekomendacijos:

  1. Atsisakyti saldžių užkandžių ir kitokių neleidžiamų maisto produktų.

  2. Kas dieną vaikams pasiūlyti pieno ir jo produktų, viso grūdo duonos.

  3. Padidinti maisto produktų pasirinkimo galimybes, pasiūlyti įvairesnių, įdomesnių patiekalų, įvairesnių vaisių.

  4. Gerinti maisto kokybę ir maistingumą.

Maitinimą gimnazijoje vertino Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų ir tėvų sąjūdžio „Supertėvai“ atstovų.

Ministerijos patikrinimus ne tik ugdymo įstaigose, bet ir ligoninėse nusprendė organizuoti po to, kai socialinėje erdvėje vis pasirodydavo įrašų apie prastą maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais