Maitinkite ne tik kūną – galvokite, ką valgote

Tikriausiai sunku suvokti faktą, kad ne visas maistas, kurį perkate parduotuvėse, nėra tinkamas valgyti. Internete daug rašoma apie maisto skandalus, kurie kyla visame pasaulyje dažniau nei galime įsivaizduoti.
Sveikas maistas
Sveikas maistas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Sveikata

2008-aisiais metais užteršti pieno mišinukai užkrėtė 300 tūkst. kūdikių ir mažų vaikų, o 6 iš jų mirė. 2011-aisiais metais daugybė ūkininkų neteko nemažai vaisių derliaus, nes arbūzai buvo purškiami augimą skatinančiais chemikalais ir dėl to tiesiog susproginėjo. Tikriausiai skaitėte ir apie arklieną, užterštą alyvuogių aliejų, braškes ir briuselinius kopūstus ar kantalupas (melionų rūšis).

Taip pat skaitykite: Ką per kelias sekundes gali atskleisti jūsų veidas

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skaičiuoja, jog užteršto maisto vartojimas susijęs su stulbinančiu 2 milijonų mirčių skaičiumi kasmet, o didelė dalis mirusiųjų – vaikai. Daugiau nei 200 ligų gali sukelti bakterijos, esančios maiste (parazitai, virusai ir cheminės medžiagos).

Kaip galime būti tikri, kad vaisiai ir daržovės, kuriuos perkame, nėra užkrėsti ir nenusipirksime kelialapio į kokią nors ligą?

Taip pat skaitykite: Maisto produktai, atitolinantys senatvę

Fotolia nuotr./Dieta
Fotolia nuotr./Dieta

PSO per pasaulinę sveikatos dieną atkreipė ypatingą dėmesį į maistą, kuris būtų saugus žmonėms. PSO – Ženevoje įsikurusi organizacija, kuri rūpinasi visuomenės sveikata, kovoja su užteršto maisto grėsmėmis. Taip pat ši organizacija yra Jungtinių Tautų padalinys bei bendradarbiauja su Maisto ir žemės ūkio organizacija tam, kad būtų užtikrintas tinkamas maisto tiekimas ir vartojimas. 

Jungtinių Tautų Europos ekonominė komisija (JTEEK arba EEK) atlieka itin atsakingą darbą ir reguliuoja žemės ūkio standartus bei ekonominį bendradarbiavimą tarp valstybių, nes tonos maisto keliauja iš vienos vietos į kitą.

Taip pat skaitykite: 5 patarimai, kurie padės kontroliuoti emocinį valgymą

Teisės aktų sistemos ir nuolatinis stebėjimas – yra reikalingi tam, kad maisto produktus būtų saugu vartoti. Tačiau už tai turi būti atsakingos ne tik organizacijos, bet ir patys žmonės.

PSO suformulavo 5 žingsnius į saugesnį maisto vartojimą, kuriuos visi turėtumėme žinoti:

  1. Vaisius ir daržoves būtinai nuplaukite;
  2. Žalią ir apdorotą maistą laikykite atkirai;
  3. Jei reikia, kruopščiai virkite ir kepkite maistą;
  4. Laikykite maistą jam skirtoje temperatūroje;
  5. Naudokite švarų vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų