Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Maratoną įveikusi jonaviškė prisiminė, kaip atrodė anksčiau: „Nemaniau, kad yra taip blogai“

Dviejų vaikų mama Laura Dapkuvienė iš Jonavos dar puikiai prisimena kaip prieš devynerius metus svėrė 30 kilogramų daugiau nei šiuo metu. Dabar 35 metų moteris džiaugiasi kur kas gražesniu kūnu ir šiemet dukart įveikusi maratoną.
Laura Dapkuvienė
Laura Dapkuvienė / Asmeninio archyvo nuotr.

L.Dapkuvienė prieš devynerius metus vieno po kito susilaukė dviejų atžalų. Po dviejų gimdymų jonaviškė buvo priaugusi 30 kilogramų.

„Po nėštumo visą dėmesį skyriau kasdieninei rutinai – vaikams, namams, savimi mažai rūpinausi. Kartą nuvažiavusi į Palangą, galvojau pasidarysiu gražią nuotrauką prie jūros. Pamačiusi save nuotraukoje, buvau šokiruota. Nemaniau, kad yra taip baisu, – laidoje „Sportuok su Vlada.lt“ savo lieknėjimo istoriją pasakojo L.Dapkuvienė. – Tada nusprendžiau, kad reikia ką nors daryti. Į sporto salę eiti buvo gėda, tad pradėjau bėgioti.“

Moteris prisiminė, kad pirmą kartą bėgioti ji išėjo anksti ryte, kad nieko nesutiktų. Bet 5 val. nuėjusi į stadioną Jonavoje, Laura sutiko grupelę sportuojančių garbingo amžiaus moterų. Pirmą kartą jonaviškė apibėgo keturis stadiono ratus ir jautėsi atlikusi didelį darbą, buvo pakylėta. „Buvo vau... aš tai padariau. Aišku, buvo sunku, viską skaudėjo – klubus, nugarą...“ – prisiminė L.Dapkuvienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Laura Dapkuvienė
Asmeninio archyvo nuotr./Laura Dapkuvienė

Nors bėgimas reikalavo didelių pastangų, Laura nepasidavė – pakoregavo savo mitybos įpročius ir beveik kasdien maždaug po pusvalandį išeidavo pabėgioti. Svoris pradėjo kristi labai greitai, tad tai buvo dar didesnė motyvacija bėgti. Per pusę metų dviejų vaikų mama atsikratė virš 20 kilogramų.

„Taip mano gyvenime atsirado bėgimas. Šaltuoju metų laiku, bėgimą lauke, iškeisdavau į bėgimą ant takelio sporto salėje. O nuo praeitų metų pavasario, pradėjau bėgioti lauke ištisus metus. Seniau bėgiodavau rytais, tad, jei ryte išbėgdavau, vadinasi galiu suvalgyti ką nors skanaus. Bet kad ir kiek bėgioju iki savo išsvajotų 59 kg vis trūksta apie 4 kilogramų “, – juokėsi L.Dapkuvienė.

Daug kas pasikeitė, kai praėjusiais metais Laura įstojo į „Bėgimo klubą“. Iki tol moteris įprastai vieno bėgimo metu įveikdavo 4-6 kilometrus. Pamotyvuota klubo narių, neilgai trukus jonaviškė nubėgo pirmuosius 10 kilometrų. Dar po kelių savaičių – 15 kilometrą. „Namo grįžau „ant sparnų“. Įrodžiau sau, kad ir aš galiu tai padaryti“, – laidoje „Sportuok su Vlada.lt“ prisiminė Laura.

Šiemet, gegužės mėnesį, 35 metų moteris Trakuose įveikė savo pirmąjį pusmaratonį, o po savaitės Rygoje įveikė ir pirmąjį savo maratoną. Spalį Laura įveikė dar vieną maratoną Bukarešte ir įgyvendino sau iškeltą tikslą, išbėgti greičiau nei per 4 valandas.

„Po pirmojo maratono sulaukiau daug palaikymo, daug sveikinimų, žinučių su klausimais kaip sekėsi. Džiaugiausi, bet, atrodo, džiaugtis net neturėjau jėgų. Niekam nieko neatrašiau tą pačią dieną, išskyrus artimiausioms draugėms, kurios, žinojau, tikrai sirgo ir palaikė visas tas keturias valandas. Sunkiai tuomet paėjau, ypač sunku buvo lipti laiptais. Tai buvo nesuvokiama euforija. Aš tai padariau!“, – įspūdžius po pirmojo įveikto maratono pasakojo L.Dapkuvienė. Artimiausiu metu Laura planuoja įveikti ir daugiau maratonų.

Šiuo metu Laura savo mitybos beveik nekontroliuoja. „Jeigu noriu cepelinų, tai ir valgau“, – sako ji. Nors dviejų vaikų mama turi didelę silpnybę saldiems patiekalams, šiuo metu moteris yra priėmusi iššūkį – 30 dienų be saldumynų. „Praėjo jau daugiau nei savaitė, kaip nevalgau saldumynų ir man puikiai sekasi. Kai norisi ko nors saldaus, renkuosi riešutų sviestą su bananais“, – pasakojo Laura iš Jonavos.

VIDEO: Jonaviškei 30 kg atsikratyti padėjo bėgimas

L.Dapkuvienė, papasakojusi savo lieknėjimo istoriją, tikisi, kad taip į bėgimą ir sportą pritrauks daugiau žmonių. Moteris pasakojo besidžiaugianti, jog „užkrėsti“ bėgimu jai pavyko, drauges, kolegą, kuris po nepilnų metų treniruočių taip pat įveikė savo pirmąjį maratoną Vilniuje.

„Svarbiausia – tobulėti, stengtis, prisižiūrėti, mylėti save. Jeigu bėgu aš, tai galite pradėti ir jūs. Nesilyginkite į kažką, juk kiekvienas esate skirtingas. Atraskite savo tempą, užsibrėžkite tikslus arba atraskite bendraminčių, su kuriais galėsite bėgioti ir motyvuoti vieni kitus. Patikėkite, tai tikrai labai veikia“, – žmones drąsino sportuoti „Sportuok su Vlada.lt“ laidos herojė.

VIDEO: „Sportuok su Vlada.lt“: paslėptų radijo imtuvų paieškos miške ir lieknėjimo patarimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas