Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mažiesiems onkologiniams pacientams labiausiai trūksta vaistų ir reabilitacijos

Beveik 80–90 proc. onkologine liga susirgusių vaikų sėkmingai pasveiksta, tačiau didžiausi iššūkiai kyla, kai trūksta vaistų, jų reikia ieškoti užsienyje, dalyvauti klinikiniuose tyrimuose, o ypač stinga reabilitacijos paslaugų vaikams po intensyvaus bei agresyvaus gydymo.
Eglės Mėlinauskienė/Kauno klinikų Vaikų onkologijos skyriuje surengta šventė
Eglės Mėlinauskienė/Kauno klinikų Vaikų onkologijos skyriuje surengta šventė / Asmenino arch. nuotr.

Tokiais atvejais artimieji yra priversti ieškoti paramos reabilitacijai, kreiptis į labdaros fondus, kuriuose dirbantys žmonės irgi nuolat ieško paramos ir daiktais, ir finansais, siekdami padėti vaikams.

Apie tai kalbėjo labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ atstovai LSMU Kauno klinikų Vaikų onkologijos skyriuje surengtos šventės metu, minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

Labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ įkūrėjos Eglės Mėlinauskienės teigimu, jau daugelį metų vaikų sergamumas onkologinėmis ligomis išlieka gana stabilus – per metus suserga apie 100 vaikų iki 18 metų amžiaus.

Nuo onkologinių ligų pasveiksta apie 80-90 proc. vaikų.

„Sveikimo rezultatai, lyginant su prieš 15 metų įsikūrusio fondo pradžia, ženkliai labiau džiuginantys. Nuo onkologinių ligų pasveiksta apie 80-90 proc. vaikų ir kai kuriais atvejais sėkmingiau, lyginant su suaugusiais pacientais, kovojančiais su vėžiniais susirgimais. Deja, būna ir nesėkmių, kurias sąlygoja retos onkologinės ligos formos arba dėl gydymo išsivysčiusios komplikacijos“, – sako E.Mėlinauskienė.

Asmenino arch. nuotr. /Eglė Mėlinauskienė
Asmenino arch. nuotr. /Eglė Mėlinauskienė

Pasak jos, vaikui susirgus onkologine liga, šeimos susiduria su eile problemų, kurių gydymo įstaigos neturi galimybių visa apimtimi išspręsti, ypač skaudi tema – reabilitacinis periodas ir priežiūra po intensyvaus gydymo.

„Dažniausiai vaikai suserga onkologinėmis kraujo ligomis, kurios aptinkamos ankstyvojoje stadijoje, kai yra daugiau galimybių padėti pasveikti. Deja, mažieji pacientai nėra apsaugoti nuo komplikacijų, kurios nulemia vaikų mirtis. Jos nėra dažnos, tačiau gresia bet kuriam mažajam pacientui. Pavyzdžiui, labai dažnai išsivysto kepenų nepakankamumas, inkstų, žarnyno komplikacijos po agresyvaus gydymo“, – sako E.Mėlinauskienė.

Deja, mažieji pacientai nėra apsaugoti nuo komplikacijų.

Vieno didžiausių šalies vaistinių tinklų „Gintarinė vaistinė“, prisidėjusio prie paramos Kauno klinikose gydomiems onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams, direktorė Rūta Bagdonavičienė teigia, kad sėkmingam vaikų gydymui būtina sutelkti visų sveikatos sistemos dalyvių pastangas.

Asmenino arch. nuotr. /Vaistinių tinklų „Gintarinė vaistinė“ direktorė Rūta Bagdonavičienė
Asmenino arch. nuotr. /Vaistinių tinklų „Gintarinė vaistinė“ direktorė Rūta Bagdonavičienė

„Vaistų gamybos kompanijos kasmet registruoja vis pažangesnius inovatyvius vaistus, padedančius ir suaugusiems, ir mažiesiems pacientams greičiau pasveikti nuo grėsmingų onkologinių ligų. Todėl labai svarbus kuo glaudesnis valstybės institucijų, gamintojų ir tiekėjų bendradarbiavimas užtikrinant tokių vaistų prieinamumą pacientams“, – sako ji.

Labai svarbus kuo glaudesnis valstybės institucijų, gamintojų ir tiekėjų bendradarbiavimas užtikrinant tokių vaistų prieinamumą pacientams.

Pasak R.Bagdonavičienės, vaistininkai pastebi, kad onkologinėmis ligomis sergančių asmenų šeimos nariams aktuali ir psichologinė pagalba.

„Dažnai susiduriame su atvejais, kai pacientų artimieji į vaistines užsuka ne tik pasikonsultuoti ar įsigyti vaistų, bet ir tiesiog žmogiškai išsikalbėti, aptarti susiklosčiusią situaciją šeimoje. Kiek tik įmanoma, vaistininkai tokiais atvejais stengiasi pagelbėti išklausydami, patardami ar siūlydami ieškoti tolesnės pagalbos medicinos įstaigose, pacientus ir jų artimuosius vienijančiose organizacijose“, – sako R.Bagdonavičienė.

Šventę mažiesiems onkologiniams pacientams parėmusios komunikacijos agentūros „LB Communications“ direktorė Lina Bušinskaitė atkreipia dėmesį į tai, kad pagalba onkologine liga sergantiems vaikams reikalinga nuolat, ypač reabilitacijos laikotarpiu, nes sveikimo laikotarpiu labai trūksta valstybės paslaugų.

„Tuomet šeimos ieško paramos, dažniausiai kreipiasi į labdaros ir paramos fondą „Mamų unija“, kuriame teikiama daugybė paslaugų, už kurias apmokama verslo ir žmonių paaukotomis lėšomis. Iki šiol iš valstybės fondas nėra sulaukęs jokios paramos, nepaisant to, kad kasdien čia sveikstantiems vaikams reikia įvairių paslaugų ir pagalbos.

Pavyzdžiui, būtiniausių higienos, edukacinių ir ugdymui skirtų priemonių – specialių kremų, sauskelnių, higienos reikmenų, knygų, rašymo priemonių, žaislų ir kitų būtinų daiktų, čia nuolat reikalinga ir pagalba konkrečiais darbais“, – sako L.Bušinskaitė.

Asmenino arch. nuotr. /Lina Bušinskaitė
Asmenino arch. nuotr. /Lina Bušinskaitė

Pasak jos, pavyzdžiui, logopedai, ergoterapeutai, kineziterapeutai, psichologai ar kiti specialistai, norėdami padėti sergantiems vaikams ir jų mamoms, turi patys pasirūpinti finansavimu per įvairius projektus, nes valstybė neskiria tam lėšų.

Būtent todėl paramą skyrusios įmonės kviečia ir kitas organizacijas paremti „Mamų unijos“ veiklą. Detalesnę informaciją, kaip tai padaryti galima rasti „Mamų unijos“ paskyroje Facebook.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas