Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Medicinos mokslų daktaras Vytautas Klimas: efektyvi kontracepcija gelbsti gyvybes

Minint pasaulinę kontracepcijos dieną, Seime buvo pristatyti visuomenės lytinės reprodukcinės sveikatos politikos prioritetai. Naujausias kontracepcijos prieinamumo moterims tyrimas dešimtyje Europos Sąjungos šalių atskleidė, kad Lietuva stipriai atsilieka nuo kitų valstybių, jaunimas ir visuomenė nepakankamai informuota apie reprodukcinę sveikatą ir kontracepciją.
Tabletės
Iliustracinė nuotrauka: tabletės / Sxc.hu nuotr.
Marija Aušrinė Pavilionienė
Marija Aušrinė Pavilionienė

Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė teigė, kad kontraceptinės priemonės užtikrina moters pasirinkimo laisvę gimdyti ar negimdyti bei planuoti savo šeimą.

„Reguliuodama vaisingumą, moteris planuoja savo kokybišką gyvenimą“, – teigė M.A.Pavilionienė.

Seimo narė teigė, kad Lietuva nėra parengusi lytinės reprodukcinės sveikatos bei teisės strategijos, įstatymo projekto ar programos, į kurią būtų įtraukti šeimos planavimo ar kontracepcijos klausimai.

Dėl nepakankamo politikų dėmesio visuomenė nėra gerai informuota apie lytinę reprodukcinę sveikatą ir šeimos planavimą.

„Iki šiol mūsų jaunimas mokomas paklusnumu, bažnyčios kryžiumi“, – teigė Seimo narė.

Šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo barometras

Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė Esmeralda Kuliešytė pristatė šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo barometrą. Tyrimas buvo atliktas dešimtyje Europos Sąjungos šalių: Bulgarijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Lietuvoje.

„Lietuva atsilieka ne tik nuo išsivysčiusių šalių, tokių kaip Anglija ar Airija, bet ir nuo Baltarusijos, Kazachstano, nes Lietuvoje tradiciniai metodai užima didelę vietą palyginus su šiuolaikinės kontracepcijos vartojimu“, – teigė E.Kuliešytė.

E.Kuliešytė teigė, kad tradicinės šeimos planavimo priemonės – nutrauktas lytinis aktas, temperatūros matavimas, dienų skaičiavimas. Šis reiškinys labiau paplitęs kaime nei mieste.

Tik šešios iš dešimties minėtų šalių vykdo informacinę kampaniją apie lytinį švietimą. Lietuva tokios kampanijos

Asm. archyvo nuotr./Dr. Vytautas Klimas
Asm. archyvo nuotr./Dr. Vytautas Klimas

nevykdo. Pasak E.Kuliešytės, Lietuvoje yra parengta lytinio švietimo programa, tačiau jai didelę įtaką turėjo bažnyčia.

„Lietuvoje nėra kompensuojama kontracepcija, ne visi šeimos planavimo įrankiai yra Lietuvos rinkoje“, – teigė Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė.

Visuomenėje egzistuojantys mitai

Medicinos mokslų daktaras, gydytojas-ginekologas Vytautas Klimas teigė, kad efektyvi kontracepcija gelbsti gyvybes.

„JAV kas antras pastojimas yra neplanuotas“ – teigė V.Klimas.

Lietuvoje populiariausias efektyvios kontracepcijos metodas – geriamosios tabletės.

Efektyvi kontracepcija gelbsti gyvybes, nes dėl su nėštumu susijusių priežasčių kasmet pasaulyje miršta daugiau nei 500 tūkstančių moterų, kasmet dėl šių mirčių daugiau kaip milijonas vaikų lieka be motinų.

„Jeigu naudotų efektyvią kontracepciją, dauguma šių moterų liktų gyvos“, – teigė V.Klimas.

Efektyvi kontracepcija – chirurginė sterilizacija, gimdinė kontracepcija, hormoninė kontracepcija. Lietuvoje populiariausias efektyvios kontracepcijos metodas – geriamosios tabletės.

„Kontraceptinės tabletės taip pat teikia ir kitokią naudą: jos reguliuoja menstruacinį ciklą, sumažina menstruacinį kraujavimą, mažina menstruacijų skausmus, gydo spuogus, mažina padidėjusį kūno ir veido plaukuotumą, sumažina gimdos gleivinės vėžio riziką du kartus, sumažina kiaušidžių ir storžarnės vėžio riziką“, – teigė specialistas.

V.Klimas teigė, kad efektyvi kontracepcija yra prieinama, tačiau moterims ji nepriimtina dėl visuomenėje sklandančių mitų ir baimių. V.Klimas paneigė mitus, kad kontracepcija sukelia vėžį ir kenkia sveikatai. Pasak gydytojo, nauda didesnė nei rizika. Visuomenėje sklando mitas, kad kontracepcija sukelia nevaisingumą, tačiau V.Klimas teigė priešingai. Pasak specialisto, kontracepcija nesukelia apsigimimų.

„Kontracepcijos priimtinumą Lietuvoje blogina mitai, nes nėra šiuolaikinio jaunimo lytinio švietimo ir mokymo programos. Kontracepcija daliai jaunimo ir porų yra per brangi“, – teigė ginekologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas