Mitas Nr. 1: Visi suaugę netoleruoja pieno produktų, juos vartoti gali tik vaikai
Bene populiariausias mitas apie laktozę, tai kad visi suaugę turėtų vengti pieno produktų, nes pienas tinkamas tik augantiems vaikams.
Med. m. dr. E.Gavelienė sako: „Laktozė yra pagrindinis pieno angliavandenis ir sudaro net 40 proc. pieno energinės vertės. Kūdikių ir vaikų mityboje tai yra esminis energijos šaltinis.
Žmogui augant, plečiasi mitybos racionas, organizmas lengvai pasisavina angliavandenius ir iš kitų maistinių šaltinių. Tad pienas nebėra vienintelė ir svarbiausia mitybos dalis, bet neegzistuoja tokia amžiaus riba, nuo kurios žmogui pienas staiga taptų nebenaudingas ar nebetoleruojamas.“
Mitas Nr. 2: Laktozės netoleravimas yra labai dažna problema
Visuomenėje sklando mitas, kad laktozės netoleruoja daugelis suaugusiųjų. Dėl to žmonės kartais savarankiškai nusprendžia, kad „jei netoleruoja daugelis, tai tikriausiai ir aš“.
Med. m. dr. E.Gavelienės teigimu, iš tiesų skaičiai yra gerokai mažesni, nei daugelis įsivaizduoja. Prof. J.Kalibatienės tyrimo duomenimis, Lietuvoje laktozės netoleruoja mažiau nei trečdalis visuomenės.
„Pieno produktai vertingi dėl visaverčių baltymų, mineralinių medžiagų. Jų atsisakymas, nesant alergijos – neracionalus raciono skurdinimas“, – perspėja E.Gavelienė.
Daktarė prideda, kad laktozė padeda įsisavinti kalcį ir magnį, o nesuvirškinta laktozė patenka į storąją žarną ir ten veikia kaip prebiotikas, skatina gerųjų bakterijų, tokių, kaip bifidobakterijos bei laktobakterijos, dauginimąsi.
Mitas Nr. 3: Žmogus, netoleruojantis laktozės, privalo vengti pieno ir pieno produktų
Kad laktozė būtų įsisavinama, reikalingas fermentas laktazė, kuris gaminamas dvylikapirštės žarnos gleivinėje. Jei fermento trūksta, ar jis nepakankamai veiksmingas, pasireiškia simptomai, tokie kaip viduriavimas, pilvo pūtimas, maudimas pilve. Ši situacija vadinama fermento nepakankamumu: hipolaktazija.
Dr. E.Gavelienė sako: „Apie hipolaktaziją kalbėjo ir Hipokratas 400 m. pr. Kr., tačiau klinikinės simptomų priežastys išsiaiškintos maždaug prieš 60 m. Esant hipolaktazijai, nebūtina visiškai vengti pieno, tiesiog rekomenduojama rinktis pieno produktus be laktozės.“
Nesuvirškinta laktozė patenka į storąją žarną ir ten veikia kaip prebiotikas, skatina gerųjų bakterijų, tokių, kaip bifidobakterijos bei laktobakterijos, dauginimąsi.
Mitas Nr. 4: Pienas be laktozės yra netikras pienas
Parduotuvės lentynose pamatę pieno produktų pakuotes, ant kurių parašyta „be laktozės“, žmonės kartais mano, kad tai ne tikras pienas, kad galbūt tai augaliniai pieno pakaitalai ar net kokia „chemija“.
„Pienas be laktozės vis tiek yra tikras pienas, – sako „Pieno žvaigždžių“ filialo „Kauno pienas“ vyriausioji technologė Edita Stasytienė. – Gaminant produkciją be laktozės naudojamas įprastas pienas, tiesiog technologinio proceso metu piene esanti laktozė išskaidoma į gliukozę ir galaktozę, ir to nebereikia daryti žmogaus organizmui. Tokiu būdu žmogus gali vartoti pieno produkciją, iš pieno gauti visas naudingąsias medžiagas, bet išvengti laktozės netoleravimo keliamų nemalonių pojūčių“, – aiškina E.Stasytienė.
Mitas Nr. 5: Produktai be laktozės yra ne tokie maistingi
Dar vienas gajus mitas, kad jei pieno produktai yra be laktozės, tai tuomet jie ir ne tokie naudingi. „Pieno laktozės skaidymo procese kitos pieno savybės nenukenčia. Tai ypač aktualu tiems, kurie netoleruoja laktozės, bet nori papildyti organizmo kalcio, kalio, natrio, baltymų ar vitaminų atsargas“, – sako E.Stasytienė.
Ne viskas, ką išgirstate apie laktozę, yra tiesa. Nepasitikėkite mitais ir neskubėkite priskirti sau diagnozės. Nevertėtų vengti pieno „dėl viso pikta“, nes jei neturite laktozės netoleravimo problemų, pieno produktai jūsų organizmui gali būti labai naudingi.
O jei įsitikinote, kad vis dėlto laktozės netoleruojate, net ir tokiu atveju nebūtina atsisakyti naudingų pieno produktų. Galite drąsiai vartoti produkciją be laktozės.