Medžiagų apykaitą pagreitinti padeda ir kiaušiniai. Pataria mitybos specialistė

Keli papildomi kilogramai neduoda ramybės? Jau mėnesį prakaitą liejate sporto klube, skaičiuojate kalorijas, bet rezultato nematote? Manote, kad tai dėl lėtos medžiagų apykaitos. Mitybos specialistė Rūta Beišytė-Aminova tikina, kad mes patys galime reguliuoti savo medžiagų apykaitą ir, pasirinkę tinkamą gyvenimo būdą, priversti riebalus tirpti greičiau.
Įdaryti kiaušiniai su įvairiais padažais
Įdaryti kiaušiniai su įvairiais padažais / Fotolia nuotr.

Moksliniuose straipsniuose rašoma, kad medžiagų apykaita priklauso ne tik nuo įgimtų duomenų. Įtakos turi ir gyvenimo būdas bei maistinės medžiagos.

Pasak Europos Sąjungos mokslinių rekomendacijų, tinkamai energinių medžiagų apykaitai palaikyti reikalingi produktai, kurie yra natūralaus biotino, fosforo, geležies, jodo, kalcio, magnio, mangano, niacino, pantenoro rūgšties, riboflavino, vario, vitamino B1, B12, B6 ir C šaltiniai.

„Pagreitinti medžiagų apykaitą galime patys. Taip pat kaip ir ją sulėtinti pasyviais gyvenimo būdo įpročiais. Medžiagų apykaitą paspartinti padės reguliarus maitinimasis 3–5 kartus per dieną, mažomis porcijomis. Taip pat vanduo, aštrus maistas, žalioji arbata, greipfrutai“, – vardija mitybos specialistė.

Sulieknėti padeda omega-3 riebalų rūgštys

Itin svarbus elementas medžiagų apykaitai – omega-3 riebalų rūgštys. Jų yra kiaušiniuose, sėklose, mėsoje.

Mitybos specialistai pasakoja, kad omega-3 riebalų rūgštys mažina insulino, cukraus kiekį kraujyje, pagreitina medžiagų apykaitą ir leptino hormono išsiskyrimą. Šis hormonas dar vadinamas sotumo arba kitaip – alkio ir apetito kontroliavimo. Ne veltui, pavyzdžiui, suvalgius kiaušinių, juntamas ilgalaikis sotumo jausmas, nors šis produktas nėra kaloringas.

Pasak Tomo Rumelaičio, bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovo, ne visi kiaušiniai yra vienodi.

„Riebalų rūgščių yra visuose kiaušiniuose, tačiau ne visi yra pasiekę omega-3 normą, kurią būtų galima deklaruoti ant pakuotės. Tai labiausiai priklauso nuo lesalų, kuriais maitinamos vištos, ir ar jie yra prisotinti omega-3”, – sako bendrovės atstovas.

Suvalgius kiaušinių, juntamas ilgalaikis sotumo jausmas, nors šis produktas nėra kaloringas.

Svarbus ne tik maistas, bet ir miegas

R.Beišytės-Aminovos teigimu, sotumo hormono leptino veiklą gali išderinti miego trūkumas. Normaliai organizmo veiklai reikalingas 7–8 valandų miegas be pertraukų. Kitu atveju bus juntamas didesnis alkis ir suvalgoma daugiau maisto, negu reikia organizmui.

Miego trūkumas taip pat padidina cukraus lygį kraujyje ir atsparumą insulinui. Tai paaiškina, kodėl neišsimiegoję žmonės valgo daugiau.

„Kiti kasdieniai veiksniai, kurie teigiamai veikia medžiagų apykaitą – sportas, grynas oras ir deguonis, kontrastinis dušas, masažas”, – vardija R. Beišytė-Aminova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis