Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mėgstate sūrį ir negalite jam atsispirti? Štai ką turite žinoti

Sūris turi tiek daug rūšių, todėl jam išties sunku atsispirti, juolab, kad jo prisilietimas bet kokį patiekalą iškelia į dangiškas aukštumas!
Sūrių rinkinys
Sūrių rinkinys / 123RF.com nuotr.

Tuo pačiu sūrio vartojimas gali sukelti virtinę šalutinių poveikių, kurie gali turėti įtakos jūsų organizmui ir sveikatai, ypač jei sūris vartojamas nesaikingai. Tad kas tiksliai nutinka jūsų organizmui, kai suvalgote per daug sūrio?

„Poveikį gali sukelti tokie veiksniai kaip didelis riebalų kiekis sūryje, pieno produktų sudėtis, galimas uždegiminis atsakas į sočiuosius riebalus ir pan.“, – sako Mary Sabat portalui „Eat This, Not That!“

Tad ką turite žinoti?

Užkietėję viduriai

„Per didelis sūrio kiekis gali sukelti vidurių užkietėjimą“, – sako M.Sabat. – Sūris turi daug riebalų ir mažai skaidulų, todėl gali sulėtėti virškinimas, o išmatos sunkiau pasišalinti. Trumpalaikis didelio kiekio sūrio vartojimas gali iš karto sukelti diskomfortą ir pilvo pūtimą, o ilgalaikis perteklinis vartojimas turėti įtakos lėtinam vidurių užkietėjimui“, – aiškina M.Sabat.

Galite susidurti su uždegimu

„Kazeinas – tai baltymas, esantis pieno produktuose ir galintis sukelti įvairių šalutinių poveikių ir sveikatos problemų. Vienas iš svarbių šalutinių poveikių, susijusių su kazeino vartojimu, yra uždegimas“, – sako M.Sabat. – Kai kuriems žmonėms kazeinas gali sukelti imuninę reakciją ir prisidėti prie organizmo uždegimo. Ši uždegiminė reakcija gali pasireikšti įvairiais simptomais, įskaitant virškinimo sutrikimus, odos problemas, kvėpavimo takų diskomfortą ir net sąnarių skausmus“.

Ėda rėmuo

„Sūris yra gausus riebalų šaltinis ir jautriems žmonėms gali sukelti rėmenį, – sako M.Sabat. – Jeigų sūrio vartojama per daug, tai gali nulemti deginimo pojūtį krūtinėje ir gerklėje“, – aiškina ji. Ilgainiui lėtinis rėmuo gali pažeisti stemplės gleivinę ir sukelti rimtesnes ligas, pavyzdžiui, gastroezofaginio refliukso ligą.

Gali atsirasti spuogų

„Aknė yra daugialypė, nes jai įtakos turi įvairūs veiksniai, įskaitant mitybos kokybę, hormonus, amžių, genetiką, higieną, kosmetiką ir aplinką, – aiškina Toby Amidor, daugybę apdovanojimų pelniusi mitybos ekspertė ir „Wall Street Journal“ bestselerio „The Family Immunity Cookbook“ autorė.

„Nors ne visi žmonės patiria tokį poveikį, kai kuriems žmonėms dėl per didelio sūrio kiekio gali atsirasti odos išbėrimų arba paūmėti jau esama būklė, – priduria M.Sabat. – Be to, sūryje yra daug sočiųjų riebalų, kurie gali skatinti uždegimus organizme ir pabloginti esamas odos ligas“.

123RF.com nuotr./Keptas brie sūris su braškėmis
123RF.com nuotr./Keptas brie sūris su braškėmis

Gali padidėti vėžio rizika

„Pernelyg didelis sūrio, ypač daug riebalų turinčių sūrių rūšių vartojimas gali padidinti tam tikrų rūšių vėžio riziką, – sako M.Sabat. – Sūrio sudėtyje yra sočiųjų riebalų, kurie siejami su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika. Be to, kai kurie tyrimai rodo ryšį tarp pieno produktų, įskaitant sūrį, vartojimo ir padidėjusios prostatos ir krūties vėžio rizikos, – priduria ji. – Tačiau svarbu pažymėti, kad sūrio vartojimo ir vėžio ryšys vis dar tiriamas, be to, svarbūs ir kiti mitybos bei gyvenimo būdo veiksniai.“

Dehidratacija

„Sūris - tai maistas, kuriame yra nemažai druskos, – sako dietologė Amy Gorin. – O jo kiekis gali greitai padidėti, ypač jei suvalgote daugiau nei vieną gabalėlį.“

Ženklai, kad dėl mitybos įpročių dehidratuojate, yra galvos skausmas ir sumažėjęs šlapinimasis, todėl, norėdami to išvengti, įsitikinkite, kad sąmoningai vartojate skysčius prieš arba po daug druskos turinčio maisto.

Gali nukentėti širdies sveikata

Dietologė S.Rueven sako, kad valgydami per daug sūrio galite labiau rizikuoti susirgti širdies ligomis, nes didelis druskos kiekis didina kraujospūdį (padidėja insulto rizika), o sotieji riebalai – blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.

Tačiau yra ir gerų naujienų. Norint išvengti šių šalutinių poveikių, nebūtina visiškai atsisakyti sūrio, pabrėžia S.Rueven: „Saikingas sūrio vartojimas smarkiai nepadidins cholesterolio ir kraujospūdžio, todėl kartais juo mėgaukitės arba nedideliais kiekiais gardinkite salotas ar sriubą.“

Galite priaugti svorio

„Kadangi žmonės yra linkę manyti, kad sūris yra mažai angliavandenių ir daug baltymų turintis maisto produktas, jie jį deda į daugelį patiekalų, pavyzdžiui, salotas, sumuštinius ir omletus, užkandžiauja“, – sako dietologė Amy Shapiro.

Ji priduria, kad maždaug 30 g sūrio turi apie 100 kalorijų ir 8 g riebalų, taigi tai nėra „sveikas“ maistas, kaip daugelis žmonių jį laiko – priešingai, jis gana greitai padidina bendrą riebalų ir kalorijų kiekį.

„Vartojant per daug bet kokio maisto, ypač daug riebalų turinčio, pavyzdžiui, sūrio, gali padidėti svoris, jei bendras suvartojamų kalorijų kiekis viršija dienos poreikį“, – teigia S.Rueven.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas