Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnesį gyvenau be pridėtinio cukraus, arba Kaip atsisakyti draugės gimtadienio torto?

Kiekvieną kartą, kai į konteinerius nešu išrūšiuotas šiukšles, labai akivaizdžiai suprantu, kiek daug mūsų kasdienybėje yra plastiko. Jo gerokai daugiau nei išmetamo popieriaus ar stiklo. O jei išrūšiuotume – bent mintimis – tai, ko ir kiek yra mūsų organizme? Lygiai taip pat, kaip plastikas šiukšlių dėžėje, mus gali nustebinti pridėtinis cukrus.
Mergina valgo sausainius
Mergina valgo sausainius / Vida Press nuotr.

Balandžio mėnesį nuotoliniu būdu vyko Lietuvos psichologų kongresas. „Ar vis dar bijai psichologo“ – taip pavadintoje socialinėje programoje savo mintimis dalijosi ir aktorė, laidų vedėja Jurgita Jurkutė. Diskusijos dalyviai kalbėjo taip pat apie tai, kas ir kodėl lemia tam tikras mūsų būsenas.

Ir dar vienas momentas – cukrus. Kad ir kaip kartais norisi saldaus, aš labai jaučiu, kad pavartojus daugiau cukraus, saldumynų suaktyvėja širdis, atsiranda daugiau nerimo.

Kai manęs klausia, kaip galima pačiam sau padėti, vienas iš momentų – pabandykit pagyvent, pavyzdžiui, 21 dieną be pridėtinio cukraus. Ir pažiūrėkit, kas bus“, – ši J.Jurkutės pasakyta frazė ir tapo gyvenimo be pridėtinio cukraus pradžia.

Taigi, kiek mano gyvenime pridėtinio cukraus?

Į prekybos centrą – su didinamuoju stiklu

Tiesą sakant, toje vietoje, kur parduotuvėje yra pirkinių krepšeliai, turėtų būti sudėti ir didinamieji stiklai. Nes kaip be jų perskaityti kai kurių produktų sudėtį – neturiu supratimo. Man gyvenime akinių kol kas nereikia – skaitau be jų, vairuoju be jų, o kai neseniai gydytoja tikrino regėjimą, jokių problemų taip pat nebuvo.

Todėl vieną dieną, bandydama išskaityti vienos pakuotės sudėtį, pati sau pamaniau, kad maisto parduotuvės galėtų būti ir okulistų darbo vieta.

Be to, kalbant ne tik apie produktus, bet ir, pavyzdžiui, apie skalbimo priemones. Jei niekada nebandėte jos paskaityti – verta vien dėl potyrio.

Nesuvokiu, jei atvirai, koks tikslas rašyti produktų sudėtį, kurios kartais neįmanoma perskaityti? Matyt, tik dėl to, kad reikalaujama.

Pasakiau sau taip – jei negaliu įskaityti, kas ten parašyta, valgykit patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas