Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnesinių ciklo sutrikimai – kokie pasitaiko dažniausiai?

Mėnesinių ciklo sutrikimai – gana dažnas vaisingo amžiaus moterų skundas. Dėl pačių įvairiausių pakitimų daugybė moterų kasdien kreipiasi į ginekologus, nes kai kurie mėnesinių sutrikimai gali ne tik trukdyti kasdienei veiklai, bet ir reikšmingai menkinti gyvenimo kokybę.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / „Fotolia“ nuotr.

Mėnesinių ciklas retkarčiais sutrinka bene kiekvienai moteriai

Tikriausiai nėra nei vienos moters, kuri bent kartą nėra patyrusi kokių nors mėnesinių ciklo pakitimų. Kartais užtenka net ir nedidelio streso, kokio nors sukrėtimo, darbo pakeitimo, namų remonto ar vienos skrydžio. Ir štai, mėnesinės vėluoja ir kelia nemažą susirūpinimą, ypač toms, kurios neplanuoja nėštumo. Jei tai vienkartinis atvejis, tuomet nieko tokio – tokių mėnesinių ciklo nuokrypių gali pasitaikyti dėl pačių įvairiausių priežasčių. Tačiau jei sutrikimai kartojasi ilgiau, tuomet tai gali būti organizmo siunčiamas signalas, kad metas labiau susirūpinti savo „moteriška“ sveikata.

Normalus mėnesinių ciklas gali būti žymiai ilgesnis nei 4 savaitės

Apskaičiuota, kad vidutinė mėnesinių ciklo trukmė yra keturios kalendorinės savaitės arba 28 dienos. Tai idealus variantas, taikomas daugumoje skaičiavimo formulių. Tačiau nereikėtų galvoti, kad tai taisyklė – vienoms moterims ciklas tetrunka tris savaites (21 dieną), o štai kitoms jis gali užsitęsti net iki 38-40 dienų. Ir tai visiškai normalu, jei viskas vyksta pasikartojančiai, reguliariai ir ciklas nesvyruoja per dideliais nuokrypiais. Kiekvienos ginekologinės apžiūros metu gydytoja paprastai paklausia, kokia vidutinė moters ciklo trukmė. Kad skaičiuoti būtų lengviau, galima pasitelkti įvairias mobiliąsias programėles. Vis dėlto kai kurios moterys pirmenybę teikia „klasikinio“ kalendoriaus žymėjimui. Šiaip ar taip, savo ciklą turėtų sekti kiekviena moteris – tuomet daug lengviau atsakyti į ginekologo užduotus klausimus ir numatyti tolimesnę gydymo (jei tik jo reikia) taktiką.

Pirmoji ciklo diena skaičiuojama nuo pirmosios mėnesinių dienos

Mėnesinių ciklo pradžia skaičiuojama nuo pirmosios mėnesinių dienos iki pirmosios kitų mėnesinių dienos. Pavyzdžiui, jei vienos mėnesinės prasidėjo gruodžio 7 dieną, tai bus pirmoji ciklo diena. Jei kitos mėnesinės prasidėjo sausio 6 dieną, tai reiškia, kad ciklo trukmė yra 30 kalendorinių dienų. Mobiliosios programėlės ciklo trukmę apskaičiuoja automatiškai. Jei duomenys vedami ilgesnį laiką, tuomet išmaniosios technologijos gali pateikti ne tik vidutinę ciklo trukmę, bet ir numatomas vaisingas dienas ir t.t. Tai gali labai pasitarnauti ne tik planuojant šeimą, bet ir rūpinantis savo lytine sveikata.

Mėnesinių metu vidutiniškai netenkama apie 25-30 ml kraujo

Dauguma moterų kraujuoja 3-7 dienas. Mėnesinių metu vidutiniškai netenkama apie 25-30 ml kraujo, tačiau šis kiekis gali labai svyruoti. Jei vienos netenka tik apie 10-15 ml kraujo, tai kitų moterų mėnesinės gali būti itin gausios ir jų metu netenkama net apie 50-80 ml kraujo. Itin gausios mėnesinės arba menoragija gali pranešti apie rimtas ligas, tad tokių signalų geriau neignoruoti. Vis dėlto numoti ranka nereikėtų ir į itin trumpą, ilgiau 48 valandų netrunkantį kraujavimą – tai gali pranešti apie hipomenstruacinį sindromą, kurį taip pat reikėtų gydyti.

Dažniausias mėnesinių ciklo sutrikimas – skausmingos mėnesinės arba dismenorėja

Paprastai pirmosiomis mėnesinių dienomis kraujavimas gali būti gausesnis, o nemalonūs pojūčiai, tokie kaip mėnesinių skausmai, intensyviausi būna pirmosiomis mėnesinių dienomis. Skausmingos mėnesinės gali būti gydomos skiriant nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, Dolmen. Kartais prireikia sudėtinių kontraceptinių tablečių, o vyresnėms moterims ne taip jau ir retai tenka šalinti arba koreguoti antrinės dismenorėjos priežastį. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Mėnesinės – labai sudėtingas procesas, į kurį „įtraukta“ daugybė organizmo pajėgų

Menstruacinį ciklą reguliuoja ne tik moteriški hormonai, pavyzdžiui, progesteronas ir estrogenas (juos gamina kiaušidės). Į šį procesą įtraukta kur kas daugiau organizmo struktūrų, pavyzdžiui, gimda, kiaušidės, įvairios smegenų dalys. Ne paslaptis, kad mėnesinių ciklo reguliavime labai svarbų vaidmenį vaidina kepenys, skydliaukė, antinksčiai ir kiti organai. Jei pažeidžiama bent viena iš šių struktūrų ar procesų, tuomet gali sutrikti ir mėnesinių ciklo reguliavimas. Taigi mėnesinių reguliarumas yra ne tik lytinės sveikatos, bet ir bendrosios moters fizinės bei emocinės sveikatos ženklas.

Dėl kokių mėnesinių ciklo sutrikimų reikėtų susirūpinti kiekvienai moteriai?

Nelaukite, jei Jums:

  • Mėnesinės vėluoja;
  • Mėnesinės dingo;
  • Mėnesinės labai skausmingos;
  • Mėnesinės labai gausios;
  • Mėnesinės labai nereguliarios;
  • Mėnesinės trunka labai trumpai – vos iki dviejų parų;
  • Jei jaučiate kitų simptomų, pavyzdžiui, skauda ir kraujuoja ne mėnesinių metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas