Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mergaičių lytinė sveikata: kada pirmąkart eiti pas ginekologą ir kada vizitas būtinas

Kaip ir kada reikėtų pradėti kalbėti su dukromis apie brendimą, asmeninę higieną, o gal geriau pritrūkus žodžių pasitelkti specialią literatūrą? Ir kada mažas mergaites pirmą kartą parodyti ginekologui? Apie tai portale manodaktaras.lt kalbamės su gydytoja akušere-ginekologe Irina Sučkova.
Vizitas pas gydytoją
Vizitas pas gydytoją / 123RF.com nuotr.

„Nesmagiems“ klausimams būtina pasiruošti

Apie asmeninę higieną su dukra gydytoja pataria mamai kalbėtis jau nuo ankstyvos vaikystės, pavyzdžiui, prausiantis vonioje, suprantama kalba galima jai paaiškinti, kodėl ir kaip reikia tai daryti.

„Reikia paaiškinti, kad, pavyzdžiui, nusišlapinus būtina šluostytis link išangės, o ne atvirkščiai, jog kasdien reikia pasikeisti apatines kelnaites. Taip mergaitei augant pamažu susiformuos teisingi intymios higienos įpročiai“, – patarė „Nordclinic“ akušerė-ginekologė.

Manodaktaras.lt nuotr./Irina Sučkova
Manodaktaras.lt nuotr./Irina Sučkova

Kalbant apie mergaičių brendimą ir augimą, anot gydytojos I.Sučkovos, jau nuo mažens reikėtų paaiškinti, kad lytiniai organai – tai labai intymus dalykas, svetimi žmonės negali jų liesti, o juos apžiūrėti gali tik tėveliai arba gydytojas mergaitei sutikus.

Augant mergaitei, natūraliai kyla daugybė klausimų, susijusių su jos branda, besikeičiančiu kūnu, tad tėvai turėtų būti pasiruošę atsakyti į visus dukros klausimus, atsižvelgiant į jos amžių, ir nesutrikti. Apie lytinį brendimą su vaiku reikėtų pradėti kalbėti likus bent porai metų iki jo pradžios, t.y. apie 8–10 metus.

Pastebėjus pirmuosius dukros brendimo požymius (krūtų augimas, plaukai pažastyse ir kt.), pats metas su ja pasikalbėti apie artėjančias mėnesines, kad po to nebūtų panikos ir išgąsčio.

Kaip kalbėtis? Pasak ginekologės, viskas priklauso nuo pačios mamos. Vienos gali laisvai kalbėti apie lytinį brendimą su dukra, kitos nedrįsta ar neranda tinkamų žodžių, todėl tokiais atvejais patariama įsigyti specialią literatūrą, kur bus viskas aiškiai ir suprantamai išdėstyta (mama pati turėtų plačiau tuo pasidomėti).

„Net jei 8 ar 9 metų mergaitė nieko neklausia tėvų apie lytinę brandą, visgi pačiai mamai, sulaukus tinkamos situacijos, vertėtų suplanuoti judviejų pokalbį šia tema, kad nebūtų per vėlu.

Nors šiais laikais šiuolaikinės mergaitės turi nemažai informacijos apie viską, visgi vertėtų pasidomėti, ar jai viskas aišku, gal turi klausimų“, – patarė akušerė-ginekologė I.Sučkova.

Kas lemia menstruacijų pradžią ir trukmę

Pasak gydytojos, labai daug veiksnių gali daryti įtakos menstruacijų prasidėjimui, eigai ir visam ciklui:

  • Pirmiausia, genetika (dukros menstruacijų pradžia ir ciklo eiga dažnai būna panaši į mamos).
  • Mėnesinių pradžiai įtakos turi lėtinės ligos bei mitybos ypatumai, pavyzdžiui, apkūnesnėms merginoms mėnesinės prasideda anksčiau, o sportuojančioms ir lieknesnio sudėjimo – vėliau.
  • Kitas svarbus faktorius – kilmės šalis, t.y. pietinių šalių merginoms mėnesinės paprastai prasideda gerokai anksčiau nei šiaurietėms.

Kada pirmą kartą apsilankyti pas ginekologą

Pasak I.Sučkovos, dar iki lytinės brandos mažas mergaites tėvai pas ginekologą atveda dažniausiai dėl dviejų priežasčių: dėl prasidėjusio uždegimo lytinių organų srityje (pvz., mergaitei peršti, niežti arba pasimato įtartinos išskyros) arba dėl lytinių lūpų sulipimo.

Būna, kad prasidėjus lytiniam brendimui, mamos sunerimsta pastebėjusios netolygų dukros krūtų augimą (viena didesnė už kitą), tačiau gydytoja skuba nuraminti – brendimo pradžioje tai normalu.

Amerikos akušerių ir ginekologų kolegija (ACOG – American college of obstetricians and gynecologists) rekomenduoja mergaitėms pirmą kartą apsilankyti pas ginekologą 13–15 metų amžiaus, kur aptariamas jų lytinis brendimas, mėnesinių ciklas, kontracepcijos galimybės ir pan. Skirtingai nei Amerikoje, Lietuvoje ar kitose Europos šalyse nėra tokios rekomendacijos.

Verta atminti, jog apsilankymas pas ginekologą yra būtinas, jei:

  1. Mergaitė turi net menkiausių nusiskundimų dėl lytinės sveikatos;
  2. Pirmieji lytinio brendimo požymiai (gaktos ar pažastų plaukų atsiradimas, krūtų augimas) prasidėjo per anksti (iki 8 metų amžiaus) arba neatsirado iki 13–14 metų;
  3. Mėnesinių ciklas netapo reguliarus per 1,5–2 metus nuo mėnesinių pradžios;
  4. Kraujavimas mėnesinių metu trunka ilgiau nei 7 dienas;
  5. Mergina jau turi lytinių santykių.

„Pirmieji lytinio brendimo požymiai (krūtų augimas, plaukelių atsiradimas pažastų bei gaktos srityje) galėtų būti pastebimi anksčiausiai nuo 8 metų amžiaus ir vėliausiai iki 13 metų. Normalu, jei pirmosios mėnesinės yra nereguliarios ir tai trunka iki pusantrų ar dvejų metų.

Jos gali prasidėti ir nesirodyti kelis mėnesius, tačiau išsigąsti nereikėtų. Susirūpinti reikėtų ir į ginekologą vertėtų kreiptis, jei dvejų metų laikotarpyje ciklas nesusireguliuoja. Reguliarus mėnesinių ciklas laikomas norma, jei trunka 21–35 dienas (galimi kelių dienų svyravimai)“, – pasakojo ginekologė.

Dažniausiai pirmą kartą pas gydytoją mergaitė ateina su mama, tačiau jei mergina yra 14-os ar vyresnė, gali paprašyti, kad mama nedalyvautų pokalbyje ir apžiūroje. Vizito metu pirmiausia aptariama problema, atliekama išorinių lytinių organų apžiūra, ultragarsnis tyrimas, kurio metu apžiūrima mergaitės gimda ir kiaušidės.

Tinkama asmeninė higiena

Jei mergaitei kyla klausimų dėl asmeninės higienos niuansų ir apie tai neturi galimybės pasitarti su mama, patariama kreiptis į ginekologą. Pirmųjų mėnesinių metu rekomenduojama naudoti tik paketus.

„Tamponai nerekomenduojami, nes, visų pirma, tai dar per sudėtinga, mergaitės gerai nepažįsta savo kūno, be to, naudojant paketus, lengviau sekti kraujavimo gausumą. Žinoma, vyresnėms mergaitėms, dar neturėjusioms lytinių santykių, galima naudoti tamponus, tačiau tai labiau turėtų būti išimtis, nei taisyklė“, – paaiškino akušerė-ginekologė I.Sučkova.

Naudojant paketus, lengviau sekti kraujavimo gausumą.

Kalbant apie vienkartinius įklotus, jų naudoti mažoms mergaitėms gydytoja taip pat nerekomenduoja, nes nuolatinis jų naudojimas gali sutrikdyti makšties mikroflorą, geriau patarti dažniau keisti apatines kelnaites. Tačiau, jei mergina jaučiasi jaukiau su kasdieniais vienkartiniais įklotais, juos reikia keisti ne rečiau kaip kas 3–4 valandas.

Kaip palengvinti skausmingas mėnesines

Skausmo, anot gydytojos, nereikia kentėti. Jei skausmas ir nemalonus maudimas mėnesinių metu trukdo kasdienei mergaitės veiklai bei mokslams, tuomet, pasitarus su vaikų ar šeimos gydytoju, pediatru, galima vartoti vaistus nuo skausmo. Jeigu skausmas atsikartoja kiekvienų mėnesinių metu bei yra ypač stiprus, rekomenduojama ginekologo konsultacija.

Klaidingai manoma, kad mėnesinių metu negalima lankyti kūno kultūros pamokų. Žinoma, viskas priklauso nuo merginos savijautos, kraujavimo gausumo, tačiau, pasak ginekologės I.Sučkovos, naudojant tinkamus ir patogius paketus, fizinė veikla bei mankšta netgi yra rekomenduotina, nes padeda sumažinti skausmą.

Gydytoja sako pastebinti, jog pastaruoju metu vis daugiau vyresnių merginų, planuodamos lytinį gyvenimą, iš anksto kreipiasi pasitarti dėl kontracepcijos:

„Tai labai džiugina. Kartais jas lydi mamos, o tai rodo puikius jų tarpusavio santykius. Vizito metu aptariame merginos fiziologiją, ko ji gali tikėtis pirmųjų lytinių santykių metu, kokios formos mergystės plėvė ir pan.

Manau, tai labai sveikintinas ir rekomenduotinas dalykas galvojant apie tinkamą kontracepcijos būdą prieš pradedant lytinį gyvenimą, o ne po to.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas