Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mesti rūkyti galima be kančių: pasitelkite vaizduotę

Mesti rūkyti gali padėti vaizduotė ir mūsų pasirenkami žodžiai, tačiau jokia taktika neveiks, jei pirmiausia nepadarysite vieno svarbaus dalyko, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.
Moteris rūko
Moteris rūko / Vida Press nuotr.

Gydytojo teigimu, visos mus griaunančios priklausomybės turi vieną bendrą bruožą – sužadinti geras emocijas: „Jūs kartojate veiksmą, kuris jus žudo, ne todėl, kad esate išprotėjęs, o todėl, kad jis suteikia greitą emocinį rezultatą.“

Taip yra todėl, kad rūkymas stimuliuoja centrus smegenų žievėje (pvz., dopaminerginis branduolys kaktos skiltyje ir kt.), atsakingus už dopamino gamybą. Dopaminas ir panašūs cheminiai junginiai verčia jus jaustis gerai, todėl žmogus rūko, kad iš naujo pajaustų tą malonumą, paaiškina gydytojas.

Žmogus turi atrasti kitą veiklą, kuri jam sukeltų tokį patį malonumą ir tada mesti rūkyti būtų labai paprasta. Mokslininkai išsiaiškino, kad mokymasis ko nors naujo stimuliuoja tuos pačius smegenų centrus kaip rūkymas, alkoholis, narkotikai ir cukrus.

Tačiau profesorius primena, kad kiekvieno pokyčio sąlyga – mūsų asmeninis potencialas, susidedantis iš tapatybės, emocijų ir tikėjimo. Nekeisdamas šių elementų, žmogus negali augti kaip asmenybė ir pokyčių tikėtis neverta.

Vaizduotė, emocijos ir tikėjimas yra raktas norintiems mesti rūkyti.

„Pirmiausiai įsivaizduokite, kad jau neberūkote, pajuskite džiaugsmą ir patikėkite. Turite matyti save kaip nerūkantį asmenį ir jausti dėl to malonumą. Svarbiausia – reikia tikėti, kad tai įmanoma“, – sako A.Unikauskas.

Daug žmonių mano, kad dėl milžiniškų valios pastangų neberūkys tol, kol tas troškimas tiesiog išnyks. Tai yra sunkiausias būdas mesti rūkyti. „Jei rūkydamas galvosite „kaip malonu”, ši teigiama emocija sustiprins rūkymo įprotį. Todėl cigaretės nebeimsite tik tada, kai pakeisite savo mintis apie rūkymą, – pasakoja profesorius. – Beje, kai mintyse sau draudžiate rūkyti, mūsų pasąmonė, tarsi vaikas, negalvos apie nieką kitą kaip tik apie rūkymą.“

Veikiausiai daugeliui nemalonus garsas, kai nagais brėžiama per lentą, tad gydytojas pataria prisiminti šį jausmą, kai užsimanysite cigaretės.

Dar vienas dalykas, kuris, anot profesoriaus, veikia - žodžių keitimas: „Tarkim, žodį cigaretė pakeiskime žodžiu oras ir užuot sakę, kad norite cigaretės, sakykite, kad norite oro. Jūs tikrai jausitės visai kitaip, vietoj žodžio „cigaretė“ sakydami „oras“. Ir sakykite jį garsiai. Beje, žodį galite pasirinkti pagal save: laisvė, obuolys ir t.t.“

Žodžių keitimą gali išbandyti ir norintys atsikratyti kitų priklausomybių – alkoholio, persivalgymo, lošimų.

Rūkymą keiskite sveiku įpročiu.

Išbandyti vieną ar kitą būdą nėra sunku, kaip ir tam tikrą laiką neimti cigaretės. Tačiau sunkiausia dalis – kaip nepradėti rūkyti vėl, pastebi daktaras.

Jis sako, kad kai jūs mokotės kokio nors naujo dalyko: užsienio kalbos, groti kokiu instrumentu ar, tarkim, vairuoti automobilį, ir paskui ilgai šių įgūdžių nepraktikuojate, jūs pamirštate tai, ką mokėjote. Praktikavimas yra toks pat svarbus, kaip ir mokymasis. Tas pats ir kai metate rūkyti –jūs turite to nepamiršti ir gyventi kaip nerūkantis žmogus.

Rūkymą reikia pakeisti kitu sveiku įpročiu, pvz., skaitymu ar mankšta. Svarbiausia rasti tokį užsiėmimą, kuris teiktų jums malonumą ir jūs nebenorėtumėte jo gauti iš cigaretės.

Rūkymas yra emocinis elgesys, todėl ir jo atsisakymas turi būti emocinis

„Noras dar nėra sprendimas. Svarbiausia priimti sprendimą mesti rūkyti. Nuo to ir reikėtų pradėti, – pasakoja A.Unikauskas. – Nereikia sau vardyti pasekmių, kurias sukelia rūkymas, ar nuostolių, kurių per jį patiriate ir taip tikėtis vidinės motyvacijos mesti rūkyti. Rūkymas yra emocinis elgesys, todėl ir jo atsisakymas turi būti emocinis. Jūs turite nuspręsti, kad norite mesti rūkyti.“

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas