Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mikroelementas, turintis netikėtą poveikį: gali sumažinti potraukį saldumynams

Egzistuoja daugybė patarimų, kaip palaikyti sveiką kūno svorį. Juose nurodoma, ką valgyti, kiek laiko sportuoti ir kokių medžiagų būtina gauti. Šiame kontekste nuo seno dažnai minimas daug kam negirdėtas mikroelementas – chromas. Netgi teigiama, kad jis gali sumažinti mūsų potraukį saldumynams. Bet kuriuo atveju šiandien jau neabejojama, kad chromas yra būtinas normalios gliukozės koncentracijos kraujyje palaikymui.
Sveikas pasirinkimas
Sveikas pasirinkimas / 123RF.com nuotr.

Kokias funkcijas atlieka organizme

Specialistai jau seniai kalba apie gresiančią nutukimo epidemiją. Iš tiesų, šiuolaikinis gyvenimo būdas didina antsvorio riziką: persivalgymas, pernelyg didelis sočiųjų riebalų vartojimas, sumažėjęs fizinis aktyvumas, stresas, miego bei poilsio trūkumas ir pan.

Visi šie veiksniai turi neigiamą įtaką medžiagų apykaitos procesams organizme, o jie savo ruožtu skatina gliukozės lygio šuoliukus kraujyje. Todėl pakankamas chromo, padedančio subalansuoti angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitą organizme, kiekis tampa ypač aktualus.

Šis mikroelementas padeda palaikyti normalią maistinių makromedžiagų apykaitą, dalyvauja energijos gamyboje iš angliavandenių, riebalų ir baltymų, skatina gliukozės patekimą iš kraujo į ląsteles ir jos panaudojimą energijos gamybai, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, t. y. padeda išvengti minėtų šuoliukų, dėl to mažėja poreikis daug cukraus turintiems saldumynams: kai cukraus lygis staigiai nenukrenta, mažėja poreikis vartoti medžiagų, kurios jį staigiai pakeltų.

Žinoma, naivu tikėtis, kad papildžius organizmą chromo atsargomis, mes be pastangų sulieknėsime. Tam būtina keisti savo mitybos įpročius ir daugiau judėti. Tačiau tyrimais įrodyta, kad šis mikroelementas, sumažindamas potraukį cukrui, padeda organizmui prisitaikyti prie mažai angliavandenių turinčios mitybos bei deginti kalorijas fizinės veiklos metu, kadangi greitina medžiagų apykaitą. Taip pat jis padeda išvengti raumenų masės mažėjimo, kai ribojamas suvartojamų kalorijų kiekis.

123RF.com nuotr./Saldumynams – ne
123RF.com nuotr./Saldumynams – ne

Naudingi maisto produktai

Chromo žmogaus organizme randama kauluose, kepenyse, blužnyje, tačiau pats organizmas jo nepasigamina. Mes jo galime gauti tik su maistu.

Chromo nedideliais kiekiais yra daugelyje maisto produktų, tačiau daugiausiai šio mikroelemento turi mėsa, ypač kepenys, austrės, alaus mielės, brokoliniai kopūstai, žaliosios šparaginės pupelės bei kitos žalios spalvos daržovės, grybai, pilno grūdo produktai (avižos, rugiai), ypač sėlenos, bulvės (geriausia jas virti su lupenomis), sūris, vaisiai (ypač slyvos, bananai, obuoliai), prieskoniai (ypač česnakai ir bazilikai).

Produktų, kuriuose yra daug chromo, rekomenduojama vartoti bent vieną ar du kartus per savaitę. Taip pat verta žinoti, kad daug paprastųjų angliavandenių turintys produktai (miltiniai patiekalai, makaronai), taip pat daug maisto priedų (ypač konservantų), perdirbti maisto produktai mažina chromo pasisavinimą iš maisto.

123RF.com nuotr./Sveikas pasirinkimas
123RF.com nuotr./Sveikas pasirinkimas

Galimi chromo trūkumo pažymiai

Nors nustatytos rekomenduojamos chromo paros dozės nėra, visgi dažnai minima, kad žmogui per parą reikėtų gauti apie 0,2–0,6 mg chromo.

Kad organizmui trūksta chromo, gali rodyti padidėjęs saldumynų poreikis. Žinoma, prieš tai verta atmesti kitas galima priežastis – nuovargį, miego trūkumą, stresą ir pan.

Taip pat su chromo trūkumu siejami tokie požymiai kaip dažnai kamuojantis alkis, poreikis dažnai valgyti, atsirandantis dirglumas esant didesnei pauzei tarp valgymų, troškulys, mieguistumas dienos metu, galvos svaigimas, prakaitavimas ir pan.

Akivaizdu, kad šie požymiai nėra specifiniai ir gali atsirasti dėl daugelio kitų priežasčių. Visgi specialistai sutaria, kad chromo poreikis padidėja nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, vyresniems nei 45 metų žmonėms, patyrusiems kaulų lūžių, persirgusiems infekcija, patiriantiems stresą, taip pat sergantiems diabetu (jiems gliukozės lygį kraujyje padedantis kontroliuoti chromas ypač naudingas).

Pavojaus perdozuoti šio mikroelemento praktiškai nėra, nes jis atsiranda tik tuomet, kai viršijama 1000 mg dozė, o ją pasiekti nėra paprasta tiek su maistu, tiek vartojant maisto papildus, jeigu laikomais vartojimo rekomendacijų.

Šiandien jau įrodyta, kad chromas yra būtinas mikroelementas žmogaus organizmui, kadangi, kaip jau minėta, tai priemonė, padedanti sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir insulinui veikti efektyviau, taip pat jis aktyvina daugelį organizme vykstančių fermentinių reakcijų bei stimuliuoja riebalų rūgščių ir cholesterolio sintezę.

Su maistu chromas pasisavina sunkiai

Deja, maiste esantis chromas nėra lengvai pasisavinamas, juolab kad jo pasisavinimą, tam tikrų mokslininkų nuomone, mažina ne tik aukščiau išvadinti paprastųjų angliavandenių turintys produktai, bet ir toks sveikas maistas, kaip sėklos, riešutai, taip pat soja, kuri turi fito rūgšties, silpninančios chromo ir kai kurių kitų mineralų pasisavinimą.

Jeigu maisto racione yra mažai produktų, turinčių chromo, šio mineralo atsargas galima papildyti vartojant maisto papildus. Maisto papildų gamintojo „Walmark“ maisto papildas „Chrom forte 200µg“ – tai aukštos kokybės chromas, gautas iš gamtos šaltinių. Vienoje tabletėje yra didelis kiekis chromo, todėl jis netinkamas vaikams iki 3 metų amžiaus, nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims.

VIDEO: Sulėtėjusi medžiagų apykaita: kodėl taip nutinka ir kaip ją suaktyvinti

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito