Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirtina grybelinė infekcija: ji sklinda, ir nežinoma, kaip ją sustabdyti

Mikroorganizmai nuolat primena, kad Žemė – jų planeta. Dabar savo galvas kelia ir grybeliai. Supergrybeliai.
Grybelinės infekcijos pavojus
Grybelinės infekcijos pavojus / 123RF.com nuotr.

Apie žinomiems antibiotikams atsparias superbakterijas žiniasklaida mums praneša pavydėtinai reguliariai. Tačiau tokia pačia neigiama prasme „super“ gali būti naudojamas ir aprašant grybelius. Konkrečiai – po pasaulį užtikrintai plintančiai rūšiai Candida auris. Šis grybelis lengvai užkrečia ir žudo nusilpusius ligoninių pacientus.

C. auris pirmą kartą buvo aptiktas japonei pacientei 2009 metais. 2016-ais pirmieji septyni užsikrėtusieji užfiksuoti JAV, po metų jų buvo jau daugiau nei šimtas, dabar JAV vien patvirtintų atvejų yra 587. Grybelis jau seniai įsiskverbė į tankiai gyvenamą Indiją, užkrėtė žmones Pietų Korėjoje, nusigavo iki Pietų Amerikos.

Kovos su juo lauku visų pirma tapo ligoninės – Didžiojoje Britanijoje teko uždaryti intensyviosios terapijos skyrius, kai septynioms dešimtims ten pabuvojusių pacientų nustatyta Candida auris infekcija.

Kol kas pati realistiškiausia supergrybelių kilmės versija yra tokia, kad C. auris radosi dėl nekontroliuojamo pesticidų ir fungicidų naudojimo žemės ūkyje.

Grybelis mirtinas – iš Ispanijos ligoninėje užsikrėtusių 372 pacientų 41 proc. mirė per 30 dienų. C. auris gan pasalūniškas, nes neturi aiškių simptomų, beveik visus užsikrėtusiuosius bandyta gydyti nuo superbakterijų. Mintis, kad tai galėtų būti grybelis, kilo tik apdorojant patalpas – kenksmingas užkratas ant sienų ir palatų įrangos aptiktas netgi praėjus ne vienai savaitei po ten buvusių pacientų mirties.

Atsikratyti Įsiveisusių C. auris grybelių neįtikėtinai sunku – daugiau nei 90 proc. C. auris infekcijų atsparios bent vienam plačiai naudojamam antigrybeliniam vaistui, 30 proc. atsparūs dviem ar daugiau, o kai kurioms medicinos įstaigoms teko griebtis tokių ekstremalių priemonių, kaip grindų ir sienų plytelių šalinimas, kad būtų panaikinti grybelio pėdsakai.

Vaistų nuo C. auris kol kas nėra. Ir nepanašu, kad artimiausiu metu jų atsiras – pirma, jau aptiktas ne vienas supergrybelių štamas. O antra, medikai negali sekti grybelio plitimo kelių ir reaguoja pernelyg vėlai, jie neturi pakankamai medžiagos tyrimams.

Kol kas pati realistiškiausia supergrybelių kilmės versija yra tokia, kad C. auris radosi dėl nekontroliuojamo pesticidų ir fungicidų naudojimo žemės ūkyje. O tai reiškia, kad grėsmę gali kelti bet kokia stambiųjų gamintojų produkcija. Tai paaiškina ir tokį spartų grybelio plitimą.

Reaguodama į šią naujieną, PSO rekomenduoja įsiminti ir aktyviai laikytis esminių higienos taisyklių: kontaktuojant su sergančiais, naudoti muilą ir dezinfekcijos priemones, neignoruoti neaiškių simptomų, jiems pasireiškus — nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus