Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Mitybos eksperto R.Stuko sumuštinių idėjos: ir sotu, ir figūrai palanku

Daugelis mitybos specialistų vieningai sutaria, kad pusryčiai turėtų sudaryti dienos energijos pagrindą. Mitybos specialistas prof. dr. Rimantas Stukas teigia, kad sumuštinis – universaliausias pusryčių patiekalas, kuris suteikia kūrybinę laisvę eksperimentuoti. Todėl, pasirinkę tinkamus ingredientus, sukursite maistingus pusryčius, patiksiančius kiekvienam šeimos nariui – tiek skubančiam, tiek besirūpinančiam savo figūra.
Avokadas.
Avokadas. / 123RF.com nuotr.

VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas R.Stukas pabrėžia, kad pusryčių sumuštinis nuvertinamas nepelnytai – nei pusryčių košė, nei dribsniai tokio plataus skonių spektro nesuteikia.

„Pusryčių sumuštinis yra universalus dėl keleto dalykų – skonių įvairovės ir patogumo.

Visų pirma, valgydami sumuštinius, kiekvieną dieną galime gauti skirtingų medžiagų: vieną dieną tai sumuštinis su kvietine duona, varške ir uogomis, kitą – su rugine duona, lašiša ir sūriu. Antra, sumuštinį patogu susipakuoti ir pusryčiauti skubantiems – ne tik namuose, bet ir mokykloje, universitete ar darbe. Valgydami košes ar kiaušinienę tokio patogumo ar universalumo neturėsime“, – sumuštinių privalumus pranešime žiniasklaidai akcentuoja profesorius.

Kadangi pagrindinė sumuštinio sudedamoji dalis yra duona, nuo jos pasirinkimo labai priklauso ir sumuštinio maistinė vertė. R.Stukas akcentuoja avižų miltų duonos naudą, kuri jo rekomenduojamoje duonos pasirinkimo piramidėje atsiduria prie maistingiausiųjų.

„Šiandien duonos ir kepinių pasirinkimas yra didžiulis, tačiau daugelis mitybos specialistų sutaria, kad vertingiausia – ruginė ar pilno grūdo duona, praturtina sėklomis ar grūdais, todėl ją siūlyčiau rinktis dažniausiai. Tačiau ir avižinė duona maistingumu nenusileidžia, be to, tinka skaičiuojantiems kalorijas ir saugantiems savo figūrą.

Avižos – mėgstamas pusryčių ingredientas, bet jas dažniau valgome kitu pavidalu: renkamės dribsnius, košes ar batonėlius. Nuo šiol rinkoje yra ir avižų duonos, kuri labai maistinga, turi mažiau kalorijų. Kiti duonos gaminiai taip pat maistingi, bet, pavyzdžiui, bandeles rekomenduočiau rinktis rečiau, tik pasilepinti“, – teigia R.Stukas.

Mitybos specialistas priduria, kad avižiniuose miltuose taip pat yra ir beta gliukanų – tai viena iš tirpių skaidulų rūšių, kurių negauname su jokia kita duonos rūšimi. Avižose taip pat gausu kalio, fosforo, magnio, cinko, chromo, kobalto, vitaminų, tad avižų duona yra puikus mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis.

Mitybos specialistas rekomenduoja maistingo sumuštinio pusryčiams idėjas, patiksiančias kiekvienam šeimos nariui: tiek besirūpinančiam savo figūra, tiek norinčiam pavalgyti sočiau.

Gardus pusryčių sumuštinis besirūpinančiam figūra

Saugantiems savo figūrą R.Stukas rekomenduoja rinktis sumuštinius su avižine duona, kurioje ne tik mažiau kalorijų, bet ir gausu angliavandenių, augalinių baltymų ir su avižomis gaunamų maistingų medžiagų odos grožiui.

„Gardėsio” nuotr./Lengvas sumuštinis
„Gardėsio” nuotr./Lengvas sumuštinis

„Pavyzdžiui, moterims, besirūpinančioms savo kūno linijomis ir išvaizda, rekomenduočiau pusryčių sumuštinį su avižų duona, varškės sūriu, daržovėmis, rozmarinu bei granatų sėklomis. Pusryčiams vasariško skonio bei gaivumo suteiks šviežių agurkų bei avokadų kombinacija.

Agurkai ypač aktualūs dėl detoksikacinių savybių, o avokaduose esantys riebalai svarbūs odai. Pagardinti sumuštinį dar galite ir riešutais, kurie praturtins organizmą geraisiais riebalais bei suteiks ilgalaikį sotumo jausmą“, – teigia prof. R.Stukas.

Be to, profesorius pabrėžia, kad avižos tinka ir grožio puoselėjimui – skaisčiai odai, gražiems plaukams, sveikiems dantims ir nagams.

Sotus pusryčių sumuštinis ieškantiems energijos užtaiso

Kad alkis nekamuotų iki pietų, R.Stukas rekomenduoja rinktis dvigubą sumuštinį su avižų duona, kuri suteiks sotumą bei organizmą aprūpins angliavandeniais.

„Dvigubas sumuštinis – puikus pasirinkimas, norintiems pasisotinti ilgesniam laikui. Siūlyčiau jį pagardinti neriebiu kumpiu ir sūriu, suteiksiančiu organizmui būtinų baltymų. Žinoma, nepamirškite ir daržovių bei salotų, kurios sumuštiniui pridės vasariškos gaivos bei vitaminų. Norintiems įdomesnio skonio, rekomenduoju rinktis keptus pievagrybius“, – pataria R.Stukas.

Šiam sumuštiniui puikiai tinka avižų duona, nes, be sotumo jausmo, ji gali padėti išvengti tam tikrų sveikatos sutrikimų.

Būtent avižų duonoje esantys beta gliukanai pasižymi ypatingai organizmui naudingu poveikiu – jie padeda cholesterolio koncentracijos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, mažina ne tik širdies, kraujagyslių, bet ir vėžio susirgimų riziką. Šių sutrikimų prevencija dažnai aktuali vyrams, tad sumuštiniai su avižų duona gali tapti ne tik gardžiu, bet ir sveikatai naudingu patiekalu“, – komentuoja profesorius R.Stukas.

Maistingi pusryčiai veikliam ir skubančiam

Kadangi jauniems žmonėms tenka dirbti intensyvų protinį darbą, mokytis, svarbiais tampa ingredientai, suteikiantys energijos bei skatinantys protinę veiklą. R.Stuko rekomenduojama sumuštinių idėja jaunuoliams – suvožtinis su avokadais, pomidorais, riešutais bei špinatais.

„Suvožtinis, pagardintas avokadais, yra vertingas ne tik dėl skonio, bet ir savo savybių – avokadų sudėtyje esančios polinesočiosios riebalų rūgštys gerina atmintį ir veikia gebėjimą greitai priimti sprendimus. Špinatai turi labai daug vitaminų, o juose esantis vitaminas K palaiko sveiką nervų sistemą ir esmines smegenų funkcijas. Be to, jeigu sumuštinį ruošite su avižų duona, iš jos papildomai gausite ir A, E, B1, B2, B6 vitaminų“, – aiškina profesorius.

Nuolat skubantiesiems ir aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiesiems rekomenduojama gamintis dvigubą sumuštinį, kad jis būtų ne tik gausus energijos suteikiančių angliavandenių, bet ir lengvai susipakuojamas išsinešti.

Žaismingas bei gardus pusryčių patiekalas vaikams

Anot R.Stuko, jau nuo vaikystės reikia pratinti vaiką pusryčiauti, nes viena iš vaikų mitybos ydų yra ta, kad mokiniai nevalgo pusryčių. O smegenims reikia energijos, kitu atveju darbingumas jau pirmųjų pamokų metu mažėja. Kadangi vaikai dažnai būna išrankūs, pusryčiai turėtų būti ne tik maistingi, bet ir gražiai, žaismingai atrodyti. Prof. dr. R. Stukas rekomenduoja vasarišką bei gardų receptą – sumuštinius su uogomis.

„Gardėsio” nuotr./Sumuštinis su uogomis
„Gardėsio” nuotr./Sumuštinis su uogomis

„Ant duonos riekelės užtepkite baltą kreminį sūrelį, kuriame gausu baltymų. Kadangi vaikai „valgo akimis“ svarbu, jog sumuštinis atrodytų spalvingai, tad jį pagardinkite vasariškomis bei ryškiomis uogomis – braškėmis, šilauogėmis ar trešnėmis. Sumuštinį galite pagardinti šviežiu medumi, kuris suteiks natūralaus saldumo. Gardūs sumuštiniai su sveikatai palankiais ingredientais garantuos maistinių medžiagų įvairovę“, – sumuštinių receptu vaikams dalinasi profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos