Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai

Populiarių lieknėjimo knygų autorė Modesta Žukauskaitė tikina, kad maistas yra energijos šaltinis, kurį reikia rinktis atidžiai ir mokėti mėgautis kiekvienu suvalgomu kąsniu.
Salotos
Salotos / „Fotolia“ nuotr.

Savo knygoje „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ autorė, pasikonsultavusi su dietologe Laura Romeraite, maisto produktus suskirstė į tris zonas, kiekvienos jų spalva atskleidžia ir rekomenduojamą šių produktų vartojimo dažnumą:

  • Žalioji zona – šios zonos produktai yra sveikiausi ir suteikia sotumo jausmą. Ilgesnį laiko tarpą vartojant šios zonos produktus maistas gali tapti skanesnis – visa skonio sistema tarytum persitvarko ir pajautrėja.
    Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Modesta Žukauskaitė
    Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Modesta Žukauskaitė
  • Geltonoji zona – šiuos produktus valgyti reikėtų saikingai. Jei valgysite šį maistą dažnai svoris gali visiškai nustoti kritęs.
  • Raudonoji zona – ši zona dar kitaip vadinama „NE“, šios zonos produktai labai kaloringi, bet tuo pat metu ir labai greitai suvirškinami, todėl netrukus vėl pasijusite alkani. Šių produktų reikėtų kaip įmanoma vengti. Visgi nederėtų sau visko kategoriškai drausti, retkarčiais netgi rekomenduojama nukrypti nuo taisyklių ir paskanauti kažko uždrausto, jei labai norisi. Tačiau tokiu atveju jau kitą dieną reikėtų sugrįžti prie sveiko maisto.

Trijų produktų zonų mitybos lentelė

Daržovės

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Daržovės (šviežios, šaldytos ir marinuotos)
Agurkai Kukurūzai Bulvių košė
Alyvuogės*   Bulvių traškučiai
Avokadai*   Keptos bulvytės
Baklažanai   Riebluose keptos daržovės
Brokoliai    
Burokėliai    
Cukinijos    
Grybai    
Įvairios salotos    
Įvairūs kopūstai    
Moliūgai    
Morkos    
Pomidorai    
Paprikos    
Vegetariškos daržovių sriubos**    
Porai    
Pupelės, pupos    
Ridikėliai    
Salierai    
Šparagai    
Špinatai    
Virtos bulvės    
Žirneliai    

Vaisiai

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Vaisiai (šviežūs, šaldyti, konservuoti)
Arbūzai Bananai Saldinti džiovinti vaisiai
Abrikosai Džiovinti nesaldinti vaisiai Visi konservuoti saldinti vaisiai
Ananasai Konservuoti vaisiai savo sultyse  
Apelsinai    
Avietės    
Braškės    
Citrinos    
Gervuogės    
Greipfrutai ir didieji greipfrutai (pomelo)    
Kiviai    
Kriaušės    
Mandarinai    
Melionai    
Mangai    
Mėlynės    
Obuoliai    
Papajos    
Persikai    
Šaldytos uogos    
Slyvos    
Vynuogės    
Vyšnios ir kitos uogos    

Grūdai ir kruopos

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Grūdų ir kruopų gaminiai
Avižų sėlenos Baltieji poliruoti ryžiai Smulkintos kviečių sėlenos
Grikiai Piene virtos sviestu gardintos košės Kviečiai
Kruopų košė Kruopų dribsniai Kuskusas
Rudieji laukiniai, ilgagrūdžiai ryžiai Sausi pusryčiai Bandelės
Ryžių/grikių miltų makaronai Ryžių, grikių, avižų duoniukai ir trapučiai Konditerijos gaminiai
Bemielė natūralaus raugo ruginė pilnagrūdė duona Javainiai  
Sėklos Kviečių grūdai  
  Praturtinta šviesi duona ir batonas  

Mėsa

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Mėsa ir jos gaminiai
Liesa jautiena, veršiena** Ėriena** Dešrainiai
Kumpis** Kiauliena** Įprasta šoninė
Triušiena** Kalakutiena be odelės Dešros, lašiniai
Viščiuko krūtinėlė be odelės Vištiena be odelės Mėsainiai
Žvėriena   Mėsos gaminiai
Visos baltosios riebiosios žuvys   Paštetai
    Pramoniniai subproduktai* (širdys, kepenys, plaučiai, inkstai, liežuviai, skrandžiai)
    Šaltiena

Pieno produktai

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Pienas ir jo gaminiai
Jogurtas** (<3,5%) Fermentiniai sūriai (45%) Fermentiniai ir kiti sūriai (>45%)
Pasukos (<3,5%) Grietinė (15–20%) Grietinė (>25%)
Pienas ir kefyras (<2,5%) Jogurtai (3,5%) Grietinėlė
Rūgpienis (<3,5%) Neriebūs ledai Jogurtai (>3,5%)
Sūris** Pienas ir kefyras (3,5%) Riebūs ledai
Varškė** (<5%) Varškė (5–9%) Pienas ir kefyras (>3,5%)
Varškės sūriai (<13%) Liesi varškės sūreliai Varškės sūreliai
Jogurtinė grietinė (10%) Tepūs lydyti sūreliai  

Gėrimai

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Gėrimai
Arbata**** Kava Alkoholiniai gėrimai
Negazuotas vanduo Kompotai**** Energiniai gėrimai
  Mažai gazuotas vanduo Gazuotas vanduo
  Nesaldintos sultys Kava sugrietinėle ir cukrumi
  Natūralios sultys Alus, taurė vyno
    Gaivieji gėrimai
    Saldintos sultys

Užkandžiai

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Įvairūs užkandžiai
Šviežios daržovės*** Bananai Bulvių traškučiai
Šviežūs vaisiai*** Dauguma riešutų rūšių* Gruzdintos bulvytės
Varškė (1% ar liesa) Juodasis šokoladas (70 % kakavos) Įprasta duona
Jogurtai** Neriebūs kukurūzų spragėsiai Razinos
  Neriebūs ledai Saldinti džiovinti vaisiai
  Konservuoti vaisiai (savo sultyse ar vandenyje) Saldainiai
  Nesaldinti džiovinti vaisiai Sūrūs ir saldūs sausainiai
    Spurgos
    Šerbetas
    Bandelės

Riebalai ir aliejai

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Riebalai ir aliejai
Alyvuogių aliejus* Dauguma riešutų Aitrūs užpilai
Linų sėmenys Kiti augaliniai aliejai Atogrąžų augalų aliejus
Rapsų aliejus* Kukurūzų aliejus Įprasti salotų užpilai
  Saulėgrąžų aliejus Įprastas majonezas
  Sezamų sėklų aliejus Įprastas margarinas
  Žemės riešutų aliejus Kiaulės taukai
  Lazdynų riešutų aliejus* Kokosų aliejus
  Sviestas Palmių aliejus
    Visų rūšių žemės riešutų sviestas
    Pirktiniai salotų užpilai
    Tepūs riebalų mišiniai

Pagardai

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Įvairūs pagardai
Česnakai Actas Kečupas
Svogūnai Mažai sūdytas sojų padažas Majonezas
Garstyčios Pomidorų padažas be sintetinių priedų (žymimų E)  
Krienai Namuose gamintas majonezas  
Pomidorų pasta Pesto padažas  
Prieskoninės žolelės ir prieskoniai    

Kita

Žalioji zona Geltonoji zona Raudonoji zona
Kiti produktai
Kiaušinio baltymas Kiaušiniai Cukrus
Visos neriebios naminės sriubos*** Naminės uogienės**** Dešrainių bandelės
  Medus Šokoladas*
    Mišrainės
    Pica
    Prancūziški rageliai
    Pusgaminiai
    Pyragai ir tortai
    Saldainiai
    Sausainiai
    Skrebučiai
    Spurgos
    Sušių ryžiai
    Tortilijos
    Vafliai

* Ribokite kiekį; ** liesas; *** tik žaliosios zonos; **** mažai saldinta

Remtasi knyga „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ (autorės: Modesta Žukauskaitė ir Anželika Liauškaitė), 2014 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai