„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2023 05 28

Mitybos mokslininkė L.Nelkinė apie karvės pieną: ar tikrai toks baubas ir ką mano apie augalinius pakaitalus

Augaliniai karvės pieno pakaitalai, pavyzdžiui, avižų, kokosų, migdolų, ryžių gėrimai, jau seniai tapę dažno lietuvio mitybos dalimi. Ar tikrai karvės pieną reikėtų išbraukti iš mitybos ir rinktis augalinį variantą? Ar tokie gėrimai sveiki ir naudingi?
Lauryna Nelkinė
Lauryna Nelkinė / 123RF ir asmeninio archyvo nuotr.

Apie tai kalbamės su mitybos mokslininke, medicinos ir mitybos mokslų magistre Švedijos Karolio institute, socialinių medijų profilio laurynanutrition autore Lauryna Nelkine. Ji paaiškino, kaip tinkamai vartoti augalinius gėrimus, ar tikrai jie tinka visiems ir kodėl karvės pienas nėra toks baubas, kaip bandoma nupiešti.

Asmeninio archyvo nuotr./Lauryna Nelkinė
Asmeninio archyvo nuotr./Lauryna Nelkinė

– Karvės pienas vertinamas nevienareikšmiškai, sulaukia daug kritikos, tad norisi paklausti – ar tikrai jis taip netinka žmonėms?

– Išties karvės pienas apipintas įvairiausiais mitais, o teorijų, kaip jis netinka žmonėms, tikriausiai net nepavyktų suskaičiuoti. Jei pažvelgsime į statistiką, kodėl žmonės atsisako karvės pieno, pamatysime, kad vis daugiau žmonių pieno vartojimą koreguoja norėdami sumažinti neigiamą gyvulinės industrijos įtaką aplinkai ar nerimaudami dėl prastų gyvūnų laikymo sąlygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“