„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mitybos rekomendacijos miestiečiams: pavyzdinis valgiaraštis

Įrodyta, kad miestų gyventojai kur kas dažniau skundžiasi įvairiais negalavimais. Ar gyvenant dideliame mieste įmanoma ilgiau išlikti sveikam ir darbingam? Taip, jeigu laikomasi sveikos gyvensenos principų. Vienas iš jų – tinkama mityba.

Maitinkitės reguliariai!

Viena svarbiausių taisyklių – maitinkitės reguliariai. Net gyvendami beprotišku tempu, laiką pasistenkite planuoti taip, kad spėtumėte laiku pavalgyti. Jei tuo metu kyla pagunda dar atlikti kokį darbelį, prisiminkite, kad visų darbų vis tiek nenudirbsite, o pavalgyti – šventas reikalas.

Valgykite tris kartus per dieną ir dukart užkąskite sveiku maistu: vaisiais, riešutais, dribsniais. Daugelis mitybos specialistų rekomenduoja sočiau pavalgyti pusryčius – gausite daug energijos ir iki pietų jausitės sotūs.

Taip pat skaitykite: Kokį vandenį rinktis, kad jo išgertume daugiau?

Jei tarp valgymų kyla noras smaližiauti, užuot pirkę šokolado plytelę, rinkitės kitą saldų produktą: javainių batonėlį ar bananą. Tada, nors mielai suvalgytumėte ir daugiau, luktelėkite – maždaug po pusvalandžio, išsiskyrus pakankamai serotonino, noras smaližiauti praeis.

Pavojus paauglėms 

Paauglės, ypač gyvenančios dideliuose miestuose, itin rūpinasi kūno linijomis, todėl griebiasi alinančių dietų. Tačiau tokio elgesio pasekmės gali būti labai liūdnos. Esant nereguliariam menstruacijų ciklui, staigus svorio kritimas gali sutrikdyti normalią moteriškų hormonų veiklą. Dėl to ateityje gali būti sunkiau pastoti. 

Daugelis mitybos specialistų rekomenduoja sočiau pavalgyti pusryčius – gausite daug energijos ir iki pietų jausitės sotūs. 

Badavimo ankstyvoje jaunystėje pasekmės – dantų gedimas, plaukų slinkimas, nagų lūžinėjimas. Badaujanti ar griežtos dietos besilaikanti mergina rizikuoja susirgti nervine anoreksija, kurios gydymas trunka nuo kelių mėnesių iki kelerių metų.

Neretai dietomis organizmą alinančioms merginoms dingsta ir menstruacijos, sutrinka endokrininės sistemos, širdies veikla, todėl visavertė mityba augant ir bręstant – ypač svarbi.

Kasdien po obuolį!

Nustatyta, kad 30-mečiai kur kas dažniau nei vyresni žmonės patiria stresą. Aukštas streso hormonų lygis išbalansuoja imuninę sistemą, dėl to greičiau užsikrečiama virusinėmis ligomis. Kaip to išvengti? Kasdien suvalgykite po obuolį. Juose yra stipraus antioksidanto kvercetino, būtino apsauginėms organizmo funkcijoms palaikyti. Kaip parodė vienas amerikiečių tyrimas, iš visų kvercetiną vartojusių žmonių virusinėmis ligomis susirgo tik 5 proc. respondentų.

Pasilepinkite juoduoju šokoladu

Suvalgius gabalėlį šokolado, pagerėja nuotaika, atsiranda daugiau energijos. Vieno amerikiečių eksperimento rezultatai parodė, kad žmonių, dvi savaites kasdien valgiusių po 45 g juodojo šokolado, organizme labai sumažėjo streso hormono kortizolio.

Juodojo šokolado mėgėjų kraujospūdis 6 proc. mažesnis nei nevalgančių šio skanėsto.

Šio hormono perteklius kraujyje kenkia sveikatai: atsiranda depresija, sutrinka širdies veikla, ima kamuoti nemiga, antsvoris. Italų mokslininkai išsiaiškino, kad juodojo šokolado mėgėjų kraujospūdis 6 proc. mažesnis nei nevalgančių šio skanėsto. Kai pabos valgyti šokoladą vieną, ištirpinkite keletą gabalėlių ir užpilkite ant vaisių salotų.

Kalakutiena – sveikiausia

Jei norite neapsunkti nuo nereikalingų kilogramų, turite sutramdyti apetitą ir rinktis kuo lengviau virškinamą maistą. Iš mėsos patiekalų pirmenybę teikite kalakutienai. Tai labai sveika, mažai kaloringa mėsa, kurioje gausu įvairių maistingųjų medžiagų.

Kalakuto mėsoje yra daug aminorūgščių ir baltymo karnozino, greitinančio raumenų ląstelių dalijimąsi, todėl veidas ilgai išlieka jaunas, o kūnas stangrus. Aminorūgštis lizinas odai suteikia lygumo, užkerta kelią alerginėms reakcijoms, įvairiems bėrimams ir pan. O kur dar vitaminai B6, PP, cinkas, magnis, geležis, fosforas!

Kalakutienos paplotėliai
Receptas: Kalakutienos paplotėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (filė)
Grikiai: 150.00 g (ekologiškų)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 4.00 valg. š. (grikių)
Jogurtas: 4.00 valg. š. (4 - 5 natūralaus)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Pomidorai: 5.00 vnt. (vyšniniai - garnyrui)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (drožlių - garnyrui)
Salotinių sultenių: (garnyrui) 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 80.00 ml (garnyrui)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto - garnyrui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - garnyrui)
Kaip gaminti

1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite, sumalkite. Grikius išvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, sumaišykite su mėsa. Įmuškite kiaušinius, sukrėskite jogurtą, suberkite grikių miltus, gerai išsukite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, dar sykį išmaišykite. Palikite valandą pastovėti.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Mėsos ir grikių masę krėskite į karštus riebalus. Paplotėlius kepkite iš abiejų pusių ant vidutinio stiprumo ugnies maždaug po 5 minutes. Ugnį sumažinkite, troškinkite dar 4–5 minutes.

3. Paruoškite garnyrą: salotines sultenes atsargiai sumaišykite su vyšninių pomidoriukų puselėmis. Apšlakstykite iš alyvuogių aliejaus, medaus, citrinų sulčių paruoštu užpilu. Ant viršaus gausiai užberkite parmezano drožlių. Karštus paplotėlius tiekite su daržovėmis.

Suskleisti
Makaronai su kalakutiena ir brokoliais
Receptas: Makaronai su kalakutiena ir brokoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (neilgų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Faršas: 500.00 g (kalakutienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Grietinėlė: 400.00 g (riebios)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, ir nusunkite.

2. Faršą apkepkite su pjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku. Brokolį išskirstykite žiedynais ir išvirkite sūdytame vandenyje, sudėkite į apkeptą faršą. Viską paskaninkite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Supilkite grietinėlę ir troškinkite, kol padažas sutirštės.

3. Makaronus apkepkite keptuvėje, kol gražiai parus. Tiekite užpylę padažo.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
Receptas: Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 230.00 g (filė)
Kaštainiai: (konservuoti) 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą perpjaukite į du vienodo dydžio kepsnius, pabarstykite druska ir pipirais, patepkite aliejumi ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

2. Kaštainius sudėkite į dubenį ir sutrinkite šakute, kartu sutrinkite sviestą, rozmarinus, nuluptą ir kubeliais supjaustytą obuolį.

3. Paruoštu įdaru patepkite abu mėsos gabalėlius, susukite ir suriškite siūlu. Palikite šaldytuve dar pusvalandį.

4. Suktinukus apvoliokite kiaušinio plakinyje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 10 min.

Rozmarinų skonis šiek tiek kartokas, labai stiprus ir aromatingas, todėl jų vartojama saikingai. Rozmarinais tinka gardinti ėrieną, kepsnius, paukštieną, žuvį, žvėrieną, bulves, ankštinių daržovių patiekalus, aštrius padažus, grybus, cukinijas, baklažanus.

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs