VU profesoriaus teigimu, pusryčiai yra būtinas mitybos komponentas. Kadangi po nakties miego organizmui reikia energijos, pusryčiai turėtų būti stambiamolekulinių polisacharidų šaltinis. Kitaip tariant, tai – įvairių kruopų patiekalai, košės, tam tikri dribsniai. Ypač gerai, jei pusryčiai yra šilti.
„Pirmoje dienos pusėje angliavandeniai yra greitai skaidomi, virškinami bei įsisavinami, todėl jų teikiama energija panaudojama įvairioms organizmo funkcijoms – protinei, fizinei veiklai, darbingumui – užtikrinti. Pusryčiai ypač svarbūs vaikams, mokiniams, studentams – visiems, kurie dirba intensyvų protinį darbą. Juk tam, kad darbingumas būtų pakankamas, smegenims reikia energijos“, – sakė profesorius.
Įtakos turi ir sviestas
Mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sudaro 54 proc. visų mirties priežasčių Lietuvoje, tačiau, sureguliavus mitybą, net 80 proc. jų galima išvengti.
„Lietuvos gyventojai naudoja per daug gyvulinių riebalų: štai sviestą renkasi net 52 proc. lietuvių. Deja, Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, sviesto ant sumuštinio galima tepti tik tiek, kad šis užpildytų duonos ar batono skylutes“, – dėmesį atkreipė R.Stukas.
Tačiau ypač populiarus pusryčių valgis – sumuštiniai – geriausiai tinka užkandžiams, pavyzdžiui, priešpiečiams, tai kur kas geresnis pasirinkimas už saldumynus ar bandeles. Tačiau nederėtų sumuštinio meistrauti tik iš storo sviesto sluoksnio ir dešros: sveikiau būtų užtepti margarino, uždėti liesos mėsos, žalialapių daržovių, pasiimti pomidorą.
Gerųjų riebalų šaltiniai – sveikos mitybos dalis
Pasaulio sveikatos organizacija siūlo gyvūninės kilmės riebalus keisti augaliniais. Augaliniai riebalai ir aliejai turi būti sveikos mitybos dalis, tačiau 1 g riebalų yra 9 kcal, todėl saikas svarbus iš esmės.
„Organizmas angliavandenius įsisavina greitai, o riebalus – lėtai. Jei pastaruosius valgysime ryte, praeis gana daug laiko iki išsiskirs energija, o rytais energijos reikia staigiai. Riebesnis maistas tinka dieną, geriausia – per pietus, valgant ramiai, iš lėto, pajuntant sotumo jausmą, – patarė R.Stukas. – Vakarienė turėtų sudaryti ne daugiau kaip 25 proc. dienos raciono, renkantis baltyminį maistą: liesą varškę, paukštieną be odelės, baltą, neriebią žuvį.“
Profesorius priminė geros savijautos pagrindus. Tai – fizinis aktyvumas, idealaus kūno svorio palaikymas, nerūkymas, saikingas alkoholio vartojimas, sveika mityba.
„Maisto įvairovė yra svarbiausia. Kasdieniame maiste turėtų būti pridėtinio cukraus neturinčių gėrimų, pilno grūdo produktų, vaisių, daržovių, šiek tiek baltymų ir pieno produktų. Taip pat – saikingai vartojamų augalinių riebalų ir aliejų“, – vardijo mitybos specialistas.