Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą.
Salotos
Salotos / Fotolia nuotr.

Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių mitybos įpročių. Nepasitenkinimą rezultatais dažnai lemia tai, kad žmonės dietos planą susiranda internete, laikosi jo nesikonsultuodami su specialistais ir, žinoma, neišvengia įvairių klaidų.

Mitybos specialistė Evelina Pleterienė teigia, kad viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – spontaniškas noras sulieknėti ir realių galimybių neįvertinimas.

„Posakis „nuo pirmadienio pradėsiu sveikai maitintis“ žmonėms labai dažnai reiškia, jog iki tos dienos galima neribotai valgyti greitą maistą, kaloringus užkandžius ar kitus mėgstamus skanėstus, tarsi palepinant save paskutinį kartą, – sako E. Pleterienė. – Deja, tokiu atveju puolama nuo vieno kraštutinumo prie kito, kai kalorijų perteklius ir staiga priaugti kilogramai virsta griežtai apribojama mityba.“

Specialistės teigimu, staigiai sumažinus kalorijų kiekį, žmogus jaučia alkį, todėl dažnai persivalgo arba atvirkščiai – nualina organizmą. Sukontroliuoti alkį padės reguliari mityba – trys pagrindiniai valgymai ir du užkandžiai tarp jų.

E. Pleterienė pataria neskubėti keičiant mitybos įpročius ir vietoj radikalaus valgiaraščio keitimo, po truputį atsisakyti nesveikų bei kaloringų maisto produktų ir patiekalų. Organizmo nualinimas nepadės pasiekti ilgalaikių rezultatų, todėl geriau numesti kas mėnesį po 1,5–2 kg maitinantis sveikai, nei siekti atsikratyti 15 kg badaujant.

Pradėti reikėtų mažinant savo racione kaloringus ir maistinės vertės neturinčius produktus bei patiekalus, pakeičiant juos sveikesnėmis ir naudingesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, vietoj dešrelių valgyti virtą ar troškintą mėsą, vietoj bandelės – juodojo šokolado plytelę ar džiovintus vaisius, baltą duoną keisti viso grūdo duona, sausus pusryčius –  avižų koše, pagardinta džiovintais vaisiais ir riešutais, vietoj saldaus jogurto rinktis natūralaus skonio su šviežiais vaisiais.

Pernai Bostono universitete atlikti tyrimai parodė, kad teigiamą įtaką svoriui, ypač brandaus amžiaus žmonėms, daro jūrų gėrybės, riešutai, natūralus jogurtas bei vištiena, kuri yra dažniausiai dietologų bei sporto trenerių rekomenduojama mėsa.

Asmeninio arch. nuotr./ Evelina Pleterienė
Asmeninio arch. nuotr./ Evelina Pleterienė

Paukštienoje gausu proteino, mažai riebalų, todėl ilgesniam laikui pasisotinama net ir nuo nedidelio kiekio mėsos. Kiaulienos, kurios lietuviai suvalgo daugiau, nei rekomenduojama, E. Pleterienė neragina visiškai atsisakyti, tačiau apriboti suvalgomą kiekį – derėtų. Be to, patariama rinktis liesesnes valgomąsias kiaulienos dalis, rečiau vartoti rūkytų ir įvairių maisto priedo turinčių kiaulienos gaminių, tokių, kaip dešros, dešrelės ar šoninė.

E. Pleterienė pripažįsta, jog norimų rezultatų galima pasiekti greičiau mitybą derinant su sportu, tačiau pataria nepersistengti. „Svarbu nenualinti organizmo padidintu fiziniu krūviu ir sumažintu maisto racionu, nes organizmas, patyręs stresą, linkęs kaupti riebalus.

Be to, nereikėtų manyti, kad sunki treniruotė atperka keptų bulvyčių porciją ar kelis picos gabalėlius, kuriais kai kurie žmonės linkę save „apsidovanoti“. Kai nustosite apgaudinėti save ir reikalauti iš organizmo neįmanomų dalykų – pasieksite gerų rezultatų“, – pastebi mitybos specialistė.  

Dietologai atkreipia dėmesį, kad sveikas maistas neapsiriboja košėmis ar garuose virtomis daržovėmis ir pataria išmėginti šias salotas.

Vištienos, krevečių ir egzotinių vaisių salotos

Keturioms porcijoms salotų jums reikės:

  • 400 g vištienos krūtinėlės be kaulo,
  • 200 g krevečių,
  • 1 gūžės mėgstamų salotų lapų,
  • 12 vyšninių pomidorų,
  • 2 avokadų,
  • 2 mangų,
  • 1 granato vaisiaus,
  • 1 citrinos,
  • 4 šaukštelių chia (ispaninio šalavijo) sėklų,
  • žiupsnelio pipirų,
  • saujos mėgstamų džiovintų arba šviežių žalumynų,
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Vištienos krūtinėlę supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje be aliejaus kartu su krevetėmis, apšlakstykite citrinų sultimis.

Suplėšykite salotas, susmulkinkite pomidorus, avokadus, mangus, išimkite granatų sėklytes.

Viską sumaišykite, apšlakstykite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsneliu pipirų, chia sėklomis ir mėgstamais žalumynais. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų