Tos pačios salotos dažnai užpilamos 40–50 ml aliejaus, o tai išties nemažas kiekis. Žmogui gali atrodyti, kad jis suvalgė labai mažai, tačiau riebalų gavo su kaupu. Todėl patariu stebėti, ką valgote.
Tarkime, morkų salotas siūloma valgyti su aliejumi, kad būtų įsisavintos reikiamos medžiagos, tačiau dažnai nepamąstoma, jog šalia valgomas dar ir kepsnys arba žuvies patiekalas, kuriuose jau yra riebalų. Pabrėžiu, vaikams ir sportuojantiems riebalų galima suvartoti daugiau, o apskritai kasdienis jų kiekis priklauso nuo sudėjimo, fizinio aktyvumo, ligų ir pan.
– Ant aliejų galima aptikti ne vieną užrašą, tarkime, rafinuotas, nerafinuotas. Kuo jie skiriasi?
– Rafinuoti aliejai buvo sukurti tam, kad juos būtų galima naudoti kepimui, tačiau naudingų medžiagų tokie neturi. Juos galima apdoroti termiškai, tačiau tokiuose aptiksime transriebalinių rūgščių, kurios vadinamos kancerogeninėmis, taip pat jos kelia blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, naikina gerąjį cholesterolį, trukdo gerųjų riebalų įsisavinimui.
Nerafinuotame aliejuje išlieka visos naudingos medžiagos, jis turi skonį, kvapą, jame gali likti priemaišų, būdinga ryškesnė spalva.
Verta žinoti, kad jeigu kaitinsime aliejų, kuris nėra skirtas kepti, kad ir koks jis būtų puikus, tuomet tų transriebalinių rūgščių gausime dar daugiau, taigi dėl to labai reikia žiūrėti, kas tinka kepti, o kas ne. Patariu – skaitykite etiketes.
Rafinuotą aliejų atskirsite lengvai, kadangi jis neturi skonio bei kvapo. O nerafinuotame aliejuje išlieka visos naudingos medžiagos, jis turi skonį, kvapą, jame gali likti priemaišų, būdinga ryškesnė spalva.
Taip pat skaitykite: Riebalus deginančių ir organizmą valančių kokteilių TOP 9
– Alyvuogių aliejus itin populiarus. Ką apie jį turime žinoti?
– Visų pirma, jis turi labai daug rūšių ir yra išgaunamas skirtingai. Pavyzdžiui, ar žinote, kad pirkdami alyvuogių išspaudų aliejų, iš tikrųjų gaunate cheminiu būdu iš kelis kartus išspaustų alyvuogių paruoštą aliejų? Tokio tikrai nerekomenduočiau vartoti. Jeigu valgote restoranuose, kavinėse, taip pat galite domėtis, kas pilama ant salotų. Visad galioja paklausos ir pasiūlos principas, tad jeigu jums nerūpi, kodėl turėtų rūpėti jiems?
Geriausias alyvuogių aliejus toks, kuris išpilstytas tamsiuose buteliuose, šalto spaudimo, tyras, o ant etiketės galite rasti užrašą extra virgin.
Be to, nebūtinai patiekalus gardinti vien tik aliejumi. Tinka jogurtiniai padažai, taip pat įvairios sultys, pavyzdžiui, greipfrutų labai skanu su raugintais kopūstais, salotoms tinka balzamiko actas, sojų padažas. Tiesiog būkime išradingesni ir aliejaus nešlakstykime visur, kur pakliuvo.
– Šiuo metu atrandamas ir kokosų aliejus. Kam jis tinka?
– Kokosų aliejus taip pat puikiai tinka kepti, tačiau atkreipkite dėmesį, ar jis rafinuotas, ar ne. Geriausia rinktis, kaip jau minėjau, šalto spaudimo, nerafinuotą ir žiūrėti, kad jis būtų tinkamas maisto gamybai.
Labai skanu su kokosų aliejumi gaminti, pavyzdžiui, rytietiškus patiekalus, blynus, vištieną. Jeigu aliejus tinka valgymui, jis tiks ir kosmetiniam naudojimui, tačiau atvirkščiai geriau nebandyti, nes kosmetiniam būdingi kiti išgavimo būdai.
– Ką galite pasakyti apie rapsų aliejų? Dažniausiai jų aliejus vadinamas prastu, mat rapsai apraizgyti GMO šmėkla.
– Lietuvoje ir Europos Sąjungoje draudžiama auginti genetiškai modifikuotus rapsus, tačiau kitose šalyse, tarkime, Azijoje tai leistina. Rinkdamiesi rapsų aliejų turėtumėte atsižvelgti, iš kur jis atvežtas, iš kur gauta žaliavos kilmė. Žinoma, tai ne visada įmanoma. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad iš tikrųjų, kai šiais laikais yra tiek daug būtų išvengti riebalų pertekliaus ruošiant maistą, kodėl gi tuo nepasinaudojus?
Man atrodo, kad reikėtų galvoti ne apie tai, ant kokio aliejaus kepti, bet kaip gaminti, kad to aliejaus nereikėtų visai arba užtektų minimalaus kiekio.