Pratintis kiekvieną dieną pradėti sočiais ir subalansuotais pusryčiais tikrai derėtų visai šeimai. Tik nepamirškite į savo pusryčių racioną įtraukti produktus, kuriuose būtų gausu mūsų organizmui reikalingų naudingųjų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Tad ruošdami sau ir savo šeimai subalansuotus pusryčius atsižvelkite į maisto ekspertų mitybos pasiūlymus ir įtraukite produktus, kuriuose būtų pakankamai angliavandenių.
Kokius pusryčius gaminti?
Pusryčius valgyti kiekvieną dieną išties svarbu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Vertėtų nepamiršti ir to, kad rinktis derėtų daug naudingųjų medžiagų turinčius produktus, kurie organizmą prisotintų jam reikalingais vitaminais ar mineralais.
Pusryčius valgyti kiekvieną dieną išties svarbu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.
Tam, kad savo šeimai paruoštumėte subalansuotus pusryčius, tikrai nereikia turėti marias laiko ar keltis keliomis valandomis anksčiau nei jūsų atžalos. Šaldytuve pakanka turėti šviežių uogų ar vaisių, kuriuos susipjaustyti galite dar iš vakaro, indelį jogurto ir grūdinių produktų – pavyzdžiui „belVita Breakfast“ sausainių, kurie sukurti specialiai pusryčiams – juose yra mažiausiai penkių rūšių grūdų. Ir nepamirškite puodelio šilto gėrimo!
Greitų ir subalansuotų pusryčių idėjos
Ruošdami subalansuotus pusryčius atsižvelkite į rekomenduojamas mitybos taisykles ir nepamirškite produktų, kuriuose būtų angliavandenių ir skaidulų bei baltymų.
Siūlome jums išbandyti šias greitai paruošiamas pusryčių idėjas:
♦ Greiti pusryčiai: „belVita Breakfast“ viso grūdo sausainiai (viena pusrytainių porcija – 4 sausainiai) su liesu jogurtu ir mėgstamais vaisiais ar sezoninėmis uogomis ir puodeliu ne itin stiprios arbatos arba šiltos ir aromatingos „Jacobs Krönung Millicano“ kavos.
♦ Maistingas pasirinkimas: į nedidelį dubenėlį įdėkite 150 g. jogurto, sutrupinkite 4 „belVita Breakfast“ pusrytainius ir pagardinkite viską keliais riešutais ar mėgstamomis uogomis bei vaisiais. Jei nemėgstate parduotuvėse siūlomų jogurtų, pasigaminkite jį namuose:
Ingredientai
Avietės:
3.00 valg. š. (sunkos arba galima pakeisti pasterizuotomis sultimis)
Medus:
2.00 valg. š. (skystas)
Kaip gaminti
1. Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs. Nukelkite nuo viryklės ir palikite vėsti.
2. Kas keletą minučių tikrinkite pieno temperatūrą (tai labai svarbu, nes sukrėtus jogurtą į aukštesnės temperatūros nei 42 C pieną, žus natūralios bakterijos, o jeigu jis bus pernelyg vėsus, nevirs jogurtu) kyštelėdama į jį švarų pirštą. Kai jį galėsite piene išlaikyti maždaug 15 sekundžių, sukrėskite jogurtą ir gerai išmaišykite.
3. Masę sukrėskite į dubenį, uždenkite jį maistine plėvele ir palikite nakčiai šiltoje vietoje.
4. Rytą į jogurtą atsargiai įmaišykite aviečių sunkos ir skysto medaus (pagal skonį), įdėkite nuluptų, smulkintų rabarbarų.
Kulinaro patarimas. Jeigu jums nepatinka medaus jogurtui suteikiamas specifinis prieskonis, galite jį skaninti rudojo cukraus sirupu apšlakstytais rabarbarais.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant brandinimo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Džemas:
2.00 valg. š. (apelsinų)
Pienas:
1.00 l (3,5 proc. riebumo)
Kaip gaminti
- Pieną supilkite į prikaistuvį, statykite ant ugnies. Kai užvirs, ugnį sumažinkite, kaitinkite apie 5 min.
- Nukaitusi maišykite, kol pieno temperatūra nukris maždaug iki 45 laipsnių.
- Pamatuokite virtuviniu termometru. Tokio prietaiso neturite? Įkiškite į pieną švarų pirštą.
- Jei pavyko jį išlaikyti, kol suskaičiavote iki penkiolikos, temperatūra tinkama.
- 2 šaukštus karšto pieno sumaišykite su jogurtu.
- Mišinį įmaišykite į likusį karštą pieną. Indą uždenkite, suvyniokite į storą šiltą pledą, palikite 6–8 val.
- Gerai išmaišykite.
- Naminį jogurtą ir apelsinų džemą susluoksniuokite į taures.
- Viršų pabarstykite gliaudytomis granatų sėklomis ir sausoje keptuvėje skrudintomis pistacijomis.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant jogurto brandinimo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Jogurtas:
1.00 l (natūralus jogurtas be priedų, tinka tiek pirktinis, tiek naminis)
Kaip gaminti
- Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
- Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.
Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.
Suskleisti
♦ Vaisių užkandis: jei jūsų šeima vien jogurto nemėgsta, padarykite jiems vaisių mišrainę su šaukšteliu jogurto: supjaustykite apelsinus, bananus, vynuoges, obuolius ir kraušes į vieną dubenėlį, viską sumaišykite su jogurtu ir apibarstykite juos sutrupintais „belVita Breakfast“ pusrytainiais. Vasarą siūlome išbandyti šiuos receptus:
Ingredientai
Sultys:
50.00 ml (šviežiai spaustų apelsinų sulčių)
Riešutai:
3.00 valg. š. (žemės, lazdynų arba graikinių riešutų)
Konjakas (nebūtinai) 40.00 ml
Kaip gaminti
1. Jei naudosite žemės riešutus, trumpai pakepinkite juos orkaitėje, pašalinkite luobeles ir susmulkinkite. Razinas gerai nuplaukite ir palikite nusivarvėti.
2. Nulupkite apelsinus, padalykite skiltelėmis, perpjaukite perpus. Jei odelės labai kietos, jas pašalinkite. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais kivius.
3. Nedideliame inde sumaišykite medų ir apelsinų sultis. Maišykite, kol ištirps medus. Galite įpilti šlakelį konjako. Įmaišykite riešutus ir razinas. Palikite valandėlę pastovėti.
4. Į stiklines taures sluoksniais sudėkite apelsinus ir kivius, užpilkite medaus ir riešutų padažo, dar galite uždėti šaukštą plaktos grietinėlės.
Suskleisti
Ingredientai
Medus:
2.00 valg. š. (skystas padažui)
Mėtos:
5.00 g (keli lapeliai padažui)
Kaip gaminti
1. Braškes perpjaukite pusiau, jei uogos didelės – į keturias dalis. Kivius nulupkite ir supjaustykite.
2. Smulkiai sukapokite žoleles ir sumaišykite su medumi bei jogurtu. Jei medus sukietėjęs, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Medus suskystės, bet nepraras maistinių savybių.
3. Uogas ir kivius sudėkite į indą, užpilkite jogurto padažu ir atsargiai išmaišykite. Valandą laikykite šaltoje vietoje.
|
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
♦ Gardus ryto kokteilis: skanų ir maistingą kokteilį, kuris bus puiki vitaminų dozė, pasigaminti galite ir namuose, tam prireiks vaisių trintuvo, šviežių arba šaldytų uogų ir mėgstamų vaisių. Rinkitės pagal skonį ir pasikliaukite savo fantazija. Siūlome išbandyti šiuos pusryčiams puikiai tinkančius kokteilių receptus:
Ingredientai
Kakava:
2.00 valg. š. (natūrali)
Kaip gaminti
- Visus produktus dėkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės.
Suskleisti