Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai: pakaks pakeisti vienintelį dalyką ir nerimas dėl senėjimo atsitrauks

Nors daugelis žmonių bijo pasenti, mokslininkų tyrimai rodo, kad daugelis vyresnio amžiaus žmonių yra laimingesni nei jaunesni už juos.
Senatvė
Senatvė / Shutterstock nuotr.

Nerimas dėl senėjimo yra daugelio mūsų gyvenimo potekstė, nesvarbu, kokio amžiaus bebūtume. Neigiamas požiūris į amžių ir senėjimą yra daugelio šių dienų kultūrų dalis.

Pasenti nenorime dėl daugelio priežasčių. Kai kurie mūsų rūpesčiai, pavyzdžiui, baimė prarasti nepriklausomybę, artimuosius, mūsų fizinius ir psichinius gebėjimus ir, žinoma, patį gyvenimą, turi tam tikrą pagrindą realybėje, rašoma portale psychologytoday.com.

Didieji gimtadieniai, jubiliejai, – metai, kai pereiname į naują dešimtmetį arba į antrąją dešimtmečio, kuriame jau esame, pusę – dažnai sukelia senėjimo baimę.

Pasirodo, yra metodas, padedantis pertvarkyti mąstymą ir nuslopinti nerimą dėl senėjimo.

Neigiamas požiūris į amžių ir senėjimą yra daugelio šių dienų kultūrų dalis.

Tačiau daugelis mūsų baimių turi labai mažai bendro su tuo, kas iš tikrųjų yra susiję su senėjimu. Baimės yra pagrįstos kultūriniais stereotipais arba išankstiniais nusistatymais, kuriuos dažnai priima mūsų draugai, kolegos ir šeimos nariai ir kuriuos sustiprina daugybė skirtingų mus supančio pasaulio aspektų.

Becca R. Levy, mokslų daktarė, Jeilio profesorė ir knygos „Breaking the Age Code: How Your Age Beliefs Determine How long and Well You Live“ autorė interviu sakė, kad šie išankstiniai nusistatymai yra vidinių baimių ir socialinės stigmos pasekmė.

B.R. Levy komentavo, kad abiejų rūšių susirūpinimą sustiprina „reklama, socialinė žiniasklaida ir kovos su senėjimu pramonė, kurios kartu uždirba milijonus, iš dalies menkindamos senėjimą ir kurdamos baimę dėl senėjimo“.

Tačiau yra keletas dalykų, kuriuos galima padaryti, norint atremti šią kultūrinę baimę pasenti.

Remiantis Jeilio senėjimo tyrimų centro mokslininkų atliktais tyrimais, vienas svarbiausių dalykų yra pakeisti savo požiūrį į senėjimą.

Šių mokslininkų, įskaitant B.R. Levy, atlikti tyrimai parodė, kad vyresnio amžiaus dalyviams, išgirdusiems teigiamų atsiliepimų apie senėjimą, pagerėjo ir fizinės funkcijos, ir jų įvaizdis. Kontrolinėje grupėje, kuri negavo informacijos, kuri sustiprintų teigiamus senėjimo įvaizdžius ir sumažintų neigiamus stereotipus, nepagerėjo.

Bet kaip atlaikyti tą senėjimą, kai nuolatos bombarduoja pranešimai spaudoje apie besibaigiantį laiką ir kasdieninį jūsų biologinio laikrodžio tiksėjimą, smegenų ląstelių praradimus ir fizinių pajėgumų mažėjimą?

Atrodo, kad atsakymas į klausimą yra gana paprastas: jūs turite pakeisti savo požiūrį į senėjimą, aktyviai ieškodami informacijos, kuri paneigia tas neigiamas žinias apie senėjimą.

Taip, tiesa, kad su senėjimu atsiranda tikrų sunkumų, skausmo ir netekčių. Tačiau, kad ir kaip norėtume, kad tai nebūtų tiesa, tų akimirkų mūsų gyvenime yra daug.

Tėvai, vaikai, draugai ir kiti artimieji ne visada laukia, kol pasensime, kad susirgtume ar numirtume. Santykiai žlunga visą gyvenimą. Nusivylimas darbu, gyvenimo situacijomis, kitais žmonėmis ir savimi pasitaiko kiekviename gyvenimo etape.

Baimė dėl senėjimo gali apimti baimę būti įskaudintam, nerimą dėl ligos ir nerimą dėl mirties.

Bet užuot nuogąstavus dėl senėjimo, dėl visų dalykų, kuriuos prarasite, pabandykite nuraminti savo mintis. Nukreipkite dėmesį į tai, kas jums dabar emociškai reikšminga. Leiskite sau mėgautis ta veikla ir santykiais, kurie jums teikia malonumą arba daro jus laimingus ar patenkintus. Blogi dalykai jūsų gyvenime niekur nedings, tačiau jie gali užimti mažiau vietos jūsų smegenyse.

Ilgainiui pastebėsite, kad pakeitę savo požiūrį į senėjimą, galite tapti laimingesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas