Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai atskleidė, kokią naudą gali turėti ilgesnis miegas savaitgalį

Per savaitę nepavyko išsimiegoti? Nusiraminkite – remiantis nauju tyrimu, paskelbtu žurnale „Sleep Health“, savaitgalį atsigulę į lovą galite pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Miegas
Miegas / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Sveikata Miegas

Kinijos Nankino medicinos universiteto mokslininkai analizavo Nacionalinio sveikatos ir mitybos tyrimo (NHANES), kuriame 2017-2018 m. buvo surinkta informacija iš 3400 suaugusių 20 metų ir vyresnių JAV gyventojų, duomenis, praneša Fox News.

Apklausos metu buvo renkama informacija apie tai, kiek laiko dalyviai miega darbo dienomis ir savaitgaliais, taip pat apie tai, ar jie serga širdies ligomis, turi aukštą kraujospūdį ir (arba) serga diabetu.

Paaiškėjo, kad žmonės, kurie savaitgaliais miegojo bent viena valanda ilgiau nei darbo dienomis, rečiau sirgo širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač insultu, išemine širdies liga ir krūtinės angina.

Labiausiai rizika sumažėjo tiems, kurie darbo dienomis miegojo mažiau nei šešias valandas, o savaitgaliais miegojo bent dvi papildomas valandas.

„Miegant trumpiau nei šešias valandas per naktį, didėja streso hormonų išsiskyrimo ir širdies smūgio bei insulto rizika“, – sakė Niujorko universiteto Langone medicinos centro klinikinės medicinos profesorius ir „Fox News“ medicinos bendradarbis daktaras Marcas Siegelis.

Jis „Fox News Digital“ teigė, kad tyrimo metu nustatyta, kad savaitės miego trūkumą galite kompensuoti ir atstatyti daugiau nei dviem papildomomis savaitgalio valandomis, todėl širdies ligų rizika vėl taps bazinė.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Dr. Biquan Luo, San Francisko miego ekspertė taip pat pasidalijo savo reakcija į tyrimo rezultatus.

„Įprastomis aplinkybėmis, kai jums netrūksta miego, nuoseklus miego grafikas padeda palaikyti organizmo cirkadinius ritmus, kokybiškesnį miegą, geresnę energiją ir kardiometabolinę sveikatą“, – „Fox News Digital“ sakė B.Luo.

Tačiau nuolatinis miego trūkumas gali sukelti lėtinį nuovargį ir padidinti nutukimo bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką, pabrėžė ekspertė.

„Šiuo atveju miegas savaitgalį yra naudingesnis sveikatai. Svarbu pažymėti, kad miego skolos kompensavimas visiškai nepanaikina lėtinio miego trūkumo poveikio“, – pridūrė G.Luo.

Miego tyrimų draugija ir Amerikos miego medicinos akademija rekomenduoja suaugusiesiems miegoti bent septynias valandas per naktį.

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC), nepakankamas miegas anksčiau buvo siejamas su didesne širdies ligų, 2 tipo diabeto, nutukimo, depresijos, aukšto kraujospūdžio ir kitų ligų bei būklių rizika.

Taip pat verta žinoti, kad 2021 m. Mičigano universitete atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad nesilaikant reguliaraus miego ir pabudimo laiko, t. y. rytais miegant arba vėlai miegant, yra didesnė tikimybė susirgti depresija, rašoma irishexaminer.com.

Tyrimo vadovas Srijanas Senas sakė, kad tyrimo rezultatai „išryškina miego pastovumą kaip nepakankamai įvertintą veiksnį, į kurį reikia orientuotis depresijos ir geros savijautos srityje“.

The Sleep Charity generalinio direktoriaus pavaduotoja Lisa Artis pabrėžė, kad nuolatinis ėjimas miegoti ir kėlimasis maždaug tuo pačiu metu padeda užprogramuoti mus geriau miegoti.

Ji pridūrė: „Retkarčiais pagulėti lovoje nėra nieko blogo – bendra ilgesnio buvimo lovoje patirtis prisideda prie mūsų sveikatos ir gerovės. Tai atlieka fiziologinę ir psichologinę atstatomąją funkciją. Savaitgalį visi gulasi pamiegoti – tai padeda išlyginti miego skolą, tačiau verta paminėti, kad tai neištaiso visų miego trūkumų, atsiradusių dėl to, kad jums trūksta miego.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas