Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai tikisi įminę šešiapirščių vaikų paslaptį

Lydso universitete atlikto naujo tyrimo metu nustatyta galima reto sutrikimo, dėl kurio naujagimiai turi papildomus rankų ir kojų pirštus ir daugybę įgimtų defektų, priežastis, rašoma postimees.ee. Be fizinių pokyčių, šis sutrikimas taip pat gali būti susijęs su smegenų augimu, dėl kurio gali išsivystyti ir autizmas.
Šešiapirštis kūdikis
Šešiapirštis kūdikis / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Vaikai Liga

Šį dar neįvardytą sutrikimą sukelia genetinė mutacija, vadinama MAX . Tyrimo metu pirmą kartą nustatytas genetinis ryšys ir aptikta molekulė, kurią būtų galima panaudoti kai kuriems neurologiniams simptomams gydyti. Tiesa, mokslininkai atkreipia dėmesį, kad galutinėms išvados reikės dar papildomų tyrimų.

Shutterstock nuotr./Šešiapirštis kūdikis
Shutterstock nuotr./Šešiapirštis kūdikis

Tyrimui vadovavo Jamesas Poulteris iš Lidso universiteto, Pierre'as Lavigne'as iš Šerbruko universiteto ir profesorė Helen Firth iš Kembridžo universiteto.

Analizuojant minėtus sutrikimus, daugiausia dėmesio skirta trims žmonėms, kurie turėjo retus fizinių savybių derinius, pavyzdžiui, papildomus pirštus ir padidėjusią galvos apimtį. Visi jie turėjo bendrą genetinę mutaciją, sukėlusią šiuos įgimtus defektus.

Tyrimo metu identifikuotas ir vaistas, kuris šiuo metu kliniškai tiriamas dėl kito sutrikimo gydymo, bet galėtų būti potencialus ir minėtiems atvejams gydyti ar švelninti.

Mokslininkai pabrėžia tarpdisciplininių retųjų ligų tyrimų svarbą, nes tai suteikia vilties, kad vaikai, kurių šeimoms metų metus gyvena nežinioje dėl savo vaiko būklės ir prognozės, bus išgydyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas