Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Moters ir vaiko klinikai – menininkų dovanos

Antradienį Šiaulių Sandoros progimnazijos direktorius Kęstutis Šaltis Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikai įteikė medicinos prietaisus, kurie buvo įsigyti už Sandoros progimnazijos surengto menininkų paveikslų aukciono pinigus.
Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas džiaugiasi, kad gauti prietaisai palengvins medikų darbą.
Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas džiaugiasi, kad gauti prietaisai palengvins medikų darbą. / Zitos Katkienės nuotr.

Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas džiaugiasi, kad gauti prietaisai palengvins medikų darbą. Naujas kraujo pH matuoklis, pipelė bei makšties žiedų rinkinys – modernūs prietaisai, kurie išsivysčiusiose šalyse naudojami jau seniai. Lietuvos akušeriai-ginekologai mažai naudojasi šiais prietaisai, nes jie neperkami valstybės lėšomis. Moters ir vaiko klinikai naujai medicinos įrangai pirkti buvo skirta 5 400 litų. Aukciono rengėjas Kęstutis Šaltis dėkingas ir rėmėjams, padėjusiems surengti aukcioną, kurio metu ir buvo surinktos lėšos klinikai. 

Atsirado galimybė tiksliai nustatyti Cezario pjūvio būtinybę

Moters ir vaiko klinikos akušeriai-ginekologai nuo šiol galės naudoti kraujo pH matuoklį, kuris padeda gydytojui apsispręsti, ar jau būtina gimdyvei atlikti Cezario pjūvio operaciją. „Gimdymas turi vykti natūraliai, ir operacija atliekama tik kraštutiniu atveju, kai iškyla pavojus mamos ar naujagimio gyvybei“, – sako Moters ir vaiko klinikos direktorius dr. L.Rovas. 

Pasak jo, dažnai ne tik pati gimdyvė, bet ir gimdyme dalyvaujantys artimieji akušerį-ginekologą ragina operuoti pacientę, nes jiems atrodo, kad gimdymas užsitęsė, vaikas dūsta. 

Iki šiol gydytojai tyrė vaiko širdies tonus, tačiau šis tyrimas nėra toks informatyvus. Nuo šiol gydytojai gimdyvei galės atlikti kraujo pH tyrimą ir įsitikinti, ar naujagimio kraujyje pakankamai deguonies. Tam specialiu prietaisu iš pirmeigos – naujagimio galvutės, paimamas lašelis kraujo. Atlikus kraujo pH tyrimą, kuris parodo galimus biocheminius pakitimus kraujyje, gydytojas drąsiai gali priimti sprendimą. 

Klinikai padovanotas ir makšties žiedų rinkinys. Jis reikalingas, gydant vyresnio amžiaus moteris dėl dubens organų nusileidimo, iškritimo. Ši patologija sukelia moteriai daug problemų. Jų išvengiama, atlikus korekciją specialiais žiedais. 

Miesto menininkų dėka akušeriai ginekologai galės naudotis ir pipele – specialiu vienkartiniu instrumentu, kuriuo paimama medžiaga biopsijai iš gimdos ertmės endometriozei patvirtinti. 20-ties pipelių rinkinys – labai vertinga dovana. Medikai apgailestauja, kad šiais, taip reikalingais medicinos instrumentais, valstybė  neaprūpina gydymo įstaigų. 

„Šiaulių naujienos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas