Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nacionaliniame kraujo centre lankėsi Taivano atstovai: dovanojo kraujo ir sutarė dėl šalių bendradarbiavimo

Nacionaliniame kraujo centre (NKC) praėjusią savaitę lankėsi Taivaniečių atstovybės Lietuvoje bei Taivano sveikatos apsaugos ministerijos atstovai. Susitikimo metu pasidalinta patirtimis ir sutarta dėl naujų tarptautinio bendradarbiavimo galimybių sveikatos priežiūros srityje.
Taivano atstovai ir NKC direktorius Daumantas Gutauskas
Taivano atstovai ir NKC direktorius Daumantas Gutauskas / Asmeninio arch. nuotr.

Taivaniečiai, be kita ko, dėkojo Lietuvai už sunkiausiu metu ištiestą pagalbos ranką ir mainais lietuviams padovanojo kraujo – tapo kraujo donorais.

Pirmą kartą davė kraujo ir dėkojo Lietuvai

Lietuvoje apsilankiusi Taivano delegacija apžiūrėjo Nacionaliniame kraujo centre esančias laboratorijas, palygino technologinius kraujo donorystės procesų Lietuvoje ir Taivane skirtumus, o įsipareigojimą ir toliau sėkmingai megzti glaudų ryšį su Lietuva įrodė patys dovanodami kraujo.

Taivano Sveikatos apsaugos viceministras Pi-Sheng Wangas kraujo donoru čia tapo pirmą kartą gyvenime – svarbiam įvykiui jis pasirinko būtent Lietuvos NKC.

„Esu sužavėtas Lietuvos Nacionalinio kraujo centro veiklos standartais, modernia įranga, technologijomis ir jų valdymu, – kalbėjo Pi-Sheng Wangas. – Tikiuosi, kad galėsime kartu bendradarbiauti kraujo donorystės srityje.“

Taip pat susitikimo metu viceministras dėkojo Lietuvai už paramą Taivanui, kai pagalbos šiai šaliai reikėjo labiausiai: „Noriu išreikšti nuoširdų dėkingumą už beveik 260 tūkst. vakcinos nuo koronaviruso dozių, kurias mums skyrė Lietuva, kai jų stigo visame pasaulyje“.

Viceministras dėkojo Lietuvai už paramą Taivanui, kai pagalbos šiai šaliai reikėjo labiausiai.

Jam antrino ir Taivaniečių atstovybės Lietuvoje ambasadorius Ericas Huangas. Jo teigimu, Lietuvos pagalba taivaniečiams reiškia labai daug ir šalyje yra itin vertinama.

Tai galima matyti ir praktiškai – E.Huangas atkreipė dėmesį, jog didesnėse šalies parduotuvėse dabar galima rasti daugiau nei 60 įvairių lietuviškų produktų.

Sutarė dėl šalių bendradarbiavimo

Taivano delegacijos vizito NKC metu buvo aptartos tarptautinio bendradarbiavimo kraujo donorystės srityje galimybės. Lietuvos atstovai pasiūlė taivaniečiams kartu įgyvendinti laboratorinių tyrimų projektą, prisidėsiantį prie donorų sveikatos tyrimų tobulinimo.

NKC direktorius Daumantas Gutauskas neslėpė džiaugsmo dėl šios partnerystės ir pažymėjo, kad Lietuva ir Taivanas turi laikytis išvien.

„Apsikeitimas žiniomis yra labai naudingas, tačiau dar svarbesnis yra draugystės užmezgimas tarp abiejų geopolitiškai jautrių šalių. Nors Lietuva ir Taivanas yra kultūriškai bei geografine prasme skirtingos valstybės, tačiau abi vienija istorinės patirtys.

Asmeninio arch. nuotr./Taivano atstovai NKC centre
Asmeninio arch. nuotr./Taivano atstovai NKC centre

Mes šias patirtis galime išnaudoti draugiškų santykių tarp kraujo centrų užmezgimui. Svarbu jausti, kad nesi vienas ir turi draugų įvairiausiose pasaulio vietose“, – pabrėžė D.Gutauskas.

Taivano delegacijos apsilankymas Lietuvos NKC pažymi tarptautinio bendradarbiavimo sveikatos priežiūros srityje plėtrą ir siekį tobulinti kilnų kraujo donorystės procesą tiek Lietuvoje, tiek glaudų ryšį su mūsų šalimi kuriančiame Taivane. Jame net 8 proc. šalies populiacijos yra kraujo donorai – Taivanas šioje srityje yra pasaulio lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas