Mėsa naudinga širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai
Tokio tyrimo, kuriame dalyvavo 218 000 žmonių 52 pasaulio šalyse, rezultatus 2018 m. rugpjūčio mėnesį Miunchene įvykusiame Europos kardiologų kongrese pristatė Kanados McMaster universiteto Gyventojų sveikatos tyrimų instituto mokslininkai.
Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad tarp raudoną mėsą bei pieno produktus gausiau vartojančių žmonių ankstyvos mirties rizika sumažėja 25 proc., o širdies sutrikimų rizika – 22 proc. Mokslininkų teigimu, anksčiau pasaulyje plačiai rekomenduojama dieta, kurioje patariama vartoti kuo mažiau raudonos mėsos, rėmėsi pasenusiais, daugiau nei prieš dešimtmetį atliktų tyrimų rezultatais. Išnagrinėjus tyrime dalyvavusių žmonių šiandieninius mitybos įpročius, rezultatai parodė visai ką kita.
Tyrimą pristačiusio Kanados McMaster universiteto Gyventojų sveikatos tyrimų instituto profesoriaus Salimo Yusufo teigimu, mažiausią širdies ir kraujagyslių ligų bei ankstyvos mirties riziką turėjo žmonės, kurių mitybos racioną sudarė didesni vaisių, daržovių, riešutų, ankštinių augalų, žuvies, pieno bei raudonos mėsos kiekiai.
Mokslininkų teigimu, norint sveikiau maitintis, vertėtų apriboti suvartojamų rafinuotų angliavandenių kiekius, kurie turi daugybę kalorijų, bet absoliučiai jokios maistinės vertės, o į mitybą įtraukti raudoną mėsą bei pieno produktus, kadangi jie naudingi širdies veiklai ir organizmo ilgaamžiškumui.
Raudonoje mėsoje - daugybė reikalingų mūsų organizmui maistinių medžiagų
Kiek gi rekomenduojama valgyti mėsos? Naujausio tyrimo rezultatai atskleidė, jog sveikatai naudingiausia, jei per dieną suvartojama apie 120 gramų neperdirbtos raudonos mėsos.
Raudona mėsa yra labai maistinga, ypač jei ji gaunama iš natūraliais pašarais šeriamų gyvulių. Tai puikus baltymų, geležies, B12, cinko, kreatino ir kitų maistinių medžiagų šaltinis.
100 g neapdorotos 10% riebumo jautienos yra:
Vitamino B3 (niacino): 25% rekomenduojamos dienos normos (toliau – RDN)
Vitamino B12 (kobalamino): 37% RDN (šio vitamino nėra augaliniame maiste)
Vitamino B6 (piridoksino): 18% RDN
Geležies: 12% RDN (šią geležį organizmas įsisavina daug geriau nei geležį iš augalų)
Cinko: 32% RDN
Seleno: 24% RDN
Raudonoje mėsoje taip pat yra daug reikalingų mūsų organizmui maistinių medžiagų, tokių kaip kreatinas ir karnozinas. Šios medžiagos labai svarbios raumenų ir smegenų funkcijai, ypatingą jų stygių jaučia vegetarinę mitybą pasirinkę žmonės, kadangi augaliniame maiste kreatino ir karnozino rasti sunku.