Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujiena – greitąjį COVID-19 antigeno testą jau galima atlikti ir namuose

Pagaliau geros žinios mums visiems! Lietuvoje jau pradėta prekiauti greitaisiais COVID-19 antigeno testais, kuriems naudojamas mėginys iš seilių. Tai daug patogesnis ir paprastesnis tyrimo būdas, o svarbiausia, kad jį gali atlikti pats žmogus namuose ar darbo vietoje, nes tyrimui atlikti nereikia kvalifikuoto medicinos specialisto. Tokio tipo testus jau galima įsigyti vaistinėse bei internetinėse parduotuvėse.
Karščiavimas
Karščiavimas / Fotolia nuotr.

Kodėl tai patogu?

Testavimas šiuo metu ypatingai aktualus tiek verslo įmonėms, tiek visiems, grįžtantiems į darbus po karantino suvaržymų. Greitieji COVID-19 antigeno testai rekomenduojami, kai norisi įsitikinti, kad tikrai galima grįžti į darbą po saviizoliacijos, esant netipiniams ligos simptomams, dėl kurių neskiriamas standartinis PGR tyrimas, o jį atlikti savo lėšomis yra pakankamai brangu, taip pat nejaučiant simptomų, bet įtariant, kad galėjo būti kontaktas su sergančiuoju COVID-19.

Partnerio nuotr./Naujiena – greitąjį COVID-19 antigeno testą jau galima atlikti ir namuose
Partnerio nuotr./Naujiena – greitąjį COVID-19 antigeno testą jau galima atlikti ir namuose

Šiais testais patogu ir be galo svarbu periodiškai profilaktiškai testuoti darbuotojus įmonėje, kad būtų išvengta viruso protrūkių, dėl kurių gali būti sustabdyta įmonės veikla.

Didžiausias greitojo COVID-19 antigeno testo iš seilių privalumas – atsakymas gaunamas labai greitai – per 10–15 minučių. Nereikia ilgai laukti tyrimo atsakymo, vykti į gydymo įstaigą ar diagnostikos laboratoriją.

Ar tai patikima?

Testų „AgiAccu“ gamintojas nurodo, kad testo rezultatų atitikimas molekulinio PGR tyrimo (pagrindinis tyrimas, nustatantis COVID-19 ligą) rezultatus siekia 96,8 proc. Žinia, šimtaprocentinio efektyvumo neturi nė vienas testas, net brangusis molekulinis PGR: paėmus mėginį neteisingai taip pat pasitaiko klaidingų tyrimo rezultatų. Nepaisant to, šių testų patikimumas nustatomas lyginant gautus rezultatus su molekuliniu PGR tyrimu. Gamintojas, prieš pateikdamas savo testą į rinką, visada atlieka šį lyginamąjį tyrimą.

Tiesa, kol kas tik molekulinis PGR tyrimas yra laikomas pagrindiniu tyrimu – būtent jis suteikia teisę žmogui pakliūti į gydymo įstaigą, keliauti ar grįžti į savo šalį, prievolę izoliuotis ar įgyti teisę į nedarbingumo pažymėjimą.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis

Kadangi greitųjų antigeno testų pasirinkimas Lietuvoje jau yra pakankamai didelis, įsigyjant svarbu atkreipti dėmesį, kad testas būtų sukomplektuotas su visomis reikiamomis priemonėmis tyrimui atlikti. Taip pat svarbu, kad būtų labai aiški instrukcija lietuvių kalba, kaip teisingai atlikti tyrimą, nes priešingu atveju yra tikimybė, kad tyrimą atliksime netinkamai ir dėl to gausime neteisingą tyrimo rezultatą. Tai pat svarbu pasirinkti kuo paprastesnį tyrimo atlikimo būdą. Tyrimo atlikimas iš seilių mėginio bus daug paprastesnis ir malonesnis, lyginant su tyrimu, kai mėginys imamas iš nosiaryklės. Dar verta atkreipti dėmesį, ar testai yra sertifikuoti, paženklinti CE ženklu bei registruoti Europos Sąjungoje.

Prie naujų sąlygų tenka prisitaikyti

„Kaip minėjome, greituosius COVID-19 antigeno testus galima įsigyti vaistinėse arba užsisakyti internetu neišeinant iš namų. Testas yra nebrangus, o į komplektą įeina viskas, ko reikia tyrimui atlikti, pridėta aiški instrukcija – tiek tekstinė, tiek vaizdinė“, – teigė įmonės UAB „Apiterapija“ pardavimų verslo klientams vadovas Dainius Cinaitis.

Jo manymu, kuo greičiau susitaikysime su neišvengiamu viruso gyvavimu tarp mūsų, tuo greičiau prisitaikysime prie naujų sąlygų, kuriose vienas svarbiausių dalykų – prieinami ir paprasti profilaktiniai patikrinimai.

„Žmogus yra socialinė būtybė, mes negalime ilgai gyventi užsidarę, bet turime saugoti kitus ir patys jaustis saugūs. Todėl greitas ir paprastas testavimas, šalia vakcinavimo, tampa vienas svarbiausių šio laikotarpio uždavinių. Greitieji antigeno testai iš seilių, kuriuos, kaip profilaktikos priemonę, galima taikyti tiek įmonėse, tiek asmeniniame gyvenime patiems, iš tiesų gali suteikti daugiau judėjimo laisvės mažiau platinant virusą“, – įsitikinęs pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas