Gausus naudingųjų medžiagų
Nuo Naujųjų pasiryžusiems gyventi ir valgyti sveikiau, alyvuogių aliejus gali būti puiki priemonė šiems tikslams įgyvendinti. Taip teigianti sostinės prekybos centruose „Ogmios miestas“ ir „Panorama“ įsikūrusių premium klasės supermarketų „Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė tikina – šis maisto produktas yra vienas iš nedaugelio, dėl kurio naudos sveikatai sutaria kone visi.
Anot jos, alyvuogių aliejų sudaro mononesotieji riebalai, kuriais, visų pirma, rekomenduojama keisti hidrintus riebalus, plačiai naudojamus pramoninėje maisto produktų gamyboje. Drauge tai yra puiki alternatyva rafinuotiesiems ir sotiesiems riebalams. Pastarųjų, G.Azguridienės teigimu, dietologai pataria ypač vengti turintiems viršsvorio, juos keisti nesočiaisiais, kurių ir gausus alyvuogių aliejus.
„Šis produktas taip pat turtingas polifenolių. Tai natūralūs junginiai, turintys antioksidacinių savybių. Jie saugo organizmą, leidžia palaikyti kraujagyslių stangrumą. Alyvuogių aliejus netukina ir yra skanus – jau vien tai daro jį „supermaistu“. Be to, jis tinka odos priežiūrai. Tačiau itin svarbu šį maisto produktą tinkamai išsirinkti. Ne visi, esantys rinkoje, netgi extra virgin pažymėti aliejai, gali pasigirti minėtų privalumų bei naudos gausa“, – akcentuoja G.Azguridienė.
Kaip išsirinkti kokybišką aliejų? Kokybei patikrinti – du būdai
Aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus žymimas „extra virgin“, žemesnių rūšių „virgin“, „pomace“ ar tiesiog 100% alyvuogių aliejus. Sveikatai maisto žinovė pataria aliejų rinktis tik iš mechaninio spaudimo ir nustatytus standartus atitinkančio „extra virgin“. Tačiau ir tarp jų kokybės skirtumai yra didžiuliai.
„Kokybiškiausias „extra virgin“ alyvuogių aliejus spaudžiamas ne aukštesnėje nei 27 laipsnių temperatūroje. Jei ji pakyla aukščiau, procesas yra stabdomas, kol atvės. Tai ir sudaro šalto spaudimo esmę. Alyvuogės naudojamos šviežios, tik ką surinktos. Toks kruopštus procesas ir leidžia išsaugoti polifenolius bei kitas sveikatai naudingas medžiagas“, – pasakoja G.Azguridienė.
Ji priduria – vieni gamintojai aliejų gamina, kad būtų daug polifenolių. Tai – svarbu sveikatai. Kiti – kad būtų pigiau ir neutralesnio skonio.
„Dauguma žmonių, nors ir žino, kad alyvuogių aliejus naudingas sveikatai, matyt, nežino, kad jei aliejus neturi kartumo ir nekutena gomurio, tai polifenolių jame vargiai yra. Tačiau, deja, tai nuspręsti skaitant produkto etiketę ar vertinant uždarytą butelį yra neįmanoma. Todėl yra dvi išeitys. Pirmoji – susirasti patikimą gamintoją arba pardavėją, kurie niekada nepasiūlys prasto aliejaus. Antroji – ragauti patiems“, – pabrėžia maisto žinovė.
Anot jos, premium klasės supermarketuose „Assorti“ ir šio prekės ženklo internetinėje parduotuvėje šiam maisto produktui skiriamas ypatingas dėmesys. Todėl pirkėjai gali būti užtikrinti, kad čia išsirinks tik kokybišką, patikimų gamintojų pagamintą ir rinktinį alyvuogių aliejų.
Kokio skonio ir kvapo turi būti kokybiškas alyvuogių aliejus?
Užsiminusi, kad patikimiausias būdas įvertinti alyvuogių aliejaus kokybę yra analizuojant jo skonines savybes, G.Azguridienė pataria drąsiai produktą uostyti bei ragauti. Anot maisto žinovės, norint tai padaryti tinkamai, reiktų žinoti keletą taisyklių.
„Kokybiškas alyvuogių aliejus turi kvepėti žaluma, o ragaujamas vienas, suteikti plačią skonių paletę, tarp kurių būtinai turi jaustis kartumo nata. Polifenoliais turtingas ir dėl to sveikatai naudingas produktas atsiskleidžia kutendamas gomurį ir dažną netgi versdamas užsikosėti. Tai pastebima alyvuogių aliejų ragaujant vieną, be maisto. O to produkto, kuris dvelkia senais riebalais arba visai neturi kvapo, patarčiau nenaudoti. Kadangi galimybių paragauti alyvuogių aliejaus parduotuvėje yra ne visada, todėl rekomenduoju visada ja naudotis, kai vyksta degustacijos“ – kviečia G.Azguridienė.
Čia, anot jos, produkto paskanauti galima šaukštelį ar įpilto į taurelę. „Kai kurie žmonės sveikatos tikslais alyvuogių aliejų vartoja gryną. Šis būdas puikus, tačiau toks riebalų, net ir labai kokybiškų, vartojimas priimtinas ne visiems. Tokiu atveju rekomenduočiau pilti polifenoliais turtingo alyvuogių aliejaus ant salotų arba kitų jau pagamintų patiekalų. Neįtikėtina, kaip geras alyvuogių aliejus pagardina vos ne kiekvieną valgį“, – stebisi ji.
G.Azguridienė rekomenduoja nepamiršti ir odos, nes ir per ją galime pajusti alyvuogių aliejaus naudą.
„Ne veltui šis produktas taip plačiai naudojamas gaminant natūralią ir ekologišką kosmetiką. Jei esate pavargę, išsausėjo oda, nebežiba akys, išgerkite kelis šaukštus gero alyvuogių aliejaus. Pasijusite kaip po SPA procedūros“, – šypsosi „Assorti“ asortimento vadovė.
Maisto žinovė sako, kad daugiausia polifenolių ir išskirtine kokybe pasižymi pirmojo derliaus alyvuogių aliejus „Novello“. Jis spaudžiamas iš pirmųjų, žaliausių alyvuogių, yra nefiltruojamas ir valgomas šviežias.
„Visgi šio alyvuogių aliejaus skonis – labai intensyvus. Todėl jį gerti vieną patiks tik nedaugeliui. Dėl šios priežasties geriausia šį produktą vartoti su maistu, ypač – itališka duona. „Novello“ yra sezoninis produktas – jis atsiranda spalio-sausio mėnesiais ir vartojamas per žiemą. Pavasarį jis paprastai dingsta iš lentynų, užleisdamas vietą įprastam alyvuogių aliejui, kuris vartojamas iki kito derliaus. Jei radote savo mėgstamą vertingą alyvuogių aliejų, greičiausiai ir kitais metais jis jums patiks. Aliejaus skonis ir savybės varijuoja priklausomai nuo metų, bet daug labiau jie priklauso nuo alyvuogių rūšies ir gamintojo“, – reziumuoja G.Azguridienė.