Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NE“ melsvos varnos sindromui: kaip įdegti be saulės su nauda akims

Net ne baltos, o – melsvos varnos sindromas. Toks įspūdis po lietingo pavasario ir vasaros pradžios susidaro pažvelgus į saulės nemačiusias kojas. Todėl sutikti akį glostančio natūralaus įdegio žmogų – reiškinys.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Užklausta, kaip pavyko taip gražiai įdegti, vilnietė Jūratė pasidalijo, kaip įgijo rusvumo nepiktnaudžiaudama saule ar soliariumais, kurie ne tik sendina, bet ir kenkia odai.

„Mėgstu remtis draugų rekomendacijomis, taip buvo ir šįkart. Pavasarį sutikusi draugę nusistebėjau jos gražiu įdegiu, tačiau ši tikino nebuvusi šiltuose kraštuose. Pamažu iškvočiau, kad jau mėnesį vartoja beta karoteną. Užsimaniau pabandyti ir aš“, – pasakojo vilnietė.

Pirmoji pagalba akims

Beta karoteną ji naudoja mėnesį, o paskaičiusi internete rado ir daugiau jo naudų: „Pasirodo, iš šio provitamino mūsų organizme gaminamas vitaminas A, labai reikalingas regėjimui. Man tai ypač aktualu, kadangi prie kompiuterio praleidžiu daugiau nei 8 valandas per dieną ir akys labai silpsta, be to, turiu glaukomą. Labai apsidžiaugiau, atradusi beta karoteną, man tai – dviguba nauda“.

Ar jai pačiai akivaizdūs beta karoteno vartojimo rezultatai po mėnesio ir labiau atkreipia dėmesį kiti? Kaip prisiminė Jūratė, kad po ilgo laiko sutikta kolegė pagyrė jos išvaizdą. „Įdomiausia, kad tikrai nesideginu specialiai, visą dieną dirbu namuose, tik vakare turiu progą išeiti į lauką. Ir ką gi – saulytė pagavo. Gaila, kad tik veidą ir rankas, nes kojos dar buvo uždengtos, bet jau nekantrauju apsivilkti trumpesnę suknelę“, – sakė 15min pašnekovė.

Mokslininkai beta karoteno poveikį odai aiškina taip: pertekliniai karotenoidai kaupiami riebaluose po oda, todėl jų pigmentai ima matytis, suteikdami odai sveiką švytėjimą, kuris primena natūralų įdegį nuo saulės. Taigi, įdegio efekto išties įmanoma pasiekti vien maistinėmis medžiagomis ar maisto papildais, tik beta karoteno patariama pavartoti ilgiau, bent du mėnesius.

123RF.com nuotr./Morkos
123RF.com nuotr./Morkos

Įdegis – malonus šalutinis poveikis

Norint gražaus įdegio, galima ilgiau pasideginti saulėje, kuri kol kas nekainuoja. Tačiau Jūratė linkusi pasaugoti savo sveikatą: „Ilgas buvimas saulėje pavojingas odai, juk visi žinome apie odos vėžį, o vitamino D, deja, iš saulės taip pat neprigaudysiu tiek, kiek man jo trūksta“.

Apie beta karoteno naudą ji rado informacijos internete: „Vis dėlto, manau, kad svarbiausia yra jo pagalba akims, o gražus įdegis – malonus šalutinis poveikis. Bet vasarą moterims toks geidžiamas, pripažinkime!”

123RF.com nuotr./Akys
123RF.com nuotr./Akys

Jūratės draugės beta karoteną taip pat naudojo tik dėl gražaus įdegio, bet sužinojusios apie teigiamą poveikį akims sakė, kad džiaugiasi dviguba nauda – juk prie ekranų praleidžiame tiek daug laiko, tad akims reikia rimto pastiprinimo. Netgi teigiama, kad beta karotenas gali sulėtinti kataraktos vystymąsi, be to, sumažina akių įtampą, kuri atsiranda dėl mėlynųjų spindulių, išspinduliuojamų saulės bei mobiliųjų telefonų ir kompiuterių ekranų.

Išsiskiria stipriu biologiniu aktyvumu

Beta karotenas – tai ryškiai raudonai oranžinės spalvos pigmentas (karotenoidas), kuris vaisius ir daržoves nudažo ryškiai oranžine spalva. Iš kitų karatenoidų jis išsiskiria ypač stipriu biologiniu aktyvumu. Jam skylant organizme pasigamina net dvi vitamino A molekulės, kiti karoteno tipai pagamina tik po vieną molekulę.

Vitamino A nauda seniai aprašyta ir žinoma. Stiprus antioksidantas, apsaugantis organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, vitaminas A būtinas geram regėjimui, odai, kaulams, kūno audiniams bei reprodukcinės ir imuninės sistemų veiklai užtikrinti.

123RF.com nuotr./Maistas, kuriame gausu beta karoteno
123RF.com nuotr./Maistas, kuriame gausu beta karoteno

Stokojant šio vitamino, pradeda skilinėti ir sluoksniuotis nagai, sausėja akys ir oda, ji pleiskanoja, praranda blizgesį plaukai, pablogėja regėjimas. Kai vitamino A trūkumas – labai didelis, gali net išsivystyti vadinamasis vištakumas, kai sunku matyti prieblandoje, taip pat ima kamuoti nuovargis, didėja anemiijos rizika ir pan.

Vitaminas A būtinas normaliai odos ir gleivinių būklei, akims padeda skirti šviesą, tamsą, spalvas. Be to jis svarbus normaliam augimui, kaulų ir dantų formavimuisi, nervų sistemos veiklai ir imunitetui.

Svarbus stabdant senėjimą

Kad organizmas vitamino A galėtų gauti ne tik su maistu, bet ir pagal savo poreikius pasigaminti pats, turi gauti pakankamai beta karoteno.

Kaip ir vitaminas A, beta karotenas veikia kaip antioksidantas – saugo žmogaus organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, todėl yra labai svarbus stabdant senėjimo procesus.

Teigiamai veikdamas imuninę sistemą, beta karotenas padeda atsilaikyti prieš infekcijas. Pigmentas padeda išlaikyti odos elastingumą, apsaugo ją nuo išsausėjimo ir raukšlių, o taip pat – saugo odą nuo nudegimų saulėje.

123RF.com nuotr./Vitaminas A
123RF.com nuotr./Vitaminas A

Randamas tik vaisiuose ir daržovėse

Beta karoteno galime rasti tik daržovėse ir vaisiuose, kitokiame maiste jo nėra. Kadangi šis pigmentas yra oranžinės spalvos, natūralu, kad daugiausiai jo yra oranžinės ar jai artimos spalvos daržovėse ir vaisiuose: morkose, apelsinuose, mandarinuose, persikuose, melionuose ir arbūzuose, moliūguose, abrikosuose, oranžinėse paprikose, saldžiosiose bulvėse, persimonuose, papajoje, pomidoruose. Taip pat jo randama žaliosiose lapinėse daržovėse (lapinėse salotose, špinatuose, rūgštynėse, brokoliuose), žaliojoje paprikoje.

Tam, kad organizmas betą karoteną pasisavintų geriau, ruošiant daržoves, turinčias karotenoidų, kartu reikėtų vartoti augalinio aliejaus ar kitokių riebalų.

Gydytojų dietologų rekomenduojama daržovių norma per dieną – 400 g, vaisių arba uogų 200-300 g. Jei šių produktų valgome nepakankamai ar pastebėjome pirmuosius beta karoteno trūkumo požymius, verta pagalvoti apie organizmo papildymą beta karotenu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas