Maistinė moliūgo vertė
Viename puodelyje termiškai apdoroto moliūgo (245 g) yra:
- Kalorijų: 49
- Riebalų: 0,2 g
- Baltymų: 2 g
- Angliavandenių: 12 g
- Skaidulų: 3 g
- Vitaminas A: 245 proc. referencinės paros normos (RPN)
- Vitaminas C: 19 proc. RPN
- Kalis: 16 proc. RPN
- Varis: 1 proc. RPN
- Manganas: 11 proc. RPN
- Vitaminas B2: 11 proc. RPN
- Vitaminas E: 10 proc RPN
- Geležis: 8 proc. RPN
- Mažas magnio, fosforo, cinko, folio rūgšties kiekis ir B grupės vitaminų kiekiai.
Be to, kad moliūgas yra gausus vitaminų ir mineralų, jis pasižymi mažu kaloringumu, nes jame yra apie 94 proc. vandens. Jame taip pat labai daug beta karotino – karotinoido, kurį organizmas paverčia vitaminu A.
Didelis antioksidantų kiekis gali sumažinti lėtinių ligų riziką
Laisvieji radikalai yra molekulės, gaminamos mūsų organizmo medžiagų apykaitos proceso metu. Nors ir labai nestabilūs, jie atlieka naudingą funkciją, pavyzdžiui, naikina kenksmingas bakterijas. Tačiau per didelis laisvųjų radikalų kiekis kūne sukelia būseną, vadinamą oksidaciniu stresu, kuri yra susijusi su lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ligas ir vėžį.